Strandbloemen voor wereldvluchtelingendag in Langemark

Op de foto zien we het vredesmonument met een deel van de 450 strandbloemen en de mensen die tekenden voor de aanleg van deze kleurrijke strandbloementuin met v.l.n.r.: dokter Mia Van Assche, Hugo Wouters, Christine Descamps, Peter Peene, Marthe Peene en Luc Descamps.© RB
Op de foto zien we het vredesmonument met een deel van de 450 strandbloemen en de mensen die tekenden voor de aanleg van deze kleurrijke strandbloementuin met v.l.n.r.: dokter Mia Van Assche, Hugo Wouters, Christine Descamps, Peter Peene, Marthe Peene en Luc Descamps.© RB
Redactie KW

Op zondag 20 juni – Wereldvluchtelingendag – legde ‘Wakker voor Vrede’ in Langemark, op het grasplein bij de vredeszuilen, een veld van strandbloemen aan.

De pop-up-actie was een eerbetoon aan de minstens 450 mensen die alleen al dit jaar verdronken in de Middellandse Zee. Ze waren op de vlucht voor geweld, armoede of klimaatverandering en hoopten in Europa een betere toekomst te vinden.

“Vrijwilligers van Wakker voor Vrede, maar ook bewoners van het asielcentrum in Poelkapelle, jongeren van ‘Vlucht Vooruit’, leerlingen van een Roeselaarse OKAN-klas tot kinderen van de Buitenschoolse Kinderopvang Madonna: allemaal waren ze de voorbije dagen in de weer om kleurrijke strandbloemen te knutselen. Die doen denken aan genieten aan zee, met de hele familie. Voor mensen op de vlucht, vaak ook gezinnen met kinderen, is de zee echter geen bron van plezier maar een levensgevaarlijke barrière op hun zoektocht naar een betere toekomst” vertelt Peter Peene.

Triest dieptepunt

“Al minstens 450 kinderen, vrouwen en mannen zijn sinds begin dit jaar verdronken in de Middellandse Zee. Met als triest dieptepunt 22 april , toen een boot met 130 opvarenden kapseisde en niemand overleefde. Ontstellend is daarbij dat onder meer de Europese autoriteiten op de hoogte waren dat het bootje in moeilijkheden was, maar niets ondernamen. De befaamde Israëlische mensenrechtenadvocaat Omar Shatz spreekt van een ‘misdaad tegen de mensheid’.” stelt Peter Peene.

Menswaardigheid en rechtvaardigheid

“Het zit Wakker voor Vrede hoog dat de Europese Unie – en meer bepaald het grenswachtagentschap Frontex – steeds driester en nietsontziender te werk gaat bij het afschermen van de buitengrenzen. Met een jaarbudget van 460 miljoen euro belastinggeld zet Frontex steeds extremer middelen in om vluchtelingen af te schrikken en af te weren. En dan hebben we ’t nog niet over de mensonterende omstandigheden waarin vluchtelingen moeten (over)leven in de vluchtelingenkampen op de Griekse eilanden.”

Menswaardigheid en rechtvaardigheid , waarden waar Europa zo prat op gaat, zijn in het Europese migratiebeleid helaas ver te zoeken. In 2016 lanceerde Wakker voor Vrede de ‘Verklaring van Langemark’ die door duizenden mensen onderschreven werd. De Verklaring roept beleidsmakers en burgers op tot meer gastvrijheid en solidariteit. Met deze actie op zondag 20 juni willen we de aandacht nog eens verstevigen” besluit Peter.

(RB)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier