’t Kattenkwaad kan rekenen op structurele Vlaamse toelage: “Deze steun is heel welkom”

Dierenasiel 't Kattenkwaad in Izegem krijgt extra steun. Op de foto zien we schepen van Dierenwelzijn Lisbet Bogaert, Samya Delforce en Peter Tytgat. © foto Frank
Frank Meurisse
Frank Meurisse Medewerker KW

Kattenasiel ’t Kattenkwaad in de Veldstraat in Izegem kan dankzij Vlaams minister Ben Weyts op 3.397,95 euro extra steun rekenen. Het gaat om een structureel bedrag dat jaarlijks zal toegekend worden. “Hierdoor kunnen we iets comfortabeler werken”, zeggen Samya Delforce en Peter Tytgat.

Vlaams dierenminister Ben Weyts voorziet voor het eerst structurele steun voor Vlaamse dierenasielen. De minister heeft daarvoor dit jaar 1,2 miljoen euro veil. “Dierenasielen kunnen zo rekenen op een vast steunbedrag en bijkomende ondersteuning die varieert naargelang de opvangcapaciteit”, reageert schepen van Dierenwelzijn Lisbet Bogaert tevreden.

Fondsenwerving

Elke dag zetten tal van dierenasielmedewerkers en -vrijwilligers zich in om dieren die er verblijven de best mogelijke zorgen te geven. Vaak gaat het om verwaarloosde, verdwaalde of vergeten dieren die in sommige gevallen specifieke noden met zich meebrengen.

Dierenasielen draaien tot nu toe vaak enkel op vrijwilligers en moeten een eigen fondsenwerving voorzien, waarmee heel wat asielen tijdens de coronacrisis problemen ondervonden.

Professionaliseren

Om die problematiek tegen te gaan, kon elk erkend dierenasiel vorig jaar rekenen op een eenmalige ondersteuning van 3.000 euro. Maar bovenop de vergoeding voor in beslag genomen dieren kunnen alle erkende dierenasielen in Vlaanderen nu ook rekenen op een vast steunbedrag en een bijkomende ondersteuning.

Tegenover de financiële ondersteuning staat wel de vraag om de werking te professionaliseren en om alle dieren samen te brengen op één website.

Eén website

“Vragen waar we al aan voldoen”, zeggen Samya Delforce en Peter Tytgat van ’t Kattenkwaad. “Door de dieren op één website te plaatsen, raken ze sneller geplaatst. Op die manier konden we vorig jaar ruim 400 dieren een nieuwe thuis bieden. Eén kat vertoeft daardoor zelfs al in Barcelona en ook vanuit Nederland is er interesse. Zolang er kleur in de poezen zit, lukt het. Zwarte katten een nieuwe thuis geven, blijft een moeilijke kwestie…”

Bij ’t Kattenkwaad is het plaatsen van de katten niet echt een probleem. De meeste energie kruipt in het opvangen van de dieren. “Je moet er rekening mee houden dat het hier voor 90 procent om kittens gaat die binnenkomen. Die blijven hier dan minstens 12 weken vooraleer ze geplaatst kunnen worden.”

“Daar draait het bij ons rond. Met die steun lukt dat nu iets comfortabeler. Het bedrag komt trouwens volledig de poezen ten goede. We krijgen daarnaast ook wel een vergoeding voor dieren die hier geplaatst worden, maar dat dekt amper de dierenartskosten. Er komen heel wat kosten bij: voedsel, maar ook de infrastructuur, kussens, krabpalen en noem maar op. Gelukkig kunnen we rekenen op sponsors en schenkers.”

Gastgezinnen

’t Kattenkwaad is op-en-top uitgerust. “Poezen die hier arriveren gaan eerst in quarantaine tot alles in orde is, zo vermijden we overdracht van ziektes”, toont Peter tijdens een korte rondleiding.

“Een deel van de kittens moet met de fles gevoed worden. Die diertjes verblijven in huis. De overige dieren beschikken over eigen verblijven, heel poesvriendelijk ingericht. Daarnaast kunnen we ook rekenen op gastgezinnen. Om dat allemaal te kunnen blijven bolwerken plannen we ook een uitbreiding van ons asiel.”

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier