Stad Kortrijk geeft GAS-boete van 400 euro aan Platform Palestina Solidariteit voor Stille Wake Palestina.
Na de gruwelijke gebeurtenissen op 7 oktober en de daaropvolgende brute escalatie van geweld, intussen bijna één jaar geleden, werd in Kortrijk het Platform Palestina Solidariteit opgericht. Een breed platform van bezorgde burgers, vakbonden en verschillende middenveldorganisaties, dat oproept tot vrede en een duurzame oplossing voor het conflict.
Na de gruwelijke gebeurtenissen op 7 oktober en de daaropvolgende brute escalatie van geweld, intussen bijna één jaar geleden, werd in Kortrijk het Platform Palestina Solidariteit opgericht. Een breed platform van bezorgde burgers, vakbonden en verschillende middenveldorganisaties, dat oproept tot vrede en een duurzame oplossing voor het conflict. Eind oktober organiseerde het Platform een mars voor vrede door Kortrijk. Daarna werd vanaf 16 november 2023 gestart met een wekelijkse stille wake aan de verlaagde Leieboorden op donderdag. Deze wakes gaan nog steeds wekelijk door. Het zijn intieme momenten, waarbij Palestijnen uit Kortrijk getuigen over het leed van hun familieleden in Gaza, gevolgd door een minuut stilte. Stad Kortrijk, met name Team Burgemeester, Vooruit en N-VA, gaf twee GAS-boetes van elk 200 euro voor de eerste twee stille wakes op 16 en 23 november.2023. De aangehaalde reden? Administratieve procedures.
Verboden manifestaties
De wakes waren door burgemeester Van Quickenborne verboden omdat de aanvraag niet tijdig was ingediend. Het politiereglement geeft immers aan dat ‘manifestaties’ op het openbaar terrein verboden zijn in Kortrijk, ténzij ‘voorafgaande en schriftelijke machtiging van de burgemeester’. De aanvraag moet tenminste vijftien kalenderdagen vóór de voorziene datum worden ingediend. “Heel jammer vinden wij. Zulke zware sanctie voor een kleinschalige, stille en vreedzame samenkomst in wandelgebied. We waren met een twintigtal mensen, met kaarsjes in een cirkel. Een paar mensen hebben een gedicht voorgedragen, zonder micro. Er was op geen enkele manier een verstoring van de openbare orde of hinder van het verkeer. Het is totaal buitenproportioneel om daarvoor een boete van 400 euro te geven”, zegt het comité Platform Palestina Solidariteit.
“Wij gaan in beroep: kom ons steunen op de rechtszaak op 16 oktober”, vraagt het comité Platform Palestina Solidariteit namens Khalid Labriq.
“We begrijpen niet waarom zo strikt wordt vastgehouden aan de administratieve procedure. Het politiereglement laat immers soepelheid toe met betrekking tot de termijn in uitzonderlijke omstandigheden, dit staat in artikel 3. Dit zijn toch absoluut uitzonderlijke omstandigheden. In tijdens van oorlog is het normaal dat mensen willen samenkomen en de stem voor vrede te laten horen. Begin november was er een escalatie van het geweld, met bombardementen van ziekenhuizen in de Gazastrook. Er was een belangrijke en dringende nood om de mensen samen te brengen en op te roepen tot een dringend staak-het-vuren en het respecteren van het internationaal recht. In zo’n omstandigheden kan je de democratie toch geen 15 dagen op pauze zetten, denken wij.”
Vrijheid van meningsuiting
“Sociale acties behoren tot de fundamenten van een levende democratie. Vrijheid van meningsuiting en vereniging zijn grondrechten. In Kortrijk zijn bijeenkomsten eigenlijk verboden, tenzij bij uitdrukkelijke toelating van de burgemeester. We moeten die logica net omkeren. In Amsterdam bijvoorbeeld moet men geen toelating vragen maar is er een meldingsplicht 24 uur op voorhand. Tot slot vinden we het jammer dat een progressief bestuur dergelijke sancties oplegt, dit is Stad Kortrijk onwaardig. Enkele kopstukken van Vooruit, partner in de stadscoalitie, waren zelf aanwezig op de eerste Stille Wake. Binnenkort is het een jaar sinds de escalatie en neemt het geweld van Israël verder toe, nu ook in Libanon. Moeten we deze triestige verjaardag in Kortrijk markeren met een rechtszaak tegen een burgerplatform voor vrede? Dit terwijl andere steden zoals Gent een boycot instellen tegen Israël en progressieve moties stemmen op de gemeenteraad. We hopen dat het stadsbestuur de GAS-boete alsnog seponeert.”
400 euro wordt 900 euro
Khalid Labriq, lid van het Platform, deed de aanvragen voor de wakes en kreeg de GAS-boetes op eigen naam. “We gaan in beroep en Khalid moet op 16 oktober om 9 uur voor de politierechtbank verschijnen om zijn zaak te pleiten. Kom hem een hart onder de riem steken. Afspraak om 8.30 uur voor de rechtbank. Stad Kortrijk eist een vergoeding van de gerechtskosten bovenop de GAS-boetes, waardoor Khalid in totaal 900 euro zou moeten betalen. We voelen ons gesterkt door soortelijke rechtszaken in Gent, waar de actievoerders gelijk kregen van de rechter.”
Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier