Stan (34) is project manager bij Designregio Kortrijk: “Als kind probeerde ik al energie op te wekken”
Wie design zegt in Vlaanderen, denkt in de eerste plaats aan Kortrijk. De verlaagde Leieboorden met zijn aparte bruggen of het vorig jaar geopende Cobergherhotel, het zijn maar enkele van de pareltjes die er te zien zijn. Het is dus geen toeval dat Designregio zich al bijna twintig jaar als een vis in het water voelt in deze stad. “Al zijn we inmiddels ook vaker in het buitenland aan de slag”, zegt Stan Dewaele.
Designregio Kortrijk is een organisatie die ‘aan een meer creatieve, innovatieve en ondernemende regio werkt’, lees je op de website. Stan Dewaele (34) is één van de project managers die dat mee voor mekaar moet krijgen, onder meer door ondernemers en ontwerpers samen rond de tafel te krijgen. Al maakt de Kortrijkzaan ook al eens een interessante zijsprong zoals met het streetartevenement van vrijdag 24 tot en met zondag 26 mei, dat hij coördineert. Wie vrouwelijke artiesten muurschilderingen wil zien maken op de gevels van sociale woningen, moet niet twijfelen en zich eind deze maand naar Menen, Wervik en Geluwe reppen.
Privé
Stan Dewaele (34) is getrouwd met Louise Heylen (33). Ze hebben samen twee kinderen: Phil (4) en Millie (2). Een derde kindje is op komst. Ze wonen in de Markesteenweg in Kortrijk.
Loopbaan
Stan heeft industrieel productontwerp gestudeerd aan Howest, en landschapsontwikkeling aan KASK. Hij is nu zeven jaar project manager bij Designregio Kortrijk. Daarnaast runt hij ook het buda-lab in Kortrijk. Designregio draait op een mix van eigen middelen en (Europese) subsidies, en maakt deel uit van het UNESCO Creative Cities Network.
“Met dat project willen we via kunst mensen in sociale woonwijken krijgen. In die zin past dat volledig in ons verhaal. Het zal de moeite zijn om eens een kijkje te gaan nemen. Voor de sportievelingen is er een fietsroute uitgestippeld die hen van de ene locatie naar de andere brengt. Het evenement zetten we op samen met de Menense/Wervikse woonmaatschappij Impuls en een collectief genaamd Girls’n cans. Het hele project heet de Impulsive Girl Tour.”
Dat past in ons verhaal, zeg je. Leg eens uit hoe dat er precies uitziet?
“We zijn een vzw die bedrijven, steden en eigenlijk eender welke organisatie helpt om projecten en producten op een innovatieve en creatieve manier uit te bouwen of beter te maken. De laatste jaren staat daarbij ook duurzaamheid voorop. Niet elk idee dat een bedrijf of organisatie naar voor brengt, wordt uitgevoerd. We hebben daar duidelijke regels rond. We moeten zeker zijn dat een plan uitvoerbaar is en niet nodeloos ingewikkeld. Voldoen al die vereisten, dan krijgt de ontwerper groen licht.”
Geef eens een voorbeeld van een project?
“Dan denk ik aan het idee van dampkappenproducent Novy uit Kuurne, die de dampkap van de toekomst wilde laten maken. De moeilijkheidsgraad daarbij was niet mis, want in het eindproduct mocht amper te zien zijn dat het om een dampkap ging. Een ontwerper is erin geslaagd om tot grote tevredenheid van Novy een dampkap te ontwikkelen die verwerkt zat in een lichtarmatuur.”
Groeien jullie of blijft het aantal opdrachten gelijk?
“We zien het aantal projecten toch toenemen. We richten ons in eerste instantie op Kortrijk en omgeving, maar krijgen de jongste jaren hoe langer hoe meer opdrachten van daarbuiten. Zo zijn we ook vaker in het buitenland aan de slag. Onze databank met ontwerpers is ook stevig gegroeid. Inmiddels zijn er dat meer dan 400. Ook het aantal medewerkers hier is gestegen van vier naar zeven. Dat lukt allemaal vrij vlot, mede dankzij de economisch sterke regio waarin we aan de slag zijn. Ik geef ook graag nog mee dat ons festival WONDER in oktober, waar design en kunst te zien is, ook sterk groeit: van zesduizend bezoekers in 2022 naar elfduizend vorig jaar. We hopen dit najaar nog beter te doen bij de volgende editie.”
Je hebt onder meer industrieel productontwerpen gestudeerd aan hogeschool Howest. Zelf nooit zin om als designer aan de slag te gaan?
“Dat doe ik ook, zij het dan in mijn vrije tijd. Zo heb ik met de nodige hulp mijn eigen huis ontworpen en ik heb het daarna, samen met mijn vrouw en enkele aannemers, ook zelf gebouwd. De inrichting heb ik ook bedacht en ik mag wel zeggen, op een innovatieve manier. Dat soort activiteiten helpt me ook om professioneel meer met kennis van zaken te kunnen spreken.”
Ben je altijd een creatieve jongen geweest?
“Jazeker, zo was ik op kampen van de scouts altijd bij alle mogelijke projecten betrokken. Ik herinner mij er één waarbij we energie probeerden op te wekken met een waterrad. (lacht) Er was ook altijd kunst in huis bij ons. Johan Deschuymer (een gereputeerd beeldhouwer, red.) is mijn nonkel en hij maakte vaak grote sculpturen die een diepe indruk op me nalieten en me ook stimuleerden om creatief bezig te zijn.”
Wat vind je tot slot de leukste plek in Kortrijk?
“Geen twijfel mogelijk, dat is het wandelpad tussen Bissegem en Kortrijk. Tijdens corona heeft helaas iedereen in de streek dat pareltje ontdekt, maar het blijft fantastisch om daar te wandelen en zelfs lopen. Ik loop wel vaker tot aan Kortrijk Weide, waar zich de bureaus van Designregio Kortrijk bevinden. Ik kan ontzettend genieten van die overgang van de natuur naar de stad.”
Info: www.impulsivegirltour.com.
Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier