Stem nu ‘k En Brugge In M’n Herte tot Brugs volkslied

We spelen open kaart en verwittigden burgemeester Dirk De fauw en cultuurschepen Nico Blontrock over onze intenties.© Davy Coghe
We spelen open kaart en verwittigden burgemeester Dirk De fauw en cultuurschepen Nico Blontrock over onze intenties.© Davy Coghe
Olivier Neese
Olivier Neese Editieredacteur Brugsch Handelsblad Brugge - Torhout

Wat ‘Antwaarpe’ van De Strangers voor Antwerpen is, is ‘k En Brugge In M’n Herte van Benny Scott voor ons. Alleen: het ene is een officieel volkslied, het andere niet. Daar willen wij verandering in brengen. De 40ste verjaardag van deze evergreen is het ideale moment om het nummer deze ultieme erkenning te geven. Daarom starten we een petitie om deze vraag officieel op de gemeenteraad te krijgen. Maar jij, beste lezer, hebt dit in handen.

Wil jij ook ‘k En Brugge In M’n Herte als ons volkslied? Teken hier onze petitie

‘k En Brugge in m’n herte / de schonste stad van ’t land / den Diever, d’Holletorre / de Mart, den Burg en ’t Zand / de meulens, ’t Minnewoater, ’t Stil Ende, wat ’n pracht! / m’n Brugge is ’n droombild / uut duuzend en één nacht. De kans is groot dat je bij het lezen van deze zinnen spontaan begint mee te zingen. Het refrein van ‘k En Brugge In M’n Herte , het nummer dat exact 40 jaar bestaat, zit in het collectieve geheugen van de Bruggeling. Zowel supporters van Club als Cercle scanderen het nummer tijdens hun busverplaatsingen, bij Vlaanderen Zingt zingen de tienduizend aanwezigen het nummer mee, par coeur , en Bruggelingen plaatsen zelfs het tekstje op hun doodsprentje. Doorheen de jaren is het nummer uitgegroeid tot het officieuze volkslied van Brugge. Het is net nog een iets grotere meezinger en ode aan de stad dan Ziejje van Brugge en Brugge is Oltied Schone van zijn iconische voorganger Willy Lustenhouwer, die het Brugse lied op de kaart zette. Deze actie wil ook geen enkele afbreuk doen aan zijn verdiensten voor onze stad.

(lees verder onder de video)

Hier staat ingevoegde content die informatie op uw apparaat wil opslaan en/of openen. U heeft hiervoor geen toestemming gegeven.
Klik hier om dit alsnog toe te laten

Officieel verzoek

De 40ste verjaardag van ‘k En Brugge In M’n Herte lijkt voor ons het ideale moment om het nummer te laten erkennen als hét volkslied. Om te tonen dat we het menen, doen we het volledig officieel. Volgens het Gemeentedecreet heeft elke burger het recht om een officieel verzoek bij je stad of gemeente in te dienen. Dat bevestigt algemeen directeur Colin Beheydt. “Als je wilt dat je verzoek behandeld wordt door de gemeenteraad, heb je in onze stad 1.000 stemmen nodig van mensen die ouder dan 16 jaar zijn. Voor de controle van die leeftijdsvoorwaarde hebben we daarom van iedereen de geboortedatum nodig, net zoals de voor- en familienaam en het adres. Binnen de twee maanden na de indiening moet het verzoek geagendeerd en behandeld worden.”

Wie het verzoek indient, heeft daarna het recht om in de gemeenteraadscommissie een kwartier een betoog te houden. Welk gevolg er uiteindelijk aan het verzoek wordt gegeven, blijft een keuze van de gemeenteraad.

Kortom: om onze vraag officieel voor te leggen, zijn we op zoek naar 1.000 stemmen. Omdat we in deze coronatijden niet van deur tot deur kunnen gaan of op de markten kunnen staan, houden we een online petitie. Op kw.be/BrugsVolkslied kan je vanaf nu tot en met zondag 30 mei je stem laten horen.

Als we voldoende stemmen zouden halen, zullen we die op maandag 31 mei – net voor de gemeenteraad van mei – officieel overhandigen aan het stadsbestuur, zodat het voorstel op de volgende gemeenteraad op maandag 28 juni geagendeerd en besproken kan worden.

(lees verder onder de foto)

‘k En Brugge In M’n Herte bestaat 40 jaar.©Davy Coghe Davy Coghe
‘k En Brugge In M’n Herte bestaat 40 jaar.©Davy Coghe Davy Coghe

Met een handtekening kan je ook voor een primeur zorgen. Sinds 1 januari 2019, toen het Decreet Lokaal Bestuur in voege trad en de inspraakregel van 1.000 indieners van kracht werd, maakte nog niemand van dit systeem gebruik. Daarvoor gold een gelijkaardig systeem, waar 1 procent van de inwoners boven de 16 jaar een verzoek moesten onderschrijven om aanvaard te worden. Daarvan werd maar één keer gebruik gemaakt: een actie waarbij de stad Brugge symbolisch TTIP- en CETA-vrij (handelsakkoorden, red.) verklaard werden.

Positief voorstel

We spelen open kaart en hebben het stadsbestuur vooraf ingelicht over onze intenties. Burgemeester Dirk De fauw laat weten dat hij uitkijkt naar het resultaat. “Persoonlijk vind ik het een bijzonder leuk initiatief, omdat het eens een positief voorstel is. Anders krijgen we op de gemeenteraad vooral zaken te horen die niet goed zouden gaan of waar het fout zou lopen. Ik ben benieuwd naar de reactie van de Bruggelingen. Maar ik weet dat de inwoners bijzonder trots op hun stad zijn en de leuze ‘k En Brugge in m’n herte ook uitdragen. Persoonlijk hoop ik stilletjes dat alles goed loopt en dat we op 9 januari 2022, bij de nieuwjaarsreceptie op de Burg, samen ons volkslied kunnen zingen. Hoe fantastisch zou dat niet zijn? Ik krijg nu al kippenvel.”

“Ik zal een van de eerste stemmers zijn. Het nummer én de persoon Benny Scott verdienen dit” – cultuurschepen Nico Blontrock

Schepen van Cultuur Nico Blontrock (CD&V) zegt overtuigd te zijn dat de 1.000 stemmen gehaald zullen worden. “Onderschat niet hoe eensgezind de Bruggelingen kunnen zijn. En zeker voor zoiets. Iedereen kent het nummer, het is echt iets van óns. Als ik eerlijk ben: ik zal een van de eerste stemmers zijn. Want persoonlijk vind ik dat het nummer én de persoon Benny Scott het verdienen. Ik heb het grootste respect voor onder meer het nummer Ziejje van Brugge van Willy Lustenhouwer, maar dat is meer comedy en proza en ‘k En Brugge In M’n Herte straalt nog meer de trots en liefde voor de stad uit. Ik zou me er zeker in kunnen vinden dat dit ons volkslied wordt. Het nummer gaat al generaties mee, en zal nog vele generaties na ons meegaan. Ik ben echt benieuwd naar de reacties van de inwoners. Het is uiteindelijk zij die een signaal zullen geven, waar we dan zeker gehoor aan zullen geven.”

Het woord is nu aan jou, beste Bruggeling. Wil je k En Brugge In M’n Herte als officieel volkslied? Teken dan nu de petitie op kw.be/BrugsVolkslied . Zondagavond 30 mei sluiten we de petitie af.

Zeg et ne keer

Waar heb je een fout gezien of heb je zelf een suggestie? Laat het ons dan weten.