Spectaculaire reddingsoperatie met luchtballon in torenkraan blijkt nep: opnames voor ‘Onder Vuur’

Het zag er allemaal bijzonder realistisch uit.©Jeffrey Roos JRO
Het zag er allemaal bijzonder realistisch uit.©Jeffrey Roos JRO
Jeffrey Roos
Jeffrey Roos Medewerker KW

Spectaculaire beelden boven Oostende vrijdagmorgen. Een luchtballon bleek er op negentig meter hoogte in een torenkraan te bengelen. Enkele ongeruste inwoners belden de hulpdiensten maar gelukkig ging het om opnames voor de fictiereeks ‘Onder Vuur’.

De politie kreeg vrijdagmorgen enkele telefoontjes van bezorgde burgers. Een luchtballon bleek op negentig meter hoogte in een torenkraan te bengelen bovenop de Ensor I-toren die nog in aanbouw is. Spectaculair was het zeker, maar uiteindelijk bleek het om opnames te gaan voor de fictiereeks ‘Onder Vuur’. “Via de lokale dispatch kregen we inderdaad zes meldingen binnen en via de Noodcentrale 101 ook eentje”, vertelt korpschef Philip Caestecker.

De hulpdiensten bleken in grote getale aanwezig. Reddingswerkers probeerden met man en macht de inzittenden te redden. Al maanden worden er in Oostende spectaculaire opnames gemaakt voor de fictiereeks ‘Onder Vuur’. De reeks vertelt het verhaal van enkele brandweerlieden van een Oostends brandweerkorps met acteurs als Sam Louwyck en Louis Talpe.

“Alle stunts gebeuren in nauw overleg met de politie, brandweer en de Stad Oostende”, vervolgt de korpschef. “Wij zijn van alles op de hoogte. Als mensen ons bellen, dan leggen we hen uit dat het om filmopnames gaat.”

Twee jaar voorbereiden

Vrijdag bleek het ideale moment te zijn om de stunt uit te voeren. “We zijn al twee jaar bezig met de voorbereidingen”, vertelt Jasper Moeyaert van productiehuis Geronimo aan VRT. “De opnames met de luchtballon werden al eens uitgesteld door het weer. Van zodra de windsnelheid de 25 kilometer per uur overschrijdt, kan de ballon scheuren. Donderdag moesten de acteurs zelf al bovenop de kraan liggen, in ware Tom Cruise-stijl.”

De opnames zijn van ver te zien.© ML
De opnames zijn van ver te zien.© ML

Voor de spectaculaire stunt worden naast de acteurs ook echte brandweermannen ingeschakeld. “De brandweer heeft een zogenaamd RED-team, dat zijn mensen die ingezet worden bij interventies waar een ladderwagen ontoereikend is”, vertelt brandweerkapitein Dries Van der Veken. “Die mannen oefenen regelmatig omdat dergelijke interventies minder frequent voorkomen. Daarnaast is het gebruik van touwen bij dergelijke reddingen zeer technisch.”

Beroep aantrekkelijker maken

Reddingen uitvoeren op negentig meter hoogte, niet iedereen is er voor in de wieg gelegd. “Je moet een stalen karakter hebben”, zegt de brandweerkapitein lachend. “De meeste brandweermensen hebben geen hoogtevrees, maar dit is nog net iets anders. Gelukkig hebben we met dergelijke ongevallen nog niet te maken gekregen in Oostende, maar het gebeurt geregeld dat we een klimmer uit een torenkraan moeten halen.”

Volgens de brandweerkapitein wordt het duimen en vingers aflikken bij het zien van de fictiereeks. “Wij kijken er alvast naar uit. Het zal een mooi beeld scheppen van waar de brandweer dagelijks mee geconfronteerd wordt. Het zal ongetwijfeld het beroep van brandweerman aantrekkelijker maken. Vooral vrijwilligers zijn moeilijk te vinden”, aldus Van der Veken.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier