Stefaan uit Tielt schreef kookboek met ballen, gekruid met licht erotische verhalen

Met ‘Vijftig Tinten Balletjes’ is Stefaan Daeninck niet aan zijn proefstuk toe. (foto WME)©Wouter Meeus
Met ‘Vijftig Tinten Balletjes’ is Stefaan Daeninck niet aan zijn proefstuk toe. (foto WME)©Wouter Meeus
Wouter Vander Stricht

Voeding is altijd al de passie geweest van Stefaan Daeninck. Hij is er beroepshalve ook dagelijks mee bezig. Voor zijn boek ‘Vijftig Tinten Balletjes’ creëerde hij de recepten. Dat alles overgoten met een erotisch sausje uit de pen van Mirthe Moon en de prachtige foodfotografie van Bart Van Leuven en je hebt alle ingrediënten voor een apart boek.

Stefaan Daeninck (49) is een ingeweken Tieltenaar die in de Magdalena Huysstraat op een van de hoogste punten van Tielt woont. Zelf is Stefaan afkomstig uit Emelgem, zijn vrouw Petra Lambrecht uit Hulste. Ze hebben vier zonen en een dochter: Ferran (19), Jordi (16), Ella (15), en de tweeling Arnau en Miro (12). “We zijn in Tielt beland omdat je van hieruit snel de E17 én de E40 kan bereiken. Met mijn bedrijfje hebben we ook een studio in Merelbeke waar we heel wat tijd doorbrengen.”

Conceptbureau

Stefaan heeft de Hotelschool in Koksijde gevolgd en werkte daarna in enkele restaurants. Maar hij was ook aan de slag als culinair adviseur voor Bonduelle en Friesland Campina. “In januari 2002 richtte ik mijn vernieuwend culinair conceptbureau Culinair Ateljee op. Vanuit dit bureau ondersteun en begeleid ik sales- en marketingteams van verschillende voedingsbedrijven, zowel nationaal als internationaal. Creativiteit en efficiëntie zijn mijn leidraad en koken is mijn passie. Geef mij vijf ingrediënten en ik maak er een gastronomisch menu van. Als foodstylist volg ik nauwgezet de nieuwste trends op. Professioneel weet ik me omringd door de beste professionals.”

Ook boeken schrijven of begeleiden was Stefaan niet vreemd. “Ik denk dat ik al zowat 40 boeken op mijn actief heb, maar in heel wat van die boeken trad ik op als ghostwriter. Vijftig Tinten Balletjes is nu mijn eigen achtste boek. Zo had ik eerder al Ham , het Mosselboek en Heinz, my secret ingredient cookbook,… Heinz Ketchup is overigens al jaren een van mijn klanten.”

Flexitariër

Ook het boek Vijftig Tinten Balletjes geeft hij opnieuw uit met de Tieltse uitgeverij Lannoo. “De mosterd voor het boek komt van Vijftig Tinten Kip, een boek dat in Amerika erg goed scoorde en hier door Lannoo werd uitgegeven. Ook in België en Nederland was dat een hit. Wij hebben ons wagonnetje daar aan gehaakt en zijn met balletjes aan de slag gegaan. Je kan heel wat richtingen uit met balletjes. Het is ook een boek voor de flexitariër”, geeft hij graag nog mee.

“Ik heb voldoende ideeën voor nog een balletjesboek”

“Er komen natuurlijk gehaktballetjes aan bod, maar ook vegan-balletjes en ook vis speelt een prominente rol. We zoeken het ook in cocktails en desserts, maar telkens is het balletje aanwezig.”

Maar ook fotografie en de licht erotische verhalen van Mirthe Moon spelen een belangrijke rol. “Met mijn vaste fotograaf Bart Van Leuven hebben we enorm veel tijd gestopt in de foto’s. De foto die ieder hoofdstuk voorafgaat hebben we ook een erotisch tintje gegeven. De verhalen van Mirthe Moon wisselen af met de recepten.”

Mirthe Moon is het pseudoniem van Debbie Brackez, een Stadense die nu in Marke woont. “Het was de uitgever die ons in contact bracht. Haar verhalen geven het boek die licht erotische touch die de titel ‘Vijftig Tinten’ doet vermoeden. Zelf heb ik me opnieuw enorm geamuseerd bij het uitwerken van de gerechten. Het is zelfs zo dat ik er heel wat nieuwe ideeën heb opgedaan en ik nog een ‘balletjesboek’ in mijn koker heb.”

Vijftig Tinten Balletjes, 162 pagina’s, uitgegeven bij Lannoo, 20,99 euro.

Zeg et ne keer

Waar heb je een fout gezien of heb je zelf een suggestie? Laat het ons dan weten.

Hier staat ingevoegde content uit een social media netwerk dat cookies wil schrijven of uitlezen. U heeft hiervoor geen toestemming gegeven.
Klik hier om dit alsnog toe te laten