Sofie (48) zoekt vrijwilligers voor plantjesweekend van Kom op tegen Kanker: “We gaan voor 1.500 azalea’s”

© Frank Meurisse

Sofie Coudyzer is nu al op zoek naar vrijwilligers voor het plantjesweekend van Kom op tegen Kanker in september. “Omdat het niet gemakkelijk is om voldoende mensen te vinden die in dat weekend zich een halve, hele, twee of drie dagen willen vrijmaken om azalea’s voor het goede doel te verkopen op een of andere locatie in Lendelede”, zegt Sofie, die al sinds 2018 een groot deel van haar vrije tijd aan de organisatie van dat weekend besteedt.

Sofie Coudyzer (48) woont in de Vlasbloemstraat in Lendelede. Kris Acx is haar man en samen hebben ze twee dochters: Sarah (19) en Stien (17). Ze runnen samen Alu Decor, een zaak in aluminium schrijnwerk in Wevelgem.

“Er zijn meerdere redenen waarom ik in 2018 met de organisatie van het plantjesweekend in Lendelede begonnen ben. “Ons gezin is nogal sociaal ingesteld”, zegt Sofie. “We doen graag iets voor onze medemens zonder dat we er iets voor terug verwachten en we vinden dat een belangrijke waarde die we aan onze kinderen willen doorgeven. In 2017 bakten Sarah en Stien wafels voor Kom op tegen Kanker (KOTK), gewoon omdat ze over dat goede doel al veel hoorden en zagen op tv. Die wafelbak gaf hen ook grote voldoening en ze waren zo trots toen ze het geld van hun wafelverkoop konden storten op de rekening van KOTK. Iets later contacteerde de organisatie ons met de vraag of we een plantjesweekend in Lendelede zouden willen organiseren omdat er hier nog niemand was die dat deed. En ik zei ja. In 2018 startten we in Lendelede in september met ons eigen plantjesweekend.”

Nabije omgeving

Sofie en Kris werden ook in hun nabije omgeving geconfronteerd met mensen die kanker hadden. “Onder meer een van onze werknemers kreeg kanker en is er jammer genoeg aan overleden. Dat raakt je enorm als je daar van zo dichtbij mee geconfronteerd wordt. En dan zijn er ook nog mensen in onze familie en/of onmiddellijke omgeving die kanker kregen. Alle soorten kanker en bij mensen van alle leeftijden. Dan besef je wel hoe belangrijk zulke acties zijn waardoor mensen met kanker geholpen kunnen worden en zij en hun naaste omgeving de juiste begeleiding kunnen krijgen”, gaat Sofie voort.

“Dergelijke acties zijn heel belangrijk voor kankerpatiënten” – Sofie Coudyzer

Volgens Sofie was het voor haar eerste plantjesweekend moeilijk om in te schatten hoeveel plantjes ze zouden kunnen verkopen. “Maar de regioverantwoordelijke zorgde voor de nodige ondersteuning en we konden in Lendelede toch nog vlot 600 azalea’s verkopen. Ieder jaar probeer ik een tandje bij te steken met vrijwilligers die samen met mij ‘de bloemetjes willen buitenzetten’ voor een mooi resultaat. Maar het is in een tijd waar er zoveel te doen en te beleven is, niet gemakkelijk meer om voldoende vrijwilligers te vinden. Momenteel heb ik een 20-tal enthousiaste vrijwilligers die allemaal hun eigen reden(en) hebben om mee te helpen: of ze hadden zelf kanker, of ze verloren een geliefde aan kanker… Ik kan het wel iedereen aanraden om een keer mee te doen aan zo’n weekend. Uiteraard voor het goede doel, maar ook omdat je zo nieuwe mensen uit jouw eigen gemeente leert kennen.”

1.500 plantjes

De verkoop tijdens de voorbije plantjesweekends nam elk jaar toe: 800, 1.000 en vorig jaar al 1.200 azalea’s. Dit jaar gaan ze in Lendelede voor 1.500 plantjes omdat het voor KOTK het 30ste plantjesweekend is. Dus een extra feestelijke editie.

“Momenteel ben ik al bezig met de planning van de verkooplocaties en het contacteren van mogelijke vrijwilligers. Tijdens het plantjesweekend in september staan we in Lendelede en Sente op diverse plaatsen: aan supermarkten, op kerkpleinen en op het Dorpsplein, maar de azalea’s worden ook verkocht bij tal van lokale handelaars en kunnen cash of met payconiq betaald worden. En als ik dan na het weekend de totale opbrengst van het plantjesweekend ga storten in een KBC-kantoor (sponsor, red.), dan is dat niet alleen spannend maar het geeft me ook heel veel voldoening!”, besluit Sofie.

Heb jij ook zin gekregen om zelf of met jouw vereniging mee te helpen aan het plantjesweekend op 13, 14 en 15 september in Lendelede, mail dan naar Sofie via sofie.cdr@hotmail.be.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier