Stefaan en Véronique kijken uit naar bezoekers in hun B&B in Frankrijk: “We hebben de gasten gemist”

Stefaan Beirens en Véronique Van Vlierberghe met hun twee volwassen zonen in hun B&B le Mas des Cigales.© gf
Stefaan Beirens en Véronique Van Vlierberghe met hun twee volwassen zonen in hun B&B le Mas des Cigales.© gf
Redactie KW

Stefaan Beirens en Véronique Van Vlierberghe verhuisden in april exact tien jaar geleden naar het Zuiden van Frankrijk. Ze openden er een B&B in Tourrettes-sur-Loup. Sinds maart vorig jaar kwamen er amper gasten over de vloer, maar ook hier beginnen de boekingen opnieuw op gang te komen met het vaccinatiepaspoort in zicht. “We hebben de gasten wel gemist, maar hebben ons niet verveeld.”

Het was de voorbije maanden bijzonder rustig in B&B le Mas des Cigales. Met een maximum van 15 gasten is het normaal gezien behoorlijk druk voor Stefaan en Véronique van maart tot eind oktober. Toen de coronacrisis uitbrak, vielen ook hier alle boekingen weg. 95 procent van de bezoekers zijn Vlamingen. Nu is er eindelijk zicht op drukkere tijden.

“Dat wordt wel wat wennen”, bekent Stefaan. “Maar we zijn al een beetje aan het trainen om vroeger op te staan met onze gast uit Zwitserland die hier momenteel verblijft. We hebben af en toe wel nog gasten gehad die in de regio verbleven om praktische redenen. Vanaf 9 juni is reizen hier opnieuw toegelaten en verwachten we weer wat meer bezoekers.”

Vaccinatiepaspoort

“Het is jammer genoeg wel nog even wachten op het vaccinatiepaspoort. Zolang dat niet in orde is, moeten mensen die terugkeren naar België nog zeven dagen in quarantaine. Voor sommige mensen is dat geen probleem omdat ze toch thuiswerken, maar dat gaat natuurlijk niet voor iedereen. We hopen dus dat de overheid hier zo snel mogelijk werk van maakt.”

Ook in Frankrijk versoepelen de maatregelen op 9 juni. “Er geldt dan nog een avondklok tot 23 uur, maar mensen kunnen zich wel vrij bewegen. Voor ons is die avondklok al een immens verschil want die lag lange tijd op 18 uur. Wij moesten hier echt lachen met die avondklok om middernacht in België.”

Het heeft me twee jaar gekost om me hier thuis te voelen

Het is ondertussen tien jaar dat Stefaan en Véronique in Zuid-Frankrijk wonen. “We hadden al lang de droom om die stap te zetten. We zijn de taal machtig en we kwamen hier al veel op vakantie. In 2009 al beslisten we om ervoor te gaan en is Véronique beginnen zoeken naar een geschikte woonplaats.”

“In dat jaar zijn we hier in de regio op vakantie gekomen en hebben we heel wat B&B’s bezocht. Zo vonden we hier onze stek”, vertelt Stefaan.

Grote aanpassing

Toch was het een grote aanpassing in levensstijl. “Ik had altijd onder de kerktoren gewoond in de gemeente waar ik opgegroeid ben en opeens moet je alles opnieuw opbouwen. Dat is ondertussen goed gelukt hoor, ik heb net nog geen goesting om in de politiek te stappen”, knipoogt Stefaan, die een tijdlang schepen was in De Haan.

“Het heeft me twee jaar gekost om me hier thuis te voelen. We zijn ondertussen al een jaar niet meer in België geweest en dat is niet erg. Er zijn nu ook al veel meer middelen om te communiceren met het thuisfront en af en toe komen vrienden en familie ook naar hier natuurlijk.”

De locatie in Zuid-Frankrijk.© gf
De locatie in Zuid-Frankrijk.© gf

“Ik kijk positief terug op de voorbije tien jaar”, vertelt Stefaan. “Ik ben bijzonder gelukkig op dit moment. Onze zonen stellen het ook goed en dat is natuurlijk ook belangrijk als ouder.”

“Ze waren 16 en 18 jaar toen we verhuisden, niet evident. Ze hebben les gevolgd in een Franse school en zijn dan naar de universiteit in Nice gegaan. Eén zoon werkt ondertussen in Luxemburg en de oudste zoon doet nog een doctoraat in Toulouse. Ze trekken dus goed hun plan.”

(Leen Belpaeme)

Alle informatie over de B&B van Stefaan en Véronique: https://lemasdescigales.com .

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier