Superfans kijken uit naar rallyhoogdag: “We hebben de geur van verbrand rubber te lang moeten missen”

David Maricou, samen met zijn zoon Jens en vader Dany.© gf
David Maricou, samen met zijn zoon Jens en vader Dany.© gf
Redactie KW

Met de Ypres Historic Rally in Ieper en de Rally van de Monteberg in Poperinge wordt zondag 27 juni een hoogdag voor de vele rallyliefhebbers in onze regio. Zij kijken dan ook vol enthousiasme uit naar een dag vol ronkende motoren.

David Maricou: “Voor ons is dit een ideale familie-uitstap”

Was in laatste instantie de Ypres Historic Rally of Rally van de Monteberg toch nog geannuleerd geweest, dan zou dit voor David Maricou een grote ontgoocheling geweest zijn. “Ik ga niet zeggen dat er traantjes zouden gevloeid zijn, maar er zou toch wel eens serieus gevloekt zijn. We hebben de ronkende motoren en de geur van benzine en verbrand rubber echt al te lange tijd gemist.”

“Voor ons is een rally volgen een totaalbeleving. Het begint de week voordien met het parcours uit te stippelen, de timing goed uit te dokteren en zo verder. Na het weekend wordt er dan steevast met de vrienden nog eens nagekaart over de afgelopen rally. In het geval van komend weekend en later de rally van Ieper komt er nog bij dat ik ook medewerker ben voor het klaarmaken van de verschillende proeven. Voor zondag voorzien we al op donderdag klassementsproef Monteberg van de nodige linten en veiligheidsborden. Klassementsproef Hollebeke wordt dan weer ons deel in augustus voor de Ieperse rally.”

Ruim 20 rally’s per jaar

Voor de Poperingenaar is rally’s volgen overigens een pure familiekwestie. “Ik weet nog dat ik als zesjarige al meetrok met vader Dany naar de 24 uren van Ieper. En sindsdien zijn we blijven samen naar de rally’s gaan, vader met de camera in de aanslag, ik met het fototoestel om de nek. En dat voor in totaal ruim 20 wedstrijden per jaar. Niet alleen België, maar ook het buitenland is ons niet vreemd. Zo trok ik al diverse keren naar wereldkampioenschapsrally’s als Wales en Duitsland. Ook menige rally’s in Noord-Frankrijk bezoeken we. Ik ben zelfs al een drietal keren naar de Franse Jura-streek getrokken in januari, om er een rally te kunnen volgen volledig op sneeuw en ijs verreden. En nu begint zoon Jens ook al duidelijke interesse te tonen, zodat er binnenkort wel eens drie generaties van de familie Maricou op rallywegen te zien zullen zijn.”

Ook David heeft zijn bedenkingen met de opgelegde maatregelen. “De rally’s volgen in vakjes zal waarschijnlijk het nieuwe normaal worden. Men werkt met pakketten en de organisatoren beslissen waar het publiek kan postvatten. Al hebben die mensen het nu zeker niet onder de markt om een wedstrijd te kunnen laten doorgaan. Let op, ik heb alle begrip voor hun standpunt en respecteer ook iedere maatregel. Maar ik vraag me af of we als toeschouwer dan zo’n groot gevaar lopen, gezien we constant in de buitenlucht vertoeven. Van actie voeren, waartoe sommigen via sociale media oproepen, ben ik helemaal geen voorstander. Laten we er ons gewoon bij neerleggen en in kalmte alles aanvaarden. Als dit toch voor geruime tijd doorgetrokken wordt, zou het wel eens kunnen dat ik veel minder Belgische rally’s ga volgen, en wat meer naar het buitenland zal trekken.”

David Derdaele: “Rally is voor mij ontspanning en beweging”

David Derdaele zoals iedereen hem kent, met fototoestel in de hand.© gf
David Derdaele zoals iedereen hem kent, met fototoestel in de hand.© gf

Iemand die zeker reikhalzend zit uit te kijken naar de eerste rally dit jaar is David Derdaele. De 46-jarige Vlamertingenaar is sinds jaar en dag bezoeker van diverse rally’s. “Alles begon voor mij als kleine jongen, toen ik met mijn ouders mee mocht naar de klassementsproef van Dikkebus, in de toen nog 24 uren van Ieper. Toen ik in het middelbaar zat, trok ik altijd naar de Ieperse rally. Weet je dat ik me eens ziek meldde voor een tweedaagse schoolreis naar Parijs, omdat het net rally was? De bus was de straat nog niet uit of ik voelde me al genezen.”

“Toen ik mijn rijbewijs haalde is het niet meer gestopt. Ik werkte eerst nog enkele malen mee aan de rallyradio en later begon ik foto’s te nemen en startte ik mijn eigen rallywebsite op. Intussen heeft Rallylovers.be meer dan 25.000 volgers.”

Weekendje weg

“Er is een immens verschil in de manier van rally volgen in de loop der jaren. In het begin was dat een tiental wagens volgen, vlug in de auto en dan snel naar een andere proef. Nu doen we het veel rustiger, en blijven we op één of twee snelheidsritten eens staan om alle wagens te zien passeren. Je moet weten dat ik samen met mijn vrouw Inge Beele een twintigtal wedstrijden per jaar volg. Alle proeven voor het Belgisch en Vlaams kampioenschap staan telkens op de agenda. We koppelen wel het nuttige aan het aangename en maken er altijd een weekendje van, met overnachting, eens lekker de voeten onder tafel schuiven, kortom we genieten nu meer. Voor ons is dit onze enige vakantie gedurende het jaar. Maar gezien we beiden een heel druk professioneel leven hebben begint dit echt wel zwaar door te wegen. Die foto’s nemen is echt wel intens, en het is vaak zo dat ik Inge afzette op een bepaalde proef, ik dan doorreed naar een andere rit om toch maar zoveel mogelijk foto’s te hebben. Voor ons was dit een ideale uitlaatklep, en 20.000 stappen op een dag waren schering en inslag. Dit was de ideale vorm van beweging en ontspanning, en sporten moesten we zeker niet meer doen.”

David kijkt toch nog met wat vraagtekens naar de opstart van het seizoen. “De rally’s hebben we natuurlijk gemist, maar anderzijds hadden we veel meer tijd voor iets anders. Ik ben me meer gaan toeleggen op een andere hobby, het barbecueën. Als dit de toekomst van de rallysport is, is dit zeker niet mijn dada. Voor mij is fotograferen op rally’s het vrij kunnen rondlopen, mits in acht nemen van de nodige veiligheid. Nu wordt iedereen in hokjes geplaatst. Al hebben we sowieso al beslist om in de komende jaren toch iets minder wedstrijden te volgen.”

En wat met het wereldkampioenschap midden augustus in Ieper? “De echte top zien zal machtig zijn, maar ik denk dat de typische sfeer er wel zal onder lijden. Een pintje drinken met vrienden zaterdagavond na afloop zal er niet inzitten, aangezien er nog een extra dag is in Wallonië.” (DTI)