Stad steunt speciale kinderopvang ‘Zandzotjes’ in De Vlieger

Het initiatief van de ‘Zandzotjes’ loopt al drie jaar in leefschool De Vlieger.© EFO
Het initiatief van de ‘Zandzotjes’ loopt al drie jaar in leefschool De Vlieger.© EFO
Redactie KW

Het burgerinitiatief ‘De Zandzotjes’, een speciale vakantiewerking in Oostende, krijgt structurele steun van de stad. Ze hopen dat er navolging komt

De Zandzotjes staan al drie jaar in voor een speciale vakantiewerking van leefschool De Vlieger (GO). Ouders hebben de handen in elkaar geslagen: als ouder werk je zelf één dag per week mee in de opvang gedurende 6 weken waardoor je eigen kind dan onbeperkt naar de opvang mag. “Per dag dat je hier zelf komt meehelpen mag je kind vier dagen naar de opvang. De ouders kennen elkaar van school, de kinderen kennen de schoolomgeving. Geschikte opvang vinden voor kleuters is niet evident en dit initiatief komt tegemoet aan een vraag”, zegt ouder Sofie Verheye.

25 gezinnen met in totaal een 40-tal kinderen stapten mee in De Zandzotjes. Per kind betalen ze 2,5 euro per dag. Dat is een stuk goedkoper dan traditionele kampjes of de speelpleinwerking. Tot voor kort werd er ook een jaarlijks lidgeld betaald voor organisatie en verzekering, ongeacht hoe vaak je kind gaat spelen. “Die kost wordt voortaan betaald door de stad. We hebben een principiële beslissing genomen om dit initiatief blijvend te ondersteunen. Maar de regeling geldt ook voor alle toekomstige initiatieven waarbij ouders samenwerken”, zeggen Groen-schepenen Natacha Waldmann (onderwijs) en Silke Beirens (kinderopvang). (efo)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier