Stil gebed tijdens halfvasten in de Sint-Amandskerk in Ingelmunster

Pastoor Ludwig Dubaere (links) en Filip Spriet, teamlid in de beleidsploeg Sint-Amand.©FODI FODI
Pastoor Ludwig Dubaere (links) en Filip Spriet, teamlid in de beleidsploeg Sint-Amand.©FODI FODI
Patrick Depypere
Patrick Depypere Medewerker KW

Op zondag 14 maart – halfvasten – wordt een dag van stil gebed gehouden in de Sint-Amandskerk. De parochiegemeenschap vraagt ook aandacht voor Broederlijk Delen. Giften zijn welkom via een storting. De nieuwe data voor de eerste communie en het heilig vormsel zijn eveneens al bekend.

“Met ‘Zet je hart op start’ wordt op zondag 14 maart in de Sint-Amandskerk een voorzichtige opstart gemaakt om een nieuwe doorstart mogelijk te maken. Zondag wordt een dag van stil gebed voor de uitgestelde eucharistie”, zegt pastoor Ludwig Dubaere. “Een verpozing midden de veertigdagentijd, ademruimte in deze coronatijden. Dat is die dag doorlopend mogelijk van 10 tot 12 uur en van 14 tot 18 uur.”

“Om het half uur houden we een kort meditatief moment. Welkom ook voor de weekdagmissen, die opnieuw zullen plaatsvinden op donderdag om 18.30 uur en op vrijdag om 9 uur. Alles gebeurt coronaveilig met maximum 15 personen ( uitgezonderd -12-jarigen, red.), mondmasker en afstand houden.”

Broederlijk Delen

Dit jaar bestaat Broederlijk Delen 60 jaar. In de voorbije jaren gebeurde er een mobilisatie tijdens de weekendmissen en werd deze actie regelmatig toegelicht. Er kwam ook vaak een gastpredikant langs en er volgden twee collectes met halfvasten en Pasen. “Misschien kan dat nu met Pasen voor een beperkt publiek, maar anders is er niet veel mogelijk. Ook de jaarlijkse koffiestop tijdens de marktdag kan dit jaar niet georganiseerd worden.”

Niet meer iedereen zal welkom zijn op eerstecommunie- of vormselviering

“Broederlijk Delen kadert in het geheel van de veertigdagentijd. Maar de vastenperiode gaat over meer dan alleen Broederlijk Delen”, zegt pastoor Ludwig Dubaere. “Het is het concreet maken van je geloof in gebed, onthechting en solidariteit naar de Derde Wereld toe, naar mensen die noodlijdend zijn en die uitzien naar een betere toekomst. Het gaat niet alleen om aalmoezen geven, maar vooral over mensen informeren, bewustmaken rond bepaalde projecten om hun eigen leven en leefsituatie in handen te nemen.”

Toekomst uitbouwen

“We willen mensen ter plaatse een aantal zaken aanbieden, die hen vooruit helpen om zelf hun toekomst uit te bouwen. Praat ik over de landbouw, dan denk ik aan landbouwmachines, waterbevloeiingssystemen… Het kunnen ook projecten zijn rond onderwijs of ziekenzorg. De vastenperiode gaat eveneens over ons iets ontzeggen. Voor een stuk ons onthechten. Waar komt het op aan in het leven, wat is essentieel en waarde(n)vol? De Bijbelse boodschap kan ons bevragen en richting geven.”

De steun voor Broederlijk Delen gaat dit jaar naar een project in Copmikwi (Congo), naar theater- en dansvoorstellingen van Theater Day Productions in Gaza (Palestina) en naar lokale boeren in Bolivië.

De data voor de vormselplechtigheden en eerstecommunievieringen in de Sint-Amandskerk zijn bekend. Op zaterdag 2 oktober is om 14.30 uur de vormselviering voor de groep Onze-Lieve-Vrouw gepland. Op zondag 3 oktober om 9 uur voor de groep I Sint-Amand en om 11 uur voor de groep II Sint-Amand.

De eerstecommunievieringen vinden plaats op zaterdag 9 oktober om 10 uur voor De Wingerd, De Zon, GO! Het Wonderbos, om 13 uur voor De Wegwijzer en om 15 uur voor de Onze-Lieve-Vrouwschool.

Terug naar de essentie

“Door de coronapandemie moesten we in 2020 deze vieringen kleinschalig houden. Het werden echter wel intiemere vieringen”, vertelt pastoor Dubaere. “Ook dit jaar gaan we terug naar de essentie. In de toekomst zullen ook grootouders en voor een vormsel de meter en peter welkom zijn, maar niet meer iedereen.”

“Niet dat we het in een kleine kring willen vieren, maar we willen het vooral intenser maken, de betrokkenheid versterken. We willen met die vieringen vooral teruggaan naar de essentie, de kern, de betekenis van een sacrament.”

“Daarom is de voorbereiding, de catechese minstens even belangrijk als de viering zelf. Een goede inhoudelijke voorbereiding is de basis van alles. Het gezin is de eerste plaats waar het geloof wordt doorgegeven en beleefd. In deze coronatijden zijn de ouders ook een beetje catechist geworden. We rekenen meer dan ooit op hun medewerking.”

Een gift storten kan op BE12 0000 0000 9292 met vermelding ‘Broederlijk Delen’.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier