Standbeeld voor Jean-Pierre Monseré komt er eindelijk in Roeselare

Bij de voorstelling van het standbeeld zien we v.l.n.r. Laurent Stragier, Anita en Marie-Claire Monseré, schepen José Debels, Ron Deblaere en Noel De Meyere.© Stefaan Beel
Bij de voorstelling van het standbeeld zien we v.l.n.r. Laurent Stragier, Anita en Marie-Claire Monseré, schepen José Debels, Ron Deblaere en Noel De Meyere.© Stefaan Beel
Peter Soete

Er komt nu toch een standbeeld voor de Roeselaarse wielerlegende Jean-Pierre Monseré. De vzw Vrienden van Koers, de vzw Sportevenementen Roeselare en de Stad Roeselare financieren een bronzen standbeeld dat aan de voorgevel van het museum Koers komt.

Er werd al heel lang en veel gepraat over een monument ter ere van de wereldkampioen Jean-Pierre Monseré die precies 50 jaar geleden is overleden. De familie, en dan vooral zus Marie-Claire, was al vragende partij ten tijde van burgemeester Daniël Denys. “We hebben inderdaad heel vaak aan de bel van het stadsbestuur getrokken. Wij vonden het enorm spijtig dat er, afgezien van een jaarlijks wielercriterium voor liefhebbers, geen blijvend aandenken aan Jean-Pierre was in Roeselare. Daar is gelukkig verandering in gekomen.”

Niet van Krottegem

“Nu is er een Jean-Pierre Monseréstraat, een Jempiroute voor recreatieve fietsers, een GP Jean-Pierre voor profrenners die nu zondag wordt gereden, een Jempireus in de Roeselaarse reuzenfamilie en nu ook een standbeeld van Jean-Pierre. En daar zijn we de Vrienden van Koers en het Roeselaarse stadsbestuur enorm dankbaar voor.”

“Frank Wauters heeft een tijdje geleden beloofd om certificaten te verkopen aan supporters en sympathisanten om zo een standbeeld te betalen maar daar is niets van in huis gekomen”, zegt Marie-Claire Monseré. “Ik alleen al heb meer dan 2.000 euro certificaten verkocht maar toch is daar niets mee gebeurd.”

“We zijn Roeselare en Koers zeer dankbaar”

“Er zou een standbeeld komen op de Onze-Lieve-Vrouwmarkt op Krottegem en iedere sponsor zou vermeld worden op een sokkel. Wel, heel veel mensen die gesponsord hebben, zijn al gestorven en van een standbeeld hebben wij nooit iets meer vernomen. Misschien maar best ook want Jean-Pierre is zelfs niet van Krottegem!”

“De enige plaats waar een standbeeld van Jean-Pierre hoort, is bij het wielermuseum Koers. Alleen jammer dat we niet weten waar het geld van de certificaten naartoe is dat zo veel mensen met een groot hart hebben gegeven.”

Lachende Jempi

“Het allerbelangrijkste is dat er een standbeeld voor Jean-Pierre komt”, bedenkt schepen José Debels. “De Vrienden van Koers hebben diep in hun beurs getast en betalen het leeuwendeel van het standbeeld terwijl ook de vzw Sportevenementen een groot stuk betaalt. De stad zelf doet de rest.”

Zo zal het standbeeld er uit zien.©STEFAAN BEEL Stefaan Beel
Zo zal het standbeeld er uit zien.©STEFAAN BEEL Stefaan Beel

“Kunstenaar Ron Deblaere maakt het standbeeld. Ron heeft nog met Jean-Pierre in de RITO gestudeerd en werd een grote fan van de wielrenner Jean-Pierre Monseré. Het standbeeld zal een lachende wereldkampioen Jempi voorstellen, nonchalant leunend tegen zijn fiets. De koersfiets die als afgietsel in het monument verwerkt wordt, is een fiets uit de decoratieve collectie van Koers. Museum van de Wielersport die door ex-profrenner Marc Renier helemaal op maat van Jempi werd gezet. De inhuldiging is gepland op 8 september, de geboortedag van de wereldkampioen.”

Reactie Frank Wauters

Frank Wauters, voorzitter van de Krottegemse Ransels, werd door schepen José Debels op de hoogte gebracht van het standbeeld aan Koers en wilde toch een korte reactie geven. “Jaren geleden hebben de Krottegemse Ransels het initiatief genomen om Jean-Pierre Monseré een standbeeld te geven. We zijn toen in zee gegaan met beeldhouwer Isidoor Goddeeris en zijn een geldinzameling gestart. Deze fondsenwerving heeft uiteindelijk ongeveer 1.200 euro opgebracht. Dit was uiteraard slechts bedoeld als een opstap. We zijn dan ook op zoek gegaan naar andere manieren om ons initiatief te financieren en hebben toen ook de hulp van de stad gevraagd. Sindsdien zijn er nu en dan contacten geweest, maar uiteindelijk zonder resultaat.”

“Zoals besproken met schepen José Debels blijven er voor de Krottegemse Ransels als vereniging nu twee mogelijkheden over. Ofwel helpen we met de door ons verzamelde fondsen het standbeeld mee financieren, ofwel gebruiken we deze om Jempi in zijn wijk Krottegem alsnog op een of andere manier te vereeuwigen op basis van het ontwerp van Isidoor Goddeeris.”

“Wielermuseum Koers is de enige plaats voor een standbeeld van Jean-Pierre”

“Het komt mij als voorzitter van de Krottegemse Ransels niet toe hierover alleen een beslissing te nemen en ik zal dit dan ook op de agenda plaatsen van de eerstvolgende bestuursvergadering van de Krottegemse Ransels.”

Frank Wauters wilde ook nog een persoonlijke bedenking meegeven. “Ik vind het een beetje jammer dat er is gekozen voor een beeld van Jempi als bereikbare volksmens met liefde voor de fiets. Hoe sympathiek ook, maar zo zijn er veel te vinden. Het ontwerp van Isidoor stelt daarentegen de wereldkampioen Monseré voor op het moment van zijn overwinning in Leicester.”

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier