Stad Roeselare wil Albrecht Rodenbach blijvend eren, al hoeft dat niet per se via een museum

© Thomas Dubois Regional
Thomas Dubois
Thomas Dubois Editieredacteur De Weekbode Roeselare – Izegem – Tielt

Na het Rodenbachjaar wil de stad Roeselare de figuur van Albrecht Rodenbach en zijn erfenis blijvend eren. Dat kan op verschillende manieren. Een museum is een van de vele opties.

Dit jaar staat in het teken van Albrecht Rodenbach, maar wat daarna, vraagt Lieve Lombaert (N-VA) zich af? “Roeselare wordt in Vlaanderen vaak als Rodenbachstad genoemd. Dit heeft te maken met de historische rol van de jonge Vlaamse studentenleider, dichter en schrijver Albrecht Rodenbach. Dat staat te lezen op een webpagina van de stad Roeselare.”

“Binnen 2 dagen, op 27 oktober 2021, zal het precies 165 jaar geleden zijn dat Albrecht Rodenbach werd geboren in Roeselare. De stad Roeselare heeft naar aanleiding van dit jubileum onder de werktitel “Dichter bij Rodenbach” deze zomer tal van activiteiten opgezet, waaronder een fietstocht, een belevingswandeling, een theaterwandeling (een tweede werd door weeromstandigheden afgelast), en natuurlijk ook de tentoonstelling in Ter Posterie.”

“Overmorgen, op 27 oktober, is er nog een academische zitting, en er komt ook nog een beeld ‘Fantasia’ van Isidoor Goddeeris op de Munt. Maar wat gebeurt dan daarna? Gaan we dan het hoofdstuk Albrecht Rodenbach opnieuw dicht doen voor enkele jaren? Of kunnen we eindelijk evolueren naar een permanent museum waarin Albrecht Rodenbach, zijn leven, zijn werk, de tijdsgeest waarin hij leefde, zijn actuele invulling, … ook een plaats blijven geven?”

Rodenbachwandeling

Schepen Dirk Lievens (CD&V): “We willen dat de mensen deze schitterende figuur kennen. Alle acties tot nu toe zijn tijdelijk. Maar hij moet ook permanent aanwezig zijn. Zo is er een mooie Rodenbachwandeling samengesteld. Tegenwoordig is alles veel digitaler en daar willen we rekening mee houden. We willen dus investeren in een digitale ontwikkeling. Een museum inrichten kost veel. We hebben dit al gedaan met Koers. Als we dit willen doen, dan kunnen we dat als stad niet alleen. We hebben onder andere al contact opgenomen met bijvoorbeeld het Klein Seminarie of er daar ruimte was.”

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier