Stad en shoppingcentra bereiden zich voor op drukte voor de feestdagen: “Volg de regels!”

Stad Kortrijk verwacht dat veel mensen de komende dagen nog naar het centrum van de stad en de Kortrijkse shoppincentra Ring Shopping en K in Kortrijk zullen trekken om de laatste kerstcadeautjes te kopen voor familie en vrienden. Daarom doen ze een gezamenlijke oproep naar de klant: “Volg de regels en hou het veilig voor iedereen.”

Stad Kortrijk nam alvast de nodige maatregelen.© AN
Stad Kortrijk nam alvast de nodige maatregelen.© AN

Bij de heropstart van de winkels op 1 december trad het actieplan Veilig winkelen weer in voege. De bemande toegangspoorten, de looplijnen, de vliegende stewards, politiepatrouilles te fiets, de druktebarometer, al deze zaken en meer zijn terug van weggeweest. “De voorbije weken heeft dit plan zijn nut bewezen. In Kortrijk zag men tot nu toe nog geen gevaarlijke situaties en verliep alles op een rustige en veilige manier”, aldus schepen van Economie Arne Vandendriessche.

We halen nog eens de meest essentiële regels aan:

1. Houd 1,5 meter afstand

2. Draag een mondmasker

3. Ontsmet je handen

4. Maximum 30 minuten shoppen

5. Winkel alleen

6. Respecteer de richtlijnen van de stewards en handelaars

“Met de stad sparen we kosten noch moeite om de eindejaarsshopping veilig te laten verlopen en voorlopig werkt dat heel goed. De komende weken zullen we nog een tandje bijsteken, want het zal steeds drukker worden met de kerstvakantie die voor de deur staat. We schakelen extra mankracht in en houden voortdurend de vinger aan de pols.”

“Ook de managers van Ring Shopping en K in Kortrijk verzekerden me dat ze de puntjes op de i zullen zetten en nog een extra effort zullen doen om de veiligheid van zowel handelaar als consument te garanderen. Zij voorzien net als de stad in controle aan hun ingang, stewards die de mensen wijzen op de regels, ontsmettingszuilen, looplijnen en wachtzones.”

“Tot slot wil ik nog een oproep doen aan iedereen: gebruik jullie verstand, kom alleen winkelen, in de voormiddag als dat kan en draag een mondmasker. We horen helaas af en toe verhalen van mensen die botweg weigeren om de regels te volgen. Dit kunnen we niet tolereren en we zullen hier dan ook streng tegen optreden. Shoppers, heb respect voor de stewards die zich inzetten in weer en wind”, besluit de schepen.

Politie en camera’s

“De stewards informeren en sensibiliseren, de politie kan optreden indien nodig”, waarschuwt ook burgemeester Vandenberghe. “Ze staan in directe communicatie met elkaar. De politie levert uitstekend werk. Er is permanente aanwezigheid in het winkelwandelgebied en via de camera’s wordt de drukte in de gaten gehouden.”

Schepen van Economie Arne Vandendriessche, Dominique Desmeytere, de manager K in Kortrijk en Brenda Lombary, manager van het Ring Shopping slaan de handen in elkaar.© AN
Schepen van Economie Arne Vandendriessche, Dominique Desmeytere, de manager K in Kortrijk en Brenda Lombary, manager van het Ring Shopping slaan de handen in elkaar.© AN

“De politiepatrouilles controleren ook meer dan alleen de naleving van de coronamaatregelen. We willen dat het voor iedereen veilig is: shoppers en handelaars.”

“In deze strijd tegen het coronavirus blijft het zoeken naar de juiste manier en het juiste evenwicht om resultaat te boeken. Het is een kwestie van trial and error, van blijven uitproberen, vaak tegen beter weten in. Elke mislukking doet ons nog meer twijfelen en maakt ons misschien nog meer moedeloos. Weet echter dat ook hier niets onmogelijk is, zolang niet iedereen het onmogelijk maakt. Samen wordt het woord van 2021”, aldus Dominique Desmeytere, manager K in Kortrijk

Ring Shopping

“De voorbije 2 weken merken we dagelijks een stijgende trend in het aantal bezoekers. Heel wat shoppers plannen hun bezoek buiten de piekmomenten zodat de grote drukte op zaterdagnamiddag onder controle bleef. We zijn uiteraard heel tevreden dat mensen hun bezoek op die momenten inplannen”, aldus Brenda Lombary, manager van het Ring Shopping.

“De voorbije koopzondag is heel rustig verlopen, aanstaande koopzondag wordt duidelijk het ideale koopmoment om de drukte op zaterdag te vermijden. Sinds de heropstart van de winkels zetten we extra stewards in om zowel handelaars te ondersteunen als bezoekers te informeren over de veiligheidsrichtlijnen. Met het oog op de kerstvakantie die van start gaat, verhogen we het aantal stewards op piekmomenten.”

“De voorbije week hebben we extra communicatieborden aangebracht om de looprichtingen nog beter in de verf te zetten zodat mensen op een vlotte en veilige manier kunnen shoppen. We kijken er alvast naar uit om onze bezoekers tijdens de kerstvakantie een veilige maar ook fijne en sfeervolle shopping omgeving te bieden”, besluit ze.

Zeg et ne keer

Waar heb je een fout gezien of heb je zelf een suggestie? Laat het ons dan weten.