Stad Roeselare lanceert proefproject op Onze-Lieve-Vrouwemarkt om sluikstorters een halt toe te roepen: “Het is ons menens”
In het kader van de Week van de Handhaving, die van 7 tot 13 oktober loopt, pakt de stad Roeselare uit met enkele acties om sluikstorten en zwerfvuil tegen te gaan. Nieuw is een proefproject op de Onze-Lieve-Vrouwemarkt, waarbij een lichtpunt aanslaat wanneer iemand een glasbol of textielcontainer nadert. “We merken dat veel sluikstorten na zonsondergang gebeurt.”
Vanuit verschillende hoeken in de stad gaat men de strijd met zwerfvuil aan. “Het onderhoud door de stadsdiensten van straten, pleinen en parken vergt veel inspanning. Dagelijks is men daar met achttien mensen mee bezig. In 2023 haalden ze maar liefst 177.020 kilogram afval op”, aldus schepen van Afval en Netheid Stefaan Van Coillie (CD&V).
Roeselare kan ook rekenen op een grote groep Mooimakers die in 2023 6.516 kilogram afval opruimden. 985 sluikstorters liepen in 2023 tegen de lamp en kregen een GAS-boetes. 171 van die GAS-dossiers werden behandeld rond sluikstorten bij glasbollen. “In de eerste helft van dit jaar zijn er al 155 dergelijke dossiers. Het is dan ook belangrijk dat we het sluikstorten rond glasbollen en textielcontainers harder aanpakken”, aldus de schepen.
Meer camera’s
De stad besliste om extra camera’s in te zetten rond die glasbollen en textielcontainers. “Per week zijn minstens twee camera’s actief op deze locaties, een aanzienlijke verhoging ten opzichte van vorige jaren.”
Uit recente cijfers blijkt dat die verhoogde camera-inzet ook loont. “Tussen 11 juli en 5 september hebben we op gekende plaatsen maar liefst 49 vaststellingen gedaan, 24 via nummerplaat, 25 via gezichtsherkenning.”
Nieuw is ook de inzet van verlichting. “We merken dat er vaak gesluikstort wordt na zonsondergang. Om dat te ontmoedigen, starten we nu een proefproject aan de Onze-Lieve-Vrouwemarkt in Krottegem op waarbij verlichting wordt geplaatst bij glasbollen en textielcontainers. Wanneer iemand in de buurt daarvan komt, slaat het licht aan. Een goed verlichte omgeving is minder aantrekkelijk voor sluikstorters.”
Hogere boetes
Wie toch de intentie heeft om zwerfvuil te dumpen, denkt toch best twee keer na. “De boetes liggen een pak hoger dan vorig jaar. Vorig jaar waren de boetes voor sluikstorten aan een glasbol gemiddeld 130 euro, dit jaar ligt dit bedrag al op 223 euro. Het is ons menens om de strijd tegen zwerfvuil en sluikstorten verder te zetten.”
Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier