Stad Damme schiet Chaudfontaine te hulp

© (Foto BELGA)
Redactie KW

Vier medewerkers van het Damse stadsbestuur zijn donderdagmorgen vertrokken naar Chaudfontaine in de provincie Luik om er te helpen met de opruiming en schoonmaak van het openbaar domein. Chaudfontaine kreeg het zwaar te verduren bij de hevige regenval half juli.

Het stadspersoneel gaat gewapend met 2 laadwagens, een waterreservoir, hogedrukreinigers, kettingzagen, bladblazers, pompen en ander schoonmaakmateriaal drie dagen lang de omgeving opruimen van de voetgangersbrug over de Vesder tot het Hausterpark aan de thermen. Damme draagt zo op gecoördineerde wijze bij aan de solidariteitsacties in het door watersnood getroffen gebied.

“Het herstel van de regio waar de watersnood toesloeg is een werk van lange adem” weet burgemeester Joachim Coens die al in het getroffen gebied ging helpen. “Er is veel opruim- en herstelwerk nodig en daarom sturen we gepaste hulp. We hebben de gemeente Chaudfontaine gecontacteerd en gevraagd hoe en waar wij met ons materiaal een bijdrage kunnen leveren. Het gemeentebestuur van Chaudfontaine is ons zeer dankbaar.”

Damme stuurt materiaal en 4 technisch geschoolde personeelsleden ter plaatse. Zij vertrokken donderdagmorgen en zullen drie volle dagen in Chaudfontaine werken. Stad Damme kon op haar beurt beroep doen op materiaal van een Damse jeugdbeweging om te overnachten. Mogelijks worden in de komende weken nog specifieke hulpacties op touw gezet.

Eerder contacteerde Stad Damme al het Waals-Brabantse Jodoigne waarmee het sinds 1989 verbroederd is om hulp aan te bieden. Deze gemeente werd echter minder zwaar getroffen, maar was ook zeer dankbaar voor het aanbod. Het is niet ondenkbeeldig dat Damme en Chaudfontaine in de toekomst nog meer aan uitwisseling zullen doen, gelet dat Chaudfontaine momenteel één van de 7 gemeenten is in België, die erkend is als Slow City. Damme heeft de ambitie om op korte termijn ook deze erkenning te verwerven.

Wie zelf hulp wil bieden in het getroffen gebied kan zich nog steeds aanmelden als vrijwilliger bij het Rode Kruis op www.rodekruis.be/helpenhelpt.

Zeg et ne keer

Waar heb je een fout gezien of heb je zelf een suggestie? Laat het ons dan weten.