Sociaal VerhuurKantoor verhuisd naar nieuwe locatie op Het Laere in Roeselare
Het Sociaal VerhuurKantoor van de regio Roeselare heeft een dubbele reden om te feesten. Ze zijn verhuisd naar de site Het Laere in het Noordhof en betrekken er nu een nagelnieuw aangekocht pand naast de Koteediensten van Motena. Het SVK mocht ook trots aankondigen dat ze 500 woningen in hun huurportefeuille hebben.
Het Sociaal VerhuurKantoor regio Roeselare werd in november 2006 opgericht en telt zeventien medewerkers. Machteld Demeulenaere is sedert 2009 algemeen directeur van het SVK. De stichtende leden waren de gemeentes en OCMW’s van Roeselare, Hooglede, Moorslede en Staden. In 2007 traden ook Ardooie en Lichtervelde toe. Deze intergemeentelijke organisatie wordt bestuurd door vertegenwoordigers van de zes deelnemende gemeentes. Op basis van een samenwerkingsprotocol en financiële engagementen, bovenop de Vlaamse subsidies, zorgen zij voor de financiering van de dagelijkse werking.
Het principe van een sociaal verhuurkantoor is zeer eenvoudig. Het SVK huurt een woning op de private markt, van privé-eigenaars of investeerders, en neemt alle administratieve beslommeringen en zorgen voor de eigenaars weg. “Wij hebben een wachtlijst van 2.500 potentiële huurders”, zegt SVK-directeur Machteld Demeulenaere. “Dat is veel natuurlijk als je bedenkt dat we ongeveer 150 toewijzingen kunnen doen per jaar. Heel recent hebben we onze 500ste woning in huur genomen en van die huurwoningen neemt Roeselare met 430 woningen de grootste hap van de koek.”
Nooit wakker liggen
“Wij onderhandelen met de eigenaars over de huurprijs die ze willen krijgen voor hun pand en dat verloopt vlot. Gemiddeld krijgen eigenaars 100 euro minder dan de marktprijs maar het grote voordeel is dat ze nooit moeten wakker liggen van administratieve en financiële beslommeringen. Ze zijn zeker dat ze iedere maand hun huurgeld krijgen en dat ze hun pand in dezelfde staat terugkrijgen als in het begin van de huurperiode. Wij hebben een goede samenwerking met Kotee en maken onder meer gebruik van hun klusjesdienst. Bovendien krijgen eigenaars een verlaagd tarief van de onroerende voorheffing en in sommige gevallen hebben de eigenaars ook recht op premies.”
“Het SVK richt zich tot kandidaat-huurders met een bescheiden inkomen. De plaats op de wachtlijst wordt bepaald door de dringendheid van de woonsituatie en de hoogte van het actuele inkomen. Er is steeds een huurbegeleiding op maat bij huishoudens die daar behoefte aan hebben. Zo wijzen onze begeleiders de huurders op hun rechten én plichten, en bieden ze een goede opvolging bij vragen of problemen. Onze woningbeheerders zijn bovendien stuk voor stuk experten in het opvolgen van de woning op technisch vlak. De huurders betalen gemiddeld tussen 350 en 400 euro per maand en krijgen meestal ook een huursubsidie.”
“Samen met de sociale huisvestingsmaatschappij De Mandel omvatten wij het sociaal woonpatrimonium in Roeselare en de omliggende gemeentes. Wij trachten tegemoet te komen aan een grote behoefte van kwaliteitsvolle en betaalbare huisvesting voor vele mensen waarbij wij de focus leggen op kwetsbare doelgroepen.”
Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier