Stad Kortrijk hijst de regenboogvlag, samen met Justin Laevens uit Bissegem, finalist van Mister Gay Belgium 2024

Axel Weydts, Justin Laevens en Philippe De Coene © MD
Margot Demeulemeester
Margot Demeulemeester Stadsreporter Kortrijk

Op de vooravond van IDAHOT, de Internationale Dag tegen Homofobie en Transfobie op 17 mei, hijst Stad Kortrijk symbolisch de regenboogvlag aan de pui van het stadhuis, samen met Justin Laevens (23) uit Bissegem, finalist van Mister Gay Belgium 2024. “We moeten als stad, als gemeenschap, blijven tonen dat iedereen zichzelf kan zijn”, zegt Philippe De Coene, schepen van Gelijke Kansen.

Kortrijk tolereert het niet dat mensen worden gediscrimineerd op basis van afkomst, inkomen, leeftijd, sociaaleconomische positie, huidskleur, geaardheid of welke grond dan ook. Zoals elk jaar wordt het Kortrijkse actieplan, dat voor de toetreding tot het Europese Rainbow Cities Network in 2022 werd opgemaakt, aangescherpt. “Het blijft nodig. De helft van de LGBTQI+ personen vermijdt vandaag om hand in hand te lopen, zo blijkt uit recent Europees onderzoek”, aldus De Coene. “Statements, zoals bijvoorbeeld de regenboogzebrapaden in onze straten, en concrete actieplannen zijn belangrijk. Niet enkel voor de LGBTQI+ gemeenschap, maar voor de vrijheid, gelijkheid én veiligheid van iedereen”, vult Axel Weydts aan.

Justin Laevens (23) uit Bissegem, finalist van Mister Gay Belgium 2024, hees op dinsdag 14 mei de regenboogvlag aan het stadhuis. Hij werkt op de dienst Revalidatie in az groeninge en zet zich tijdens zijn campagne in voor de queer gemeenschap in topsport. Justin was de eerste Belgische profwielrenner die zich outte als homo. “Ik denk dat het voor veel topsporters nog steeds een drempel is om uit de kast te komen. Ik wil mijn eigen ervaring delen en het taboeonderwerp doorbreken.”

Justin Laevens, finalist van Mister Gay Belgium 2024, hees op dinsdag 14 mei de regenboogvlag aan het stadhuis
Justin Laevens, finalist van Mister Gay Belgium 2024, hees op dinsdag 14 mei de regenboogvlag aan het stadhuis © MD

Actie 1: Lid van Rainbow Cities Network

Kortrijk is lid van Rainbow Cities Network en bouwt het lokale netwerk uit. Het Regenboogcafé startte zomer 2022 en kent een succesvolle werking met ongeveer 40 aanwezigen per werkingsmoment. Het café gaat door in de Unie Der Zorgelozen elke zaterdag van de maand en zal op Sinksenzondag te vinden zijn op de Grote Markt. Het Regenboogplatform, een netwerk die vrijwilligers van bestaande lokale LGBTQI+ verenigingen (Go-out!, Liever Gelijk, QACE en De Woensdagploeg) en nieuwe vrijwilligers, werkt steeds nauwer samen. Zo zijn er naast het maandelijkse openingsmoment van het café verschillende activiteiten doorheen het jaar.

Op 23 mei gaat op initiatief van CAW Zuid-West-Vlaanderen en in samenwerking met Transgender Infopunt en Stad Roeselare de studiedag ‘Gender zonder grenzen: transgender inclusief handelen voor professionals door.

Actie 2: Meldpunt ‘Over Je Grens’

De stad beschermt inwoners en zorgt ervoor dat slachtoffers klacht kunnen indienen. Een voorval van intimidatie gaat vaak gepaard met schaamte of mensen weten niet goed wat de precieze stappen na een aangifte zijn. Er blijft een blinde vlek van voorvallen die niet worden gemeld. Daarom zet Kortrijk sinds 2022 in op het digitaal meldpunt en infowebsite Over Je Grens en wordt nu ook een fysiek meldpunt voorzien op grote (stads)events, waarvan de eerste keer op de komende Sinksenfeesten.

Actie 3: Omstaanderstrainingen en vormingsdagen

Als mensen een voorval van ongewenst gedrag of intimidatie zien, weten ze vaak niet hoe te reageren. Nochtans kan een tussenkomst erger voorkomen. En het zorgt ervoor dat het slachtoffer wordt opgevangen en dat de situatie gemeld wordt aan de politie. Ondertussen werden al verschillende omstaanderstrainingen georganiseerd. Breed voor inwoners maar ook specifiek voor vrijwilligers en gemeenschapswachten van Stad Kortrijk. Verder dit jaar volgen er nog trainingen voor onderwijs- en horecapersoneel.

Actie 4: Sensibiliseringscampagnes bij jonge Kortrijkzanen

Scholen spelen een belangrijke rol bij de vorming en openheid rond seksuele gelijkheid en diversiteit. De stad promoot en ondersteunt de sensibiliseringscampagne PAARS in 11 Kortrijkse onderwijsinstellingen (WELKE?). De campagne voorziet informatie en manieren voor jongeren én leerkrachten om open om te gaan met het thema.

Ondertussen zijn er ook heel wat queer jongere organisaties uit de grond gestampt die de stad ondersteunt zoals Queer Kortrijk of Safety Pin. Op 23 mei organiseren zij een queer movie night in de Budascoop.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier