Steeds meer West-Vlamingen willen een huis in Durbuy

Het centrum van Durbuy. Door de coronacrisis ligt de focus steeds nadrukkelijker op de Ardennen.©ERIC LALMAND BELGA
Het centrum van Durbuy. Door de coronacrisis ligt de focus steeds nadrukkelijker op de Ardennen.©ERIC LALMAND BELGA
Stefan Vankerkhoven

Steeds meer West-Vlamingen kopen een tweede verblijf in de Ardennen. Dat zegt Bram Vandenbossche, een West-Vlaming die een immokantoor runt in Durbuy. “Zelfs huizen waarvan we dachten dat ze moeilijk te verkopen zouden zijn, zijn intussen weg”, zegt Bram. De reden is niet ver te zoeken: de coronacrisis.

Dertig jaar geleden kocht Knokkenaar Ronny Vandenbossche (62) in Somme-Leuze, vlakbij Durbuy in de Ardennen, een groot stuk bouwgrond. Hij zette er negen chalets op en verkocht ze. Ronny voelde er zich snel thuis en bleef er wonen. Af en toe begeleidde hij West-Vlaamse kennissen en Nederlanders in het zoeken naar bouwgrond en het bouwen van tweede verblijven. “Die hobby breidde zich uit, mijn vader werd de eerste immobiliënmakelaar in de regio”, zegt zoon Bram Vandenbossche (32), die tien jaar geleden zijn papa opvolgde als medezaakvoerder van Maison & Chalets d’Ardennes, met kantoren in Durbuy en Marche-en-Famenne.

“Door de coronacrisis boomt de immosector in de streek rond Durbuy. Ons kantoor heeft een uitstekend jaar achter de rug. Veel Belgen verkiezen een vakantie in eigen land, daardoor is de stap naar de aankoop van een tweede verblijf kleiner. Durbuy, het kleinste dorp van België, oefent een grote aantrekkingskracht uit, door de mooie omgeving en de gastronomie”, zegt Bram. “Veel Belgen zijn op zoek naar een tweede thuis in dit deel van de Ardennen. Een kwart van ons cliënteel komt trouwens uit West-Vlaanderen. We noteren een stijging van 10 à 15% in de verkoop van tweede verblijven. Wat opmerkelijk is, is dat de kandidaat-kopers zeer snel een beslissing nemen. In december hebben we een woning op nog geen drie dagen tijd verkocht voor 450.000 euro. Zelfs huizen waarvan we dachten dat ze moeilijk te verkopen zouden zijn, zijn intussen weg. Alles wat we in onze portefeuille hadden, is binnen de maand van eigenaar verwisseld.”

Bram Vandenbossche. (foto gf)
Bram Vandenbossche. (foto gf)

“De prijzen van het vastgoed zijn nochtans met enkele procenten gestegen, wegens de fel gestegen vraag. Maar in vergelijking met de kust, is de bouwgrond hier niet duur. Je vindt hier nog een lap grond voor 50 à 60 euro per m²”, besluit Bram Vandenbossche.

Investering

Eén van de West-Vlamingen die in 2020 een tweede verblijf kocht, is zelfstandig autoverkoper Filip Van Thuynen (51) uit Middelkerke. “Wij missen wat grond rondom ons huis. Aanvankelijk waren mijn vrouw Liesbeth Coussens en ik op zoek naar een nieuwe woning in West-Vlaanderen, dicht bij zee. Maar de prijzen liepen op tot 800.000 euro. Bijgevolg lieten wij dit idee varen.”

”Vorig jaar hadden we een vakantie geboekt in Italië, maar door corona konden wij niet naar het buitenland. Bijgevolg trokken wij met onze beste vrienden naar de Ardennen. Het was zeker meer dan twintig jaar geleden dat ik er nog geweest was. Ik had wat vooroordelen, de Ardennen leken mij een desolaat gebied. Ten onrechte! De voorbije jaren is de streek rond Durbuy enorm geëvolueerd. De wegen zijn vernieuwd, verouderde huizen worden verbouwd. Er is het Adventure Park van Marc Coucke. We waren deze zomer echt gecharmeerd door de Ardennen en zijn een beetje beginnen rondkijken.”

”Bij Maison & Chalets d’Ardennes stond een huis met twee bijhorende chalets, Cabanes Les 4 amis (L’Amitié en le Bonheur), die verhuurd worden, in Arbrefontaine, op 35 kilometer van Durbuy, tussen Lierneux en Vielsalm, te koop na een scheiding. Gezien de grootte van het stuk grond, 5000 m², bevond het zich in de hogere prijsklasse. Maar zeker nog 200.000 euro minder duur dan hetgeen je in West-Vlaanderen voor een gelijkaardig huis met zoveel grond errond zou moeten ophoesten. Uiteindelijk hebben wij redelijk snel beslist om dat eigendom samen met onze vrienden Sylvie Verschoore en Patje Vandenberghe aan te kopen. We delen de kosten. Dank zij de huuropbrengst van de chalets win je een deel van je investering terug.” (SVK)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier