Soedan-lezingen fervente Afrikareiziger José Lecoutere bijna ten einde

José Lecoutere is een echte avonturier. (foto's AV/gf)©Jose Lecoutere
José Lecoutere is een echte avonturier. (foto's AV/gf)©Jose Lecoutere
Redactie KW

Al twee weken genieten geïnteresseerde fans van het Wevelgemse cultuurleven van de digitale fotopresentatie ‘12 Vriendelijke ontmoetingen in Soedan’. Een reisverhaal van José Lecoutere, de Gullegemse rusthuisdirecteur met een ware passie voor het Afrikaanse continent. “Ook Zuid-Soedan en Tsjaad wil ik graag nog verkennen”

“Ja, ik geef het toe. Ik ben een beetje een ontdekkingsreiziger. En dat van jongs af”, trapt José een open deur in. “Geologie, antropologie, andere culturen, de grote discrepantie met onze Westerse wereld: dat interesseert mij mateloos.”

Het scheelde geen haar of José was na het humaniora geologie gaan studeren. “Helaas zat scheikunde in dat pakket, en laat dat nu net mijn ‘angstgegner’ zijn. Ik heb gelukkig naast mijn job een boeiend alternatief gevonden en kan tijdens mijn vakanties alsnog op avontuur trekken en deeltjes van de wereld verkennen. Ik krijg daarbij enorm veel vrijheid van mijn vrouw. Mijn uitstapjes zijn haar té avontuurlijk – daarom gaat zij niet mee – maar ze wil ze mij niet afpakken. Uit liefde.”

Heetste plek op aarde

In de loop der jaren heeft José op zijn reizen wel zielgenoten gevonden, met wie hij geregeld nieuwe plannen maakt en expedities op het getouw zet. “De ideale formule? Een groep van zes mensen, verdeeld over twee jeeps en geholpen door twee plaatselijke ervaren chauffeurs en gidsen”, legt hij uit. “Zo wordt de groep niet te groot en kunnen we toch veilig reizen. Het bracht ons in 2018 onder meer naar de Danakil-depressie in Ethiopië, op de grens van Eritrea en Djibouti. De heetste plek op aarde, waar je een immense zoutvlakte en een geothermisch, gebied met zwavelbronnen en stoom en gas spuwende fumarolen ( spleten in de aardkorst, red. ) vindt. Je kan er ’s nachts letterlijk op een vulkaan stappen, tot aan de rand van een meer vol kolkende lava. Dat is een ongelooflijke ervaring die je moeilijk onder woorden kunt brengen. Weet je dat wij er zeven liter water op een dag door joegen? Per persoon, voor alle duidelijkheid.”

Na drie reizen naar de uithoeken van Ethiopië trok José in oktober 2017 een eerste keer naar Soedan, voor een reis van twee maanden.

Vluchteling in Soedan

“Dat was nog voor de revolutie die dictator Al Bashir van de macht verdreef. In februari en maart van 2020, net voor het coronavirus ook daar toesloeg, ben ik er teruggekeerd. Ik hoop dat nieuwe bewindvoerders er een beleid voeren waar de armste inwoners ook van kunnen profiteren. Misschien brengt dat wat rust tussen de verschillende stammen. Het blijft er politiek bij momenten behoorlijk explosief. Ruim 2,3 miljoen mensen zijn Soedan ontvlucht, maar daar tegenover staat dat 800.000 vluchtelingen uit de omliggende gebieden net in Soedan soelaas zijn gaan zoeken.”

“De ideale formule voor een expeditie? 6 mensen, 2 jeeps en 2 plaatselijke gidsen

Ook deze keer is José weer thuisgekomen met een camera vol beelden en een koffer vol verhalen over gastvrije mensen, die je als vreemdeling steeds vriendelijk en toegankelijk bejegenen. “Die ervaringen wilde ik hier bij ons met de mensen delen. Om te tonen dat Soedan ondanks alle kommer en kwel ook positief kan benaderd worden. Ik wil dan ook terug. Maar ook Zuid-Soedan en Tsjaad wil ik verkennen. Spannend. Maar daar hou ik wel van.”

Davidsfonds/Markant

Het lopende project met foto’s per e-mail of op de website van de Wevelgemse cultuurdienst, kwam er eigenlijk toevallig. José maakte tot nog toe van zijn reizen een fotoboek, dat meestal maar aan een select gezelschap werd getoond. Davidsfonds en Markant, die door de coronabeperkingen maar weinig activiteiten konden organiseren, dachten met het fotoproject twee vliegen in één klap te slaan. Niet alleen een middel om hun leden te boeien, maar ook om de cultuurliefhebber eindelijk nog eens te voeden. Het systeem is simpel: wie zich voor het project inschreef, krijgt drie keer per week per mail een foto toegestuurd, met daarbij een tekst waarin José het beeld wat meer toelicht. Wevelgems cultuurmedewerker Lennert Deleu vond het initiatief dermate interessant dat hij de foto’s en teksten ook een speciaal plekje gaf op de website van het cultureel centrum. Daardoor kunnen geïnteresseerden ook via die weg nog op de mailing intekenen. Als afsluiter wordt op donderdag 21 januari om 19.30 een online ontmoeting met José opgezet. Hierbij kunnen een hoop vragen worden behandeld en becommentarieerd. “Dat kan best boeiend worden”, zegt José. “De reacties die ik al opving, zijn zeer lovend. Blijkbaar trekt het mensen aan. Toch blijf ik bescheiden. Je weet echter nooit dat ik iemand zover krijg dat hij of zij meegaat op avontuur.” (AV)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier