Sociale Economie Werkplus Waregem beheert 80.000 hydranten in de provincie

We herkennen Marc Fourneau, Sylvie Vandeputte, Joost Kerkhove, Bernard Peirs, Nicolas Soenens, Bernard Diopere, Jan Leenknecht en Ilse Van Houtteghem. © (HDV)
Redactie KW

De hydranten zijn voor het ogenblik al digitaal raadpleegbaar in onze provincie dank zij de Sociale Economie van Werkplus Waregem.

Tijdens de persmeeting maandagnamiddag werd een en ander duidelijk gemaakt door schepen Joost Kerkhove, majoor Jan Leenknecht van Fluvia, Bernard Peirs van de Watergroep en Sylvia Vandeputte van Werkplus.

De hydranten zijn voor het ogenblik al digitaal raadpleegbaar in onze provincie dank zij de Sociale Economie van Werkplus Waregem. Het gaat hier om niet minder dan 80.000 hydranten, toch 41. 648 extra uren werk of goed voor 23 voltijdse werkkrachten in onze provincie. Dankzij de 25.000 euro die geschonken werden door o.m. POM West-Vlaanderen kunnen deze personen aan het werk.

Hierdoor kunnen gemeenten en de brandweer snel visueel raadplegen waar de werkende pompen zich tijdens een brand bevinden

85 % van het totale netwerk van hydranten in West-Vlaanderen wordt onderhouden door maatwerkbedrijven en lokale diensteneconomie organisaties. Via een digitale tool www.hydrantbeheer.be brengt de sociale economie de up-to-date info van het netwerk van ondergrondse bluskranen in kaart. Hierdoor kunnen de gemeenten en de brandweer snel visueel raadplegen waar de werkende pompen zich tijdens een brand bevinden.

In West-Vlaanderen ligt er een netwerk van ongeveer 80.000 hydranten, verspreid over 64 gemeenten. In 54 van de 64 gemeenten werkt de gemeente samen met de sociale economie voor de inventarisatie, het zoeken en vrij maken, de controle en de herstellingen van de brandkranen. Dit gaat over ongeveer 68.500 hydranten, 85 % van het totale netwerk. In andere gemeenten zijn er gesprekken aan de gang. Dit genereert 41.648 uren extra werk voor de sociale economie.

Ook inwoners kunnen hun steentje bijdragen door steeds het deksel van de brandkraan vrij te laten

Dit netwerk aan ondergrondse brandkranen zorgt ervoor dat de brandweer over een continue watertoevoer beschikt bij brand. Water is nog altijd het belangrijkste middel om een brand onder controle te krijgen. Daarom is een jaarlijks nazicht van de hydranten cruciaal. Ook inwoners kunnen hun steentje bijdragen door steeds het deksel van de brandkraan vrij te laten.

Werkplus vzw uit Waregem (www.werkplus.be) startte als eerste sociaal economiebedrijf in West-Vlaanderen met het onderhoud en nazicht van hydranten. “De positieve samenwerking met hulpverleningszone Fluvia en De Watergroep vormde een belangrijke bouwsteen voor de verdere uitwerking”, zegt projectverantwoordelijke Sylvie Van de Putte van Werkplus.

In 2015 sloten Werkplus vzw en de POM West-Vlaanderen een samenwerkingsakkoord af. Werkplus kreeg immers veel vragen uit andere West-Vlaamse gemeenten en collega sociale economie organisaties om hun expertise ter zake uit te dragen. Ook de regisseurs sociale economie van West-Vlaanderen zetten mee hun schouders onder dit project.

“Zo kunnen we alle handelingen op terrein onmiddellijk digitaal registreren en instaan voor een vlotte rapportering naar de watermaatschappij, de hulpverleningszone en de gemeente”.

Het voorbije jaar stapten al 10 maatwerkbedrijven en lokale diensteneconomie organisaties mee in het verhaal. In zone Westhoek zijn De Groene Kans (Diksmuide), Interwest (Veurne), Sowepo (Poperinge) en Westlandia (Ieper) betrokken partij. In zone 1 zijn Duinenwacht (Oostende), Sobo (Brugge) en Footstep (Brugge) actief. In zone Midwest en zone Fluvia startten vzw Buurt en co (Roeselare) en vzw Effect (Kortrijk – Harelbeke) op, samen met vzw Werkplus (Waregem). Hierdoor bouwen de doelgroepmedewerkers een aantal competenties uit die de doorstroom naar de reguliere arbeidsmarkt bevorderen.

Bij de opstart is er altijd overleg met de watermaatschappij, de gemeente en de hulpverleningszone. De verschillende watermaatschappijen stellen graag hun expertise ter beschikking. De sociale economie bezorgt een rapport aan de watermaatschappij met de uit te voeren herstellingen die tot hun bevoegdheid horen. Op heden is er een samenwerking met de watermaatschappijen De Watergroep, IWVA en Farys en met de hulpverleningszones Fluvia, Midwest, Westhoek en Zone 1.

(YVW).

Meer info: Werkplus vzw, Windhoek 17, 8790 Waregem, sylvie.vandeputte@werkplus.be

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier