Solidaire woning voor daklozen in Oostende
In de Plakkersstraat 37 vind je sinds kort een bijzondere woning. De vzw Solidair Wonen stelt het huis open voor twee gezinnen die dakloos zijn. Ze werken hiervoor samen met het OCMW en het CAW. Bijzonder is ook dat het project er voor de hele buurt wil zijn. Zo zal de tuin opengesteld worden voor de buurtbewoners. “Verbondenheid is heel belangrijk binnen dit project.”
Het idee voor deze woning ontstond bij Jürgen Blomme, die zelf dakloos is geweest. “Dit in combinatie met het Bethlehem-project”, vertelt Anne Vansteelandt van de Kerkgemeenschap Sint-Pieter Oostende. “De zorg voor armen is altijd al een wezenlijk deel van de kerk geweest. Maar hoe dat in de praktijk wordt uitgevoerd, is natuurlijk anders dan in de jaren vijftig. Betaalbare woningen zijn hier een belangrijk speerpunt. Het Bethlehem-project riep de bisdommen op om leegstaande kerken, kloosters en ook woningen, ten dienste te stellen van wie het nodig had.”
“Een aantal jaar later werd deze woning als erfenis geschonken aan de pastorale eenheid. Zo ontstond het idee voor de solidaire woning. Wat als we hier een huis maakten waar daklozen terecht konden?”
Er werd een werkgroep opgericht met zeven mensen: An Casteleyn, Jan Steel, Mickaël Verbeke, Mireille Vlassenbroeck, Anne Vansteelandt, deken Antoon Wullepit en Matthias Lelie. “De woning was redelijk bouwvallig dus het heeft een tijdje geduurd om alles op te knappen. Deken Antoon Wullepit heeft hier tijdens de coronaperiode enorm veel gewerkt.”
Huur betalen
In de solidaire woning zijn er twee appartementen. Ieder deel bestaat uit een ruime living, een eetruimte met keuken, een slaapkamer, badkamer met toilet. “De appartementen zijn geschikt voor twee koppels of twee alleenstaanden”, vertelt parochieassistent Mickaël Verbeke. “Mensen die dakloos zijn kunnen hier terecht voor een tijdelijke woning. We mikken op zes maanden, maar het hangt natuurlijk ook af van de situatie. We werken samen met het OCMW en het CAW. Zij zorgen niet alleen voor de doorverwijzing van de mensen, zij zorgen ook voor begeleiding. Want voor ons is het feit dat mensen professionele hulp willen aanvaarden, van cruciaal belang. De mensen die hier komen wonen, betalen trouwens ook huur. We vragen een bedrag dat betaalbaar is in overeenstemming met de persoonlijke situatie.”
Naast de huisvesting, wil de groep ook zorgen voor ondersteuning. “Wanneer iemand dakloos wordt, verliest die persoon vaak zijn of haar zelfwaarde. Wij omarmen de mensen hier, zijn als vrienden. We praten, staan hen bij, helpen hen met bijvoorbeeld boodschappen doen mocht dat nodig zijn.”
Bijzonder is ook dat het project meer wil zijn dan enkel een tijdelijke woning: “Er is een kleine tuin bij het pand, die je bovendien kan betreden zonder in de appartementen binnen te gaan. We zouden dan ook graag de tuin openstellen voor de buurt, want er zijn veel mensen die in eenzaamheid leven. Misschien kan het dan ook een plek worden om samen een koffie te drinken, in de tuin te werken… Verbondenheid is heel belangrijk binnen dit project. Daarom organiseren we ook op vrijdag 10 september een ontmoetingsmoment voor de buurtbewoners. Alle buren zijn welkom tussen 17.30 en 19 uur.”
De vzw roept alle parochianen ook op om hen financieel te ondersteunen. “Er zijn altijd wel herstellingen en klusjes in huis. Daarnaast zullen we ook benefieten organiseren, zullen we subsidies aanvragen…”
Het eerste gezin neemt dit weekend zijn intrek: “We wachten nog op de branddeuren en daarna kan ook het tweede gezin verhuizen.”
(GL)
Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier