Steun voor eetbare belevingstuin in Zandvoorde
De eetbare belevingstuin van Le Plat Pays in Zandvoorde krijgt Europese, Vlaamse en provinciale steun. Dit gebeurde in het kader van ‘Leader Westhoek’.
“Leader is een Europees programma voor plattelandsontwikkeling. Het wil de leefbaarheid op het platteland verbeteren door lokale initiatieven te ondersteunen”, legt Tijs Demyttenaere (38) uit die beroepshalve technisch coördinator is bij vzw De Groene Kans. “De eetbare belevingstuin van Le Plat Pays is een innovatief, kleinschalig landbouwproject. Het legt de kortst mogelijke link tussen voedselproductie en voedselverwerking. Producten belanden van de bodem rechtstreeks op het bord en de verbruikers zitten er met hun neus bovenop. Ze kunnen de producten als het ware volgen van op het land tot in hun bord.”
Le Plat Pays is een gerenommeerde feestzaal met ook verblijfmogelijkheden van Dirk Vandorpe en Karolien Puype in het kleine Zandvoorde. Sinds enkele jaren is zoon Edward (27) mede-eigenaar en mede-uitbater. Het zijn Tijs en Edward die de handen in elkaar sloegen voor het project. Edward werd een jaar geleden opgenomen bij de 33 Meester-koks van België. Dit is een vereniging van Patroon-Keukenchefs die het gebruik van producten van eigen bodem verdedigen en promoten en duurzaam en lokaal werken. “Dat past dus volledig,” gaat Edward verder. “ Wij bieden de grond en de infrastructuur aan en Tijs zorgt ervoor dat er groenten, kruiden en eetbare bloemen gekweekt worden en beschikbaar zijn om in onze keuken te gebruiken. Het is altijd mijn droom geweest om te focussen op de korte keten.”
Picnickbank
“Er wordt een grote variatie aan producten gekweekt die dan door de keukenmedewerkers geoogst en onmiddellijk verwerkt kunnen worden”, gaat Tijs verder. “Op termijn is het ook de bedoeling dat er grotere hoeveelheden gekweekt worden, zodat groenten, kruiden en bloemen kunnen verkocht worden aan andere horecazaken en zelfs ook particulieren. Alle producten worden op ecologische wijze geteeld, zonder pesticiden of kunstmeststoffen. Er wordt een grote aandacht besteed aan de biodiversiteit in en rond de tuin en er worden ook enkele bijenkasten geplaatst die kunnen zorgen voor de bestuiving. Daar kan dan ook honing van geoogst worden.” Op termijn zullen de bezoekers van de feestzaal de tuin ook kunnen bezoeken en zien waar de producten op hun bord vandaan komen. “In eerste instantie komt er zeker al een picknickbank in de schaduw van de tuin, zodat passanten al even kunnen uitrusten of iets eten in het aangename kader van de belevingstuin”, besluit Edward. De subsidies van het project worden gebruikt om verder te investeren in infrastructuur en materiaal om het project verder te kunnen laten groeien. De kostprijs van het project bedraagt 49.530 euro en de toegekende steun 32.194,5 euro (65 procent). (NVZ)
Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier