Stad Oostende richt vaccinatieteam op

In wzc De Boarebreker is de cohortafdeling intussen afgebouwd en kan de geplande coronavaccinatie over twee weken doorgaan.© GLO
In wzc De Boarebreker is de cohortafdeling intussen afgebouwd en kan de geplande coronavaccinatie over twee weken doorgaan.© GLO
Gillian Lowyck

De afgelopen week werden er in Oostende 50 besmettingen met covid-19 vastgesteld. De sterke daling van de vorige week wordt daarmee bevestigd. Deze week worden de eerste bewoners van woon-zorgcentra in Oostende gevaccineerd. Intussen start de stad met de voorbereidingen voor de vaccinatiecampagne van de brede bevolking. Er werd een multidisciplinair ‘vaccinatieteam’ opgericht om alles in goede banen te leiden.

De afgelopen week werden er in Oostende 50 besmettingen met covid-19 vastgesteld. Dat zijn 71,2 besmettingen per 100.000 inwoners. Ongeveer een derde van die besmettingen (17 in totaal) vond plaats bij de 65-plussers. Het hoge aandeel senioren is vooral terug te brengen op verschillende besmettingen in de afdeling Geriatrie van campus Serruys van AZ Sint-Jan.

De gewijzigde teststrategie, waarbij iedereen bij terugkeer uit een ‘rode zone’ uit het buitenland zich moet laten testen, zorgt voor extra werk in het triagecentrum. Afgelopen weekend werden 94 coronatests afgenomen, gisteren waren dat er 121. Bij de 94 tests van afgelopen weekend, werden slechts 4 positieve gevallen ontdekt.

Woon-zorgcentra en ziekenhuizen

In de Oostendse woon-zorgcentra werden afgelopen week geen nieuwe positieve gevallen vastgesteld bij de bewoners. In wzc De Boarebreker is de cohortafdeling intussen afgebouwd en kan de geplande coronavaccinatie over twee weken doorgaan.

In de Oostendse ziekenhuizen blijft alles onder controle. In AZ Damiaan worden op dit moment 5 patiënten met corona verzorgd, geen enkele covid-patiënt hoeft voorlopig intensieve zorgen te krijgen. In de campus Serruys van het AZ Sint-Jan gaat het over 18 patiënten die behandeld worden na besmetting met het coronavirus, waarvan 3 patiënten op intensieve.

73 pv’s

Zoals elke week handhaafde de lokale politie de verschillende maatregelen. Er werden afgelopen week 73 corona-pv’s opgesteld: 19 voor het niet naleven van de avondklok, 3 burgers die de regels rond social distancing niet volgden en 1 proces-verbaal met betrekking tot de mondmaskerplicht. De 50 overtredingen op het samenscholingsverbod vormden vorige week de grootste groep. Daarvan is 80 procent terug te brengen op twee lockdownfeesten, een huwelijks- en een doopfeest, die door de politie werden stilgelegd.

De kerstvakantie verliep over het algemeen vlot in Oostende. Op geen enkel moment werd het gevaarlijk druk en de overgrote meerderheid van wie in de stad aanwezig was – bezoekers, inwoners of tweedeverblijvers – volgde de maatregelen goed op. De extra inzet van het stadsteam en de lokale politie, maar ook de focus op een slimme spreiding van bezoekers via bijvoorbeeld The Crystal Ship by Night, worden positief geëvalueerd.

Vaccinatieteam

Deze week worden in Oostende de eerste bewoners van een aantal woon-zorgcentra en assistentiewoningen gevaccineerd. Dat gebeurt onder andere in wzc Sint-Monica en wzc Godtschalk.

De nationale Taskforce voor de Vaccinatiestrategie stippelde drie grote fases uit. In fase 1A, die nu gestart is, komen eerst de woon-zorgcentra en hun zorgpersoneel aan bod. Vanaf maart zijn dan het ziekenhuispersoneel en het eerstelijnszorgpersoneel zoals huisartsen en thuisverpleegkundigen aan de beurt. Ook voorzieningen voor mensen met een beperking worden meegenomen in deze fase. Alle vaccinaties gebeuren hier in de ziekenhuizen en zorginstellingen zelf.

Daarna volgt fase 1B waarbij alle 65-plussers en risicopatiënten ouder dan 45 een vaccin zullen kunnen krijgen. Hierbij spelen de lokale besturen een belangrijke rol, want vanaf deze fase wordt gewerkt met vaccinatiecentra waar op grote schaal gevaccineerd kan worden. Diezelfde centra worden dan ook de uitvalsbasis voor de laatste fase, fase 2, waarin de brede bevolking een vaccin toegediend kan krijgen.

De Vlaamse overheid rekent op 1 vaccinatiecentrum per 100.000 inwoners, dus start stad Oostende alvast de voorbereidingen op om zo’n centrum te organiseren op het grondgebied van de stad. Een multidisciplinair ‘vaccinatieteam’ met daarbij zowel inbreng van de ziekenhuizen, de eerstelijnszone Oostende-Bredene als van verschillende stadsdiensten uit zowel Oostende als Bredene gaat vanaf deze week aan de slag om dit alles voor te bereiden.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier