Stad Harelbeke gaat de strijd aan met sluikstorters met speciale afvaleilanden

Koen Delie, burgemeester Alain Top, schepen Tijs Naert, Olivier Adams. © LOO
Peter Van Herzeele
Peter Van Herzeele Medewerker KW

Imog en Stad Harelbeke voerden enige tijd geleden een proefproject uit rond selectieve afvalinzameling. Ze deden dit met ‘afvaleilanden’ waar er afval gescheiden kon gedeponeerd worden. Na een positieve evaluatie wordt het project nu in Harelbeke gelanceerd bij de begraafplaatsen.

Eerder werd in proefprojecten een systeem van selectieve afvalinzameling getest. In plaats van de gebruikelijke vuilnisbakken kwamen er afvaleilanden om afval gescheiden te deponeren: PMD, groenafval en restafval.

Rust- of begraafplaatsen zijn anonieme locaties waar weinig tot geen sociale controle is wat sluikstorten in de hand werkt. Van het achterlaten van allerhande afval zoals huisvuilzakken, slachtafval, meubilair en restafval tot het dumpen van huisvuil in de vuilnisbakken. Ook bidons, flessen en bekers, die nabestaanden gebruiken voor het onderhouden van de graven en bloemen/planten, worden na gebruik soms achtergelaten. Daarom installeert de stad nu afvaleilanden op de begraafplaatsen.

“Voldoende capaciteit”

Imog ontwikkelde deze dienst op maat van de gemeenten. Op deze plaatsen stelt Imog zeven eilanden op: twee eilanden op de oude en nieuwe begraafplaats in Harelbeke en één eiland op de begraafplaatsen in Hulste, Bavikhove en Stasegem.

“Het is absoluut nodig om de hoeveelheid restafval zoveel mogelijk terug te dringen. Veel verschillende zaken vliegen nu ten onrechte in het restafval: brandbaar restafval, groenafval, bloempotten. Om de groter wordende restafvalzak tegen te gaan, ontwikkelde Imog een afvaleiland met verschillende fracties in afsluitbare containers. Alle fracties kunnen apart worden opgehaald. Het gaat over groenafval, PMD en restafval”, duiden schepen van Milieu Tijs Naert (Groen) en burgemeester Alain Top (Vooruit), bevoegd voor Burgerzaken.

“Er is zorgvuldig nagedacht over het ontwerp, de inrichting, het onderhoud en pictogrammen. De afvalrecipiënten staan op de rustplaats zelf en niet op de parking, omdat dit een anonieme locatie is met weinig sociale controle. De containers hebben voldoende capaciteit.”

“Bij speciale gelegenheden, bijvoorbeeld Allerheiligen en Allerzielen, is het mogelijk om extra tijdelijke containers -voor afval van bloemstukken en planten- te plaatsen en achteraf terug te verwijderen. Er wordt ook bekeken of het nodig is om de ophaalfrequentie te verhogen”, zegt Koen Delie, manager communicatie.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier