Sloopvergunning Hotel du Louvre voor de derde keer vernietigd
De Raad voor Vergunningsbetwistingen heeft de vergunning voor de sloop van het Hotel du Louvre in Oostende opnieuw vernietigd. Het dossier sleept ondertussen al meer dan vijftien jaar aan.
Het is de derde keer dat de sloopvergunning vernietigd wordt. De Raad bevestigt dat een appartementsgebouw van 18 meter diep en 17 meter hoog onredelijke schaduwhinder voor het aanpalende erfgoedpand veroorzaakt, en dus niet verenigbaar is met de goede ruimtelijke ordening.
Erfgoedorganisatie Dement, die strijdt voor het behoud van het Oostendse erfgoed, volgt het pand al jaren op. “De stad Oostende heeft het Hotel du Louvre in 2004 aan bouwpromotor Desimpel Construct verkocht met de belofte dat er een appartementsgebouw van 18 meter diep en 17 meter hoog mocht gebouwd worden”, klinkt het bij Dement. “Sinds deze verkoop heeft de stad Oostende al drie sloopvergunningen voor het Hotel du Louvre afgeleverd die telkens tot voor het hoogste administratieve rechtscollege met succes werden aangevochten. Ondertussen kon de bouwpromotor dit prachtig erfgoedpand, met goeddunken van de stad Oostende, jarenlang gewoon laten verkrotten. “
“Onwettige sloopvergunningen”
Volgens Dement weigert het Oostendse stadsbestuur haar ongelijk toe te geven. “Zij blijft mordicus partij kiezen voor bouwpromotor Desimpel Construct en onwettige sloopvergunningen afleveren. Zo leverde zij in april 2018 nog een derde sloopvergunning af nadat zij al in juli 2017 door de rechtbank was veroordeeld voor het tot tweemaal toe ten onrechte afleveren van een sloopvergunning voor het Hotel du Louvre. Zulke koppigheid van een burgemeester en schepen die het algemeen belang moeten verdedigen, en niet dat van een bouwpromotor, heeft maar één naam: roekeloos bestuur.”
“In september 2019 veroordeelde het Hof van Beroep de stad Oostende om meer dan 42.000 euro te betalen aan de buren van het Hotel du Louvre. De stad was flagrant in de fout gegaan door in 2018 opnieuw een sloop- en bouwvergunning af te leveren voor alweer een appartementsgebouw van 18 meter diep en 17 meter hoog, terwijl de Raad voor Vergunningsbetwistingen al in 2015 had geoordeeld dat een dergelijk disproportioneel groot appartementsgebouw ruimtelijk niet aanvaardbaar was. Daarnaast heeft de stad verkrotting van het Hotel du Louvre door de bouwpromotor jarenlang gedoogd en het pand pas in 2016 te hebben opgenomen in de inventaris van leegstaande bedrijfsruimten. Daarenboven betaalt de stad Oostende al jaren dure advocaten om telkens weer tot voor het hoogste administratieve rechtscollege haar onwettige sloop- en bouwvergunningen te verdedigen. “
Verantwoording vragen
“Wij wachten op het eerste gemeenteraadslid om de stad hieromtrent te interpelleren en verantwoording te vragen van de advocaatkosten die de stad Oostende al sinds de eerste kortgedingprocedure voor de Raad van State in 2007 heeft uitgegeven om haar ongelijk koppig te blijven verdedigen.”
“Wij zijn alvast benieuwd of deze bestuurscoalitie nu nog een vierde vergunning voor de sloop van het Hotel du Louvre en de bouw van een megalomaan appartementsgebouw zal afleveren. Het excuus dat de eerdere beslissingen door de vorige coalitie werd genomen, zal niet meer opgaan. Een oplossing na vijftien jaar wordt nu toch echt dringend”, klinkt het.
Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier