Stijn voor tweede jaar op rij Sterkste Man van West-Vlaanderen: “Supporters zorgen voor veel sfeer”

We zien bovenaan het podium met v.l.n.r. bronzen medaille Gertjan Peelman, winnaar Stijn Van Bogaert en zilveren Emilio Gerasimos Mesoloras. Onderaan zien we de andere deelnemers met v.l.n.r. Sven Koetsier, Kevin Tancré, Arjan Boghaert en Sascha Nijs, en organisator Jimmy Laureys met de micro. (TOGH) © TOM GHEERAERT
Tom Gheeraert
Tom Gheeraert Medewerker KW

Voor het vierde jaar op rij stond de zondag van Bikschote kermis in het teken van de Sterkste Man van West-Vlaanderen, een van de weinige strongman-wedstrijden in België. Na vijf krachtproeven en aangemoedigd door een enthousiast publiek won Stijn Van Bogaert (25) het van de zes andere krachtpatsers.

Een knallend vuurwerk luidde op vrijdagavond 23 augustus de kermisweek in Bikschote in. Het kermiscomité bokste een gevarieerd programma in elkaar met muziek, kinderanimatie, volksspelen, ambiance in de feesttent en op zondag de vierde editie van De Sterkste Man van West-Vlaanderen, georganiseerd door Jimmy ‘The Belgian Beast’ Laureys.

“We proberen dat zo veel mogelijk over heel België te organiseren. Naast deze wedstrijd in Bikschote hebben we nog twee wedstrijden in Oost-Vlaanderen en we zijn aan het kijken om iets op te starten in Limburg”, zegt Steve Laureys. “In het begin was het wel wat aftasten hier in Bikschote, en het tweede jaar was het al aan het groeien, maar nu hadden we een van de grootste opkomsten die we al gehad hebben. Het was plezant.”

Acht afzeggingen

Hoewel zestien krachtpatsers zich inschreven, daagden er maar zeven deelnemers op. “Het was een vrij raar jaar in de sportwereld. Er zijn veel mensen die klagen dat er meer wedstrijden moeten komen in België. Wij organiseren die wedstrijden in België en dan is het van ‘ik kan niet komen’ of ‘ik heb een sabbatjaar’”, zucht Jimmy Laureys. “Deze week kwamen er plots acht afzeggingen wegens blessures. Van één iemand is zijn vader overleden, en dan begrijp ik het wel. Maar acht man op een week tijd, dat vind ik persoonlijk wel raar. Volgend jaar staan we hier met zestien man.”

Truck pull en hammer hold

De zeven die wel opdaagden maakten er een mooi spektakel van. Ze kregen vijf proeven voorgeschoteld: truck pull (een oude brandweerwagen voorttrekken), shield carry (het 160-kg zware schild van Bikschote dragen), stones of edge (vijf stenen van 90 tot 160 kg op anderhalve meter hoog platform heffen), hammer hold (een zware hamer omhoog houden) en biervaten gooien.

Winnaar

Winnaar werd de 25-jarige Stijn Van Bogaert uit Zwijndrecht. “Het is de derde editie dat ik meedoe hier in Bikschote en vorig jaar had ik al eens gewonnen. Het ging goed vandaag. Ik won het eerste event en zo stond ik al meteen op voorsprong. Ik heb die voorsprong kunnen aanhouden en aangezien ik weet dat de stones of edge me goed liggen, had ik er wel vertrouwen in bij de laatste proef.”

“Hier is het altijd wel geestig om wedstrijden te doen. Er zijn niet zo veel supporters, maar de supporters zijn wel heel geëngageerd in de wedstrijd en zorgen voor veel sfeer. Het is ook wel gezellig om een wedstrijd in het midden van de straat te doen”, besluit Stijn. (TOGH)

Winnaar Stijn Van Bogaert in actie tijdens de Sterkste Man van West-Vlaanderen 2024 in Bikschote. (Foto TOGH)
Winnaar Stijn Van Bogaert in actie tijdens de Sterkste Man van West-Vlaanderen 2024 in Bikschote. (Foto TOGH) © TOM GHEERAERT
Lees meer over:

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier