Stad wil mysterieuze Duitse toren onteigenen, gepensioneerde beenhouwer wil van geen wijken weten

Redactie KW

Een mythische luchthaventoren van de Luftwaffe kan het Poperingse luchtoorlogverleden van de Tweede Wereldoorlog ontsluiten. Het stadsbestuur wil de vervallen toren restaureren tot uitkijkpunt, maar de toren staat op grond van Gilbert Laseure. Hij ziet liever geen toeristen komen. De stad gaat nu over tot onteigening.

Een groots vliegveld of een farce om de vijand te misleiden? Er hangt een mysterieuze sfeer rond ‘Flugplatz Peselhoek’, een vliegveld van 125 hectare dat de nazi’s in 1940 aanlegden aan de Westvleterseweg in Poperinge. “Verschillende boeren moesten hiervoor land afstaan aan de Duitsers”, zegt Annemie Morisse, wetenschappelijk medewerker van stad Poperinge.

Op zoek naar bronnen

“De Duitsers zetten eigen militairen en burgers in om beton te gieten en bunkers, schietstanden en schutsmuren te metselen”, zo gaat Morisse verder. “Aan de rand kwamen waterreservoirs en de drassige ondergrond werd gedraineerd. Op het terrein verrezen tientallen barakken en vliegtuigboxen. Alles leek tot in de puntjes uitgewerkt en het vliegveld was gebruiksklaar, maar de site werd nooit operationeel. Eind 1941 werd het terrein opnieuw opgedeeld in groenteakkers.”

“De Flugplatz werd één grote moestuin, bewerkt door vele honderden burgers onder het toeziend oog van de Duitse bezetter. Tot op vandaag blijft het onduidelijk waarom het vliegveld niet in gebruik is genomen. Was de grond dan toch te drassig of was het een manier om de vijand te misleiden? Het bronnenmateriaal is schaars: veel Duitse archieven gingen verloren op het einde van de oorlog. Daarom doen we een oproep naar getuigenissen, foto’s en documenten van inwoners.”

Ponny

De belangrijkste zichtbare herinnering aan de site van de Luftwaffe is een vliegtuigtoren te midden van de Poperingse velden. “ Deze toren is uniek in België en spreekt tot de verbeelding ”, aldus Morisse. “Het vierkant bakstenen gebouw meet zes meter op zes en is dertien meter hoog. Contact met een beruchte researcher van Luftwaffe vliegvelden bracht aan het licht dat de Duitsers op Pezelhoek niet alleen groenten teelden.

Tot ver in de Tweede Wereldoorlog bemanden Duitse signaalexperten er de radarinstallatie met de naam ‘Ponny’. Tijdens de Koude Oorlog zou de Duitse toren bemand zijn door de Territoriale Wacht voor Luchtafweer. In die tijd zou er ook een soort zendstation geplaatst zijn dat in verbinding stond met de commandobunker in Kemmel en het vliegveld van Koksijde, maar dit moeten we nog verder onderzoeken.”

Beschermd monument

In 1989 kochten beenhouwer Gilbert Laseure (66) en zijn vrouw Maria Deweerdt (63) het lapje grond rond de toren dat grenst aan hun woning aan de Westvleterseweg. “ Om er onze oude dag in alle rust door te brengen ”, klinkt het. “Een nieuwe omheining en weide voor de akker met de toren konden nieuwsgierigen op afstand houden. Na de bescherming tot monument werd ik gecontacteerd door een inspecteur van Erfgoed om het gebouw te herstellen.”

Het stadsbestuur wil een onteigeningsprocedure opstarten om de vervallen toren te restaureren tot uitkijkpunt met provinciale en Vlaamse middelen. “Zo willen we het bouwwerk vrijwaren van verder verval en tegelijk openstellen voor publiek en toeristen”, aldus burgemeester Christof Dejaegher (CD&V). Gilbert wil voorlopig van geen wijken weten. “Al die toeristen zie ik liever niet komen. En ik ben bereid om tot het uiterste te gaan”, waarschuwt hij.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier