Tattoo artiesten gaan uit de kleren als protest tegen coronamaatregelen
Een erg opmerkelijke etalage sierde donderdagnamiddag de Kortrijkse Vlasmarkt. Geen handtassen of schoenen, maar naakte tattoo artiesten stonden er in de aanbieding. Een symbolische actie, georganiseerd door Mike Tattoo, met een duidelijke boodschap richting de regering. “Als jullie ons toch willen uitkleden, dan doen we het meteen zelf”, klonk het.
Een poedelnaakte Benny Zwertvagher, geflankeerd door Djoels en een frisjes geklede Sergio ‘Bastard Ink’. Het zorgde voor enkele fronsende wenkbrauwen bij voorbijgangers en wandelaars op de Vlasmarkt. Het team, aangestuurd door Kortrijks fenomeen Mike Tattoo, besloot op hun eigen manier om de huidige coronamaatregelen aan de kaak te stellen. “Contactberoepen zijn tot op heden verboden omdat de kans op besmettingen bij ons veel hoger zou liggen dan elders”, verklaart Benny de stunt.
No-touch zones
“ Het is een beslissing die kant noch wal raakt. Wie aan de slag wil als tattoo artiest moet sowieso al verschillende opleidingen volgen, die vaak honderden euro’s per stuk kosten, om hygiënische en medische attesten te behalen. Standaard werken we al met handschoenen, met no-touch zones in de shop en zowat alles wat we gebruiken wordt na één keer al vernietigd. Voor ons is het enige wat nieuw is, het dragen van een mondmasker. Toch volstaan al die zaken niet voor onze beleidsmakers want we mogen de deuren niet openen. Blijkbaar zijn we, zelfs niet met al onze opleidingen, niet in staat een mondmasker degelijk aan te trekken.”
Coronaproof avant la lettre
Djoels, die als tattoo artieste een internationale reputatie wist op te bouwen, pikt hierop meteen in. “In het gros van de shops wordt er standaard eigenlijk al gewerkt op afspraak en we beschikken over de gegevens van onze klanten. Eigenlijk waren wij al coronaproof nog voor er sprake was van corona. Waarom mag dan pakweg een kledijzaak wel open? Alle kledingstukken vastnemen en passen mag, alleen in een tattoosalon zitten, mag dan weer niet. Dat krijg je toch niet meer uitgelegd aan de mensen?”
Blijkbaar zijn we, zelfs niet met al onze opleidingen, niet in staat een mondmasker degelijk aan te trekken – Benny Zwertvagher
De regering voorzag wel steunmaatregelen, al blijken die lang niet voldoende om het hoofd boven water te blijven houden. “De steun waarover zoveel wordt gesproken, is slechts een druppel op een hete plaat”, sluit Benny af. “ Ze baseren zich op de helft van onze omzet van vorig jaar en daarvan wordt slechts een aantal procenten voor rekening genomen. Je betaalt er niet eens je huur mee, laat staan dat het de vaste kosten dekt of dat we ervan kunnen leven. Nu spreken we bijna van overleven. Dit mag echt niet lang meer aanhouden of de schade zal onherstelbaar worden. De overheid wil ons uitkleden, dus laten we ze vandaag meteen een handje helpen. ”
Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier