“Stadsgenoten van nu gaan te zien zijn”: Dirk Lefebvre maakt karikatuurversie van ‘Het Hanengevecht’

Dirk Lefebvre: “'Het Hanengevecht' is een prachtig kunstwerk dat voor mij als karikaturist veel mogelijkheden biedt.” © Hein Demeyer
Freddy Vermoere
Freddy Vermoere Medewerker KW

Dirk Lefebvre staat voor het meest ambitieuze project uit zijn (nog jonge) carrière als karikaturist. Hij maakt zijn versie van ‘Het Hanengevecht’, het beroemde schilderij van Emile Claus, waarbij hij (bekende) Waregemnaars in de plaats zet van de oorspronkelijke figuren. Hij komt er in september mee naar buiten maar pas in 2025 zal alles klaar zijn.

Emile Claus is alom aanwezig dezer dagen. De kunstschilder, geboren en getogen in Sint-Eloois-Vijve, stierf honderd jaar geleden en Waregem herdenkt dat op allerlei manieren. Een van de meest opvallende initiatieven daarbij is er een van Dirk Lefebvre (67), getalenteerd karikaturist uit Beveren-Leie. Al had de man wel gehoopt zijn versie van Het Hanengevecht af te hebben tegen de start van een expositie begin volgende maand in het Koetshuis in Waregem. Dat zal evenwel niet lukken. Wel gaat hij de onvoltooide versie laten zien terwijl hij er daar ter plekke aan voortwerkt. Een gesprek met een creatieveling die zich als artiest op latere leeftijd ten volle aan het ontpoppen is.

Wat heb je precies met ‘Het Hanengevecht’ van Emile Claus?

“Het is om te beginnen een prachtig kunstwerk maar voor mij biedt het als karikaturist ook veel mogelijkheden. Emile Claus hield ervan om echte mensen te portretteren op zijn schilderijen en op dit werk van hem is dat wel heel duidelijk zichtbaar. Daarop figureren heel wat notabelen en anderen uit Waregem en omgeving. Dat inspireerde me dus als karikaturist om iets vergelijkbaars te doen met stadsgenoten die vandaag nog leven.”

Staan er bekende Waregemnaars op?

“Schepen Pietro Iacopucci, mijn buur, is er op te zien evenals gemeenteraadslid Jules Godefroid en Filip Dheedene, voorzitter van de cultuurraad. Ik wil er ook nog burgemeester Kurt Vanryckeghem aan toevoegen. Voor de rest gaat het om mensen die ik ken zoals heel wat collega-leden van tekenclubs Poincaré en Octo.”

Je kwam pas de voorbije jaren voor het eerst naar buiten met je werk. Is die passie voor het tekenen iets van recente datum?

“Tekenen doe ik al van toen ik klein was. Ik was gefascineerd door de potloodtekeningen van gedrapeerde rokken die mijn moeder ooit maakte in de naaiklas. Dat inspireerde me als kind om zelf dingen op papier te zetten. Ik had tekentalent maar het zou nog duren tot ik een prille dertiger was vooraleer ik naar de tekenacademie ging. Al deed ik er toen ook verder niet veel mee en begon ik me op de muziek te storten. De liefde voor het tekenen kwam pas helemaal terug een jaar of zeven geleden door de muziek. Ik speelde toen al bij diverse jazzcombo’s en voor een optreden van een van die muziekgezelschappen was er een affiche nodig. Ik stelde voor om daarvoor onze groep te tekenen. Enkele koppen op die tekening vielen nogal karikaturaal uit. Dat viel tot mijn aangename verrassing allemaal nogal in de smaak en ik besloot daarmee voort te gaan.”

In de streek ken ik maar één bekende karikaturist en dat is wijlen Nesten. Is hij een inspiratiebron?

“Niet echt maar ik ben er wel mee opgegroeid. Mijn grote voorbeeld is Jan Op de Beeck, een internationaal gerenommeerde karikaturist die ook lesgeeft en boeken schrijft over wat hij doet. De Kunst van de Karikatuur is er een van. Er staan heel veel spotprenten in die ik zeer goed vind. Ik bewonder de fijne afwerking in zijn werk die ik zelf ook nastreef.”

We zitten hier in je atelier waar ik veel mooi werk van je zie hangen, ook schetsen van stadsgezichten. Is dat een andere passie van je?

“Ja, ik doe aan wat men urban sketching noemt. Urban sketchers gaan op een bepaalde plaats tekenen wat ze daar op dat ogenblik zien. Ik vind het geweldig leuk om te doen. Ik reed daarvoor onder andere naar Brussel, Arras en Rijsel. Soms gaat dat gepaard met aangename ontmoetingen. Zo was ik een paar maanden geleden een schets aan het maken van het standbeeld van Jacob Van Artevelde op de Vrijdagmarkt in Gent. Op zeker ogenblik tikte er iemand op mijn schouders. Het bleek zowaar gewezen minister Wouter Beke te zijn die me een compliment gaf met wat ik gemaakt had. Dat is plezant natuurlijk. Ook in eigen stad heb ik al aan urban sketching gedaan. Heel goede plaatsen daarvoor zijn het Park Baron Casier of de hippodroom van Waregem. Alles komt in mijn schetsboekjes terecht. Als ik erin kijk kan ik meteen weer de sfeer oproepen van het moment dat ik aan het tekenen was, want elke schets vertelt een verhaal.”

Nog andere plannen voor de komende jaren?

“Ik wil me nog meer toeleggen op het maken van karikaturen op markten of op stadsfeesten waar veel volk voorbijkomt. Ik heb dat al een paar keer gedaan en dat beviel me enorm. Ik vind het heerlijk om mensen ter plekke te verrassen met hun karikatuur.”

Tekenatelier Poincaré pakt van donderdag 5 tot maandag 9 september in het Koetshuis in Waregem uit met een expo waarbij leden werk van Emile Claus herinterpreteren.

Dirk Lefebvre

Privé: Dirk Lefebvre (66) is getrouwd met Dorine Vercaemere. Ze wonen in de Kortrijkseweg in Beveren-Leie. Ze hebben samen twee kinderen: Peggy (44) en Jerry (42). Er zijn ook drie kleinkinderen: Ibo (15), Eno (13) en Julie (5).

Studies/Loopbaan: Dirk heeft A2-elektronika gedaan. Hij heeft altijd in de buroticawereld gewerkt voor het herstel en onderhoud van vooral kopieerapparaten. Dat was eerst bij Buro Modern en later bij Canon.

Vrije tijd: Dirk is karikaturist en doet ook aan urban sketching. Hij volgde zowel tekenen als muziek aan de kunstacademie en speelt voorts ook banjo en gitaar als fervent jazzliefhebber en is onder meer actief in de bigband BbKey uit Kooigem. (vfb)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier