Student archeologie staat model voor monument Operatie Dynamo: “Elk detail moet exact kloppen”

Alex Decoussemaeker bij zijn herdenkingsmonument in Zuydcoote.© (Foto MVQ)
Alex Decoussemaeker bij zijn herdenkingsmonument in Zuydcoote.© (Foto MVQ)
Redactie KW

Alex Decoussemaeker (20) is gefascineerd door de geschiedenis van Operatie Dynamo. Niet alleen verzamelt hij kledij en objecten uit die periode, hij neemt ook deel aan re-enactmentevenementen én hij stond model voor een herdenkingsmonument in het Franse Zuydcoote.

“Als kind had ik al een ander idee van beleving dan de anderen”, lacht de tweedejaarsstudent archeologie. “Mijn interesse voor archeologie werd gewekt toen ik als jongetje meeging met mijn vader en zijn metaaldetector. De geschiedenis van Operatie Dynamo is dan ook nauw verbonden met onze Westhoek, want van Duinkerke tot De Panne waren burgers betrokken bij de bombardementen en de evacuatie in mei en juni 1940 van meer dan 300.000 militairen naar Engeland.”

Het toeval wil dat Alex in 2015 met een vriend mee mocht doen aan een re-enactment. “Op die manier geschiedenis tot leven brengen, dat sprak me wel aan. Ik heb me intussen aangesloten bij de vzw Frontleven 40-45. Er komt veel meer bij kijken dan je alleen maar verkleden in een oorlogsplunje”, benadrukt hij. “Er komt heel wat opzoekingswerk aan te pas, want het uitbeelden van een scène aan het front moet levensecht én authentiek zijn, met originele uniformen en gebruiksvoorwerpen. Ik probeer zo veel mogelijk origineel materiaal te vinden. En als dat niet lukt, dan wordt het zo nauwkeurig mogelijk nagemaakt.”

Alex heeft gekozen voor re-enacting als Belgisch soldaat. De helft van zijn outfit is origineel, de rest is gemaakt op bestelling. “Ook kleinere attributen vind ik belangrijk. Zo fotografeer ik met een fototoestel uit de jaren 1930”, zegt hij.

Sportzaal

“In niet-coronatijden worden we doorgaans één keer per maand uitgenodigd voor evenementen. Dat vind ik geweldig! Zeker grote evenementen zoals Monty’s Men in Engeland. Op dit immersive event word je zeven dagen lang teruggekatapulteerd en ondergedompeld in de oorlogsgeschiedenis. Ook aan de evenementen op domein Cabour heb ik mooie herinneringen en zeker aan bezieler Guido Mahieu, een fijne mens die helaas vorig jaar onverwacht overleed. Ook de Bevrijding 1918-2018 waarbij we zeven dagen langs de Belgische slagvelden trokken met een colonne van 150 man in uniform was fantastisch”, somt Alex op.

“Zo ontmoet je mensen met dezelfde passie en interesse. Via Cabour werd ik zo uitgenodigd door de heemkundige kring van Zuydcoote, en ik ben lid geworden. Vanuit hun interesse voor lokale geschiedenis namen zij het initiatief om naar aanleiding van de 80ste verjaardag van Operatie Dynamo een herdenkingsmonument op te richten. Daarvoor zochten ze mensen die model wilden staan voor een Britse, een Franse en een Belgische soldaat. En zo werd ik vereeuwigd. Ik heb geposeerd in de sportzaal, moest alle mogelijke poses aannemen, er werden sfeerfoto’s genomen…”

Eigen museum

Alex verzamelt intussen ook alles wat kan gelinkt worden aan Operatie Dynamo, vooral wat Belgisch of Brits is. “Ik krijg regelmatig iets van oudere mensen, die blij zijn dat hun spullen terechtkomen bij iemand die ze zal bewaren. Er ligt ongetwijfeld nog heel wat op zolders in deze regio. Wie iets heeft liggen, mag altijd een seintje geven. Ook burgerkledij uit de jaren 1930-1940 is welkom. Ik zal er goed voor zorgen, want ik hoop ooit een eigen museumpje te beginnen.” (MVQ)

Info: alex.decoussemaeker@gmail.com

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier