Stadsbestuur zet KV Kortrijk-eigenaar Tan mes op de keel: “Het beloofde geld voor oefencomplex moet er voor de zomer zijn”

Het oefencomplex, dat vlak bij het huidige Guldensporenstadion moet komen, zou tegen de zomer van 2023 klaar moeten zijn. Vincent Tan, eigenaar van de club, zou daar wel willen in investeren, maar het stadsbestuur vraagt waterdichte garanties.© Olaf Verhaeghe
Het oefencomplex, dat vlak bij het huidige Guldensporenstadion moet komen, zou tegen de zomer van 2023 klaar moeten zijn. Vincent Tan, eigenaar van de club, zou daar wel willen in investeren, maar het stadsbestuur vraagt waterdichte garanties.© Olaf Verhaeghe
Olaf Verhaeghe

De tijd dat KV Kortrijk-eigenaar Vincent Tan met de voeten van het Kortrijkse stadsbestuur speelde, is definitief voorbij. Staat het geld voor de bouw van het nieuwe trainingscentrum niet voor de zomer op de juiste rekening, dan komt elke samenwerking tussen stad en club op de helling te staan.

Een eindeseizoensbabbel over koetjes en kalfjes werd het niet. Integendeel. Op het digitale overleg tussen het Kortrijkse stadsbestuur, het management van KV Kortrijk en clubeigenaar Vincent Tan heeft schepen van Sport Arne Vandendriessche (Team Burgemeester) het speelveld duidelijk afgebakend. Na jaren van beloftes moet de Maleisische miljonair nu eindelijk tonen wat hij waard is. Beter nog: Tan moet zijn portefeuille voor de verdere uitbouw van de eersteklasser nu echt opentrekken.

Aanleiding voor de stellingname zijn de plannen voor de bouw van een nieuw trainingscentrum voor de Veekaa op een boogscheut van het huidige Guldensporenstadion. “Die plannen zijn op zich niet nieuw, maar moeten op korte termijn wel in een stroomversnelling komen”, oppert sportschepen Vandendriessche. “We zijn daar, samen met de clubleiding, al een tijdje mee bezig. En inderdaad, daar zouden wij als stad mee een inspanning voor willen leveren.” Tegen de zomer van 2023 moet het oefencomplex klaar zijn.

Stad betaalt de helft

In het aangepaste meerjarenplan van de stadscoalitie staat voor 2021 600.000 euro aan investeringstoelage voor de cvba Kortrijk Voetbalt ingeschreven. In 2022 gaat het zelfs om 1,6 miljoen euro. 2,2 miljoen euro dus, naar verluidt zowat de helft van de kostprijs voor het moderne trainingscomplex.

Vincent Tan, eigenaar van KV Kortrijk sinds 2015.© BELGA
Vincent Tan, eigenaar van KV Kortrijk sinds 2015.© BELGA

De andere helft zou uit de club moeten komen, maar KV Kortrijk heeft op vandaag onvoldoende eigen middelen om een slordige 2 miljoen op te hoesten. “Het is de club die zo’n trainingscentrum wil bouwen”, zegt schepen Vandendriessche. “Wij willen dat wel steunen, maar zij moeten nu eerst kunnen tonen de nodige centen te hebben. Dat hebben we in de videocall met Tan klaar en duidelijk gesteld.”

Vincent Tan mag eindelijk eens de daad bij het woord voegen – Arne Vandendriessche, Kortrijks schepen van Sport

En dus kijkt iedereen – opnieuw – naar Tan. Die gaf in het gesprek met de stad aan wel degelijk te willen investeren in een oefencomplex om zo komaf te maken met de aftandse omgeving waar de spelers vandaag dag in, dag uit trainen. Alleen blijft het voorlopig enkel bij woorden.

“We hebben een strikte deadline gezet om de centen effectief over te maken”, zegt Arne Vandendriessche nog. “Nog voor de zomer moet het beloofde geld op een geblokkeerde rekening staan. Pas daarna zullen wij onze middelen vrijmaken. Komt Tan voor de afgesproken deadline niet met het geld over de brug, dan heeft hij nog maar eens woordbreuk gepleegd tegenover ons. Dan wordt de situatie problematisch.”

Samenwerkingsovereenkomst

Welke gevolgen het Kortrijkse stadsbestuur daaraan kan koppelen, wil de schepen niet in detail gezegd hebben. Op de gemeenteraad van maandag zwaaide hij, na een vraag van CD&V-raadslid Pieter Soens over de eigenaarskwestie, wel met de samenwerkingsovereenkomst die de stad en de voetbalclub hebben.

Naast de financiële middelen voor de bouw van het trainingscomplex eiste de stad ook een sportief en financieel plan van de hand van Vincent Tan voor de komende drie jaar. Dat moet tegen eind juli klaar zijn. “Voelen we daarin voldoende engagementen, dan kunnen we met elkaar verder,” zegt schepen Vandendriessche. “Hebben we te weinig vertrouwen, dan komt de huidige samenwerkingsovereenkomst ter sprake.”

 © Olaf Verhaeghe
© Olaf Verhaeghe

De stad zet dus het mes op de keel van de clubeigenaar. Hoe hard ze doordrukken, hangt van de komende weken en maanden af. “Vergeet niet dat de site van het Guldensporenstadion onze eigendom is. KV Kortrijk gebruikt die kosteloos. Ik zeg niet dat we die overeenkomst zullen inzetten, maar we kúnnen het wel. Ik vind vooral dat Vincent Tan eindelijk de daad bij het woord mag voegen. Het kan niet zijn dat hij achterblijft, terwijl wij als stad grote trajecten mee opzetten voor een oefencentrum en een nieuw stadion.”

Matthias Leterme, ceo van KV Kortrijk, maakt zich geen zorgen over de storting voor het trainingscentrum. “Het was een heel constructief gesprek, waar de eigenaar nogmaals zijn betrokkenheid met onze club onderstreepte. Er is daar veel stemmingmakerij rond, maar Vincent Tan wil zich wel degelijk inzetten voor de infrastructuur en het sportieve verhaal”, klinkt het. “Ook dat driejarenplan zullen we met plezier leveren. Het engagement van Tan is groter dan critici willen laten uitschijnen. Ik ervaar die tegenwerking totaal niet. En ik denk dat ik wel goed geplaatst ben om te oordelen.”

Kortrijk Xpo nadrukkelijker in beeld voor nieuw stadion

Op de gemeenteraad polste raadslid Pieter Soens (CD&V) ook naar een stand van zaken in het veelbesproken stadiondossier van KV Kortrijk. Met de Kop op Evolis is ruimte voorbehouden voor de komst van een nieuwe voetbaltempel van zo’n 12.000 tot 14.000 zitjes. Maar de jongste weken steken almaar meer geruchten over Kortrijk Xpo als stadionlocatie de kop op.

Schepen Wout Maddens, bevoegd voor Stadsontwikkeling voor Team Burgemeester, bevestigt dat het dossier beweegt: “Wij zijn als stad bezig met de opmaak van een ruimtelijke uitvoeringsplan voor het nieuwe stadion. Daarbij zijn we niet gebonden aan één locatie. In een eerdere fase bekeek intercommunale Leiedal al 30 mogelijke locaties, daar zijn er finaal zes uit geselecteerd: Evolis, Kortrijk Xpo, Kapel ter Bede, de site-Van Marcke aan de Weggevoerdenlaan, de Mewaf-site aan de Brugsesteenweg en de site van Syntra op Hoog Kortrijk. Voor elk van die alternatieven bekijken we alle mogelijke implicaties, op de omgeving, op de mobiliteit, op de bestaande spelers daar. Elk aspect wordt onderzocht.”

Bedoeling is om in september te verfijnen naar twee ‘voorkeuren’. Dat Evolis een van die twee zal zijn, lijdt weinig twijfel. Ook de sterkere focus op Kortrijk Xpo in het onderzoek is nu al duidelijk. “Welke we ook verkiezen, we moeten rotsvast in onze schoenen staan”, aldus schepen Maddens. “De locatiekeuze moet sluitend onderbouwd worden, zodat we in de verdere fases standhoudende vergunningsaanvragen hebben.”

Van het huidige Guldensporenstadion een modern complex maken, is volgens club én stad niet realistisch. “Daar kan je gewoon niet groeien”, benadrukt schepen Arne Vandendriessche.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier