Stadsbestuur neemt nu zelf een expert onder de arm in dossier rond omgevallen muur Abdijhoeve
Twee maanden nadat de muur op het binnenplein van de Abdijhoeve in Oudenburg het begaf, liggen de brokstukken nog steeds op de site. Ondertussen heeft de verzekeringsexpert zijn bevindingen meegedeeld. De Stad stelt nu zelf een deskundige aan om na te gaan of er misschien een fout gemaakt werd tijdens de renovatie van de muur.
We keren terug naar zaterdagmorgen 13 januari. Burgemeester Romina Vanhooren (Open Vld) krijgt een telefoon van vertegenwoordigers van CD&V Oudenburg die ‘s avonds een nieuwjaarsreceptie organiseren in Ipso Facto. Zij melden dat de muur op het binnenplein van de Abdijhoeve omvergevallen is.
“De horecauitbaters op de site hebben bevestigd dat de muur vrijdagavond nog intact was. In de loop van vrijdagnacht of zaterdagmorgen moet er iets gebeurd zijn waardoor de muur is omgevallen. Voor ons is het een vraagteken wat de exacte oorzaak is. In het kader van de grondige opknapbeurt van de abdij was de muur onlangs nog gerenoveerd en gekaleid. Misschien hebben de vriestemperaturen van de voorbije week en een probleem in de constructie het incident veroorzaakt, maar dat lijkt ons weinig waarschijnlijk”, zei Vanhooren op maandag 15 januari aan onze redactie.
Ondertussen liggen de brokstukken van de historische muur die de toren met de Arnolduszaal verbindt nog steeds zichtbaar op de grond. Omdat vandalisme een mogelijke piste was maakte de stad het dossier over aan de lokale politie en werd de verzekeringsmaatschappij aangesproken. “De expert is ter plaatse geweest en zijn conclusie is dat er geen oorzakelijk verband is met externen die bijvoorbeeld tegen de muur gereden zouden hebben. Daarom zal onze maatschappij Ethias financieel niet tussenkomen voor dit schadegeval. Wij zullen nu zelf een deskundige aanstellen om te onderzoeken of er eventueel een bouwtechnische fout werd begaan tijdens de renovatie van de Abdijhoeve. In dat geval is er een kans dat we gerechtelijke stappen moeten ondernemen”, benadrukt Vanhooren.
Tienduizenden euro’s
De heropbouw van de muur zal volgens het stadsbestuur enkele tienduizenden euro’s kosten. “We hopen inderdaad dat die kosten alsnog verhaald kunnen worden op anderen. Er zijn geen camerabeelden van het voorval en de kans is klein dat die nu nog zullen opduiken”, vervolgt Vanhooren. De aannemer op zijn beurt heeft inmiddels in kaart gebracht welke werken ze er uitvoerden. “We zullen ook de voorwaarden van het gunningsdossier moeten bekijken. Als er daarin vermeld staat dat constructie er niet onder valt, moeten we niet naar de rechtbank stappen. Dan is het beter dat wie die muur zelf heropbouwen. In het masterplan van de stad Oudenburg was het de bedoeling om een extra opening mogelijk te maken in die muur die niet beschermd is.” (Filip Vanden Berghe)
Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier