Stad helpt alle Oostendenaars met hulpvragen hun rechten optimaal te benutten
Oostendenaars die in financiële moeilijkheden zitten, worden beter begeleid. “We gaan met hen na waarop ze recht hebben. Die rechtenverkenning maakt het verschil en betekent dat met één aanspreekpunt meerdere problemen opgelost kunnen worden”, luidt het.
Het zijn geen cijfers waar je vrolijk van wordt: het aantal mensen dat energierekeningen of schoolkosten niet kan betalen in Oostende. Netjes weergegeven in het evolutierapport ‘armoede’ met als bron de Stadsmonitor, de bevraging van de Vlaamse overheid. In 2020 gaf 7,2 procent aan de rekening van gas en/of elektriciteit niet te kunnen betalen. In 2023 was dat aantal gestegen naar 8,9 procent.
“Het is een trend die we ook vaststellen bij het aantal particuliere hulpvragen en is een rechtstreeks gevolg van de energiecrisis”, zegt Joy Clauw, diensthoofd bij de Rechtenverkenning van de dienst Welzijn. “In 2022 waren er 323 mensen die naar ons kwamen met een vraag rond energie zoals bijvoorbeeld informatie rond facturen, meterstanden of het veranderen van leverancier. Vorig jaar waren dat er al 464.”
“Bij het Energieloket, dat effectief bemiddelt op vraag van de cliënt, merken we ook een stijging. In 2022 waren er 206 dossiers; in 2023 al 373. Daar zorgen we voor een beter afbetaalplan dan wat de leverancier voorstelt of nemen we een bepaald deel ten laste eventueel met een afbetaalplan.” Het bedrag dat door het (federale) Energiefonds voor Oostendenaars ten laste wordt genomen steeg: van 53.900 euro in 2020 tot 177.500 euro in 2022 en vorig jaar zelfs tot 260.650 euro.
Rechtenverkenning
“Op basis van onze ervaringen met de coronacel tijdens de pandemie hebben we beslist om te starten met de dienst Rechtenverkenning. Daarbij hebben we de werking van de dienst Welzijn van het OCMW uitgebreid. We werken nu niet meer enkel voor leeflooncliënten maar voor álle Oostendenaars met een hulpvraag. We hebben die dienstverlening ook actief gepromoot”, zegt schepen voor Welzijn Natacha Waldmann (Groen).
“Onze aanpak werkt, want het aantal huishoudens met betalingsmoeilijkheden is tussen 2017 en 2023 in Oostende gedaald van 15,2 naar 12,3 procent terwijl dat cijfer in Vlaanderen op die tijd is toegenomen met 2 procent”
Op de dienst Rechtenverkenning pakken ze de zaken proactief aan. Natacha Waldmann: “We zetten ook meer in op preventie, want mensen wachtten vroeger soms zo lang om te komen dat de problematiek zo groot was dat ze lang in begeleiding moesten. Maar die promotie, preventie en informatie die we geven is er niet enkel voor bestaande cliënten, maar voor alle Oostendenaars.”
Impact op portefeuille
“De aanpak werkt. Soms kwamen hier mensen van wie bleek dat ze al kregen waar ze recht op hadden. Maar er kwamen ook mensen met één zorg waarbij na een gesprek met onze dienst Rechtenverkenning bleek dat er meer zorgen waren en ze niet al hun rechten hadden uitgeput. De verbeterde detectie leidt ertoe dat het aantal meldingen stijgt. Maar het bewijst ook dat de aanpak werkt, want het aantal huishoudens met betalingsmoeilijkheden is tussen 2017 en 2023 in Oostende gedaald van 15,2 naar 12,3 procent terwijl dat cijfer in Vlaanderen op die tijd is toegenomen met 2 procent. Dat is voor onze stad een trendbreuk”, zegt schepen Natacha Waldmann.
Oostende werkt met een aanpak op maat: voor 16 ‘focusrechten’ wordt bij al wie aanklopt nagegaan of die van toepassing zijn en die een extra steun kunnen zijn. Joy Clauw: “Dat betekent concreet dat we voor iemand die komt met een energieschuld ook nagaan hoe het zit met de inschrijving voor sociale huisvesting, huurpremie, Antennepas voor de sociale kruidenier of eersteleeftijdsmelk. Het zijn zaken die een wezenlijke impact hebben op de portefeuille van de mensen.”
Schoolkosten
Eenzelfde stijging viel te noteren bij het aantal Oostendenaars dat de schoolkosten niet kan betalen: 4,8 procent (in 2020) tegenover 5,4 procent in 2023. “Een belangrijke stap was de overheveling van de Onderwijscheques naar de dienst Welzijn. Daardoor zorgen we ervoor dat er een laagdrempelig aanbod is. Begin 2023 kenden we al voor een bedrag van 205.000 euro onderwijscheques toe aan Oostendse gezinnen.”
Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier