Slachtoffers verkeerde luchtaanval op Waregemse textielfabriek herdacht aan monument

Sinds 2018 vindt er elk jaar op 12 juli een herdenking plaats. © LV
Redactie KW

Sinds 2018 vindt er elk jaar op 12 juli een herdenking plaats voor de slachtoffers van het bombardement op de textielfabriek Gernay in de Olmstraat. Vandaag is het tachtig jaar geleden dat er zeven oorlogsslachtoffers vielen in Waregem.

Op maandag 12 juli 1943 werd de textielfabriek in de Olmstraat rond de middag getroffen door een luchtaanval van de geallieerde Britse Royal Air Force, die het echte doelwit, de elektriciteitscentrale van Zwevegem, niet vond en dan maar ‘een ander industrieel gebouw’ aanviel.

De wereldwijd gerenommeerde Gernay-fabriek werd bij vergissing gebombardeerd. Bij de aanslag vielen zeven doden en meerdere gewonden. In 2018, 75 jaar na het bombardement, werd op dezelfde locatie een memoriaal voor de oorlogsslachtoffers opgericht.

Vergeten verhaal

Sindsdien vindt er elk jaar op 12 juli een herdenking plaats. Na de plechtigheid trekken de aanwezigen met bloemen naar begraafplaats Den Olm, waar enkele slachtoffers begraven liggen. Initiatiefnemer Marc Crabeels publiceerde onlangs een boek over dit bijzonder stukje Waregemse geschiedenis.

‘De strepen van Gernay’ vertelt de geschiedenis van de familie Gernay, hun internationale textielfabriek en het drama van 12 juli 1943. Marc ging samen met Dirk Decuypere en Johan Durnez op zoek naar de mens achter de machine, zowel aan het weefgetouw als aan het front. “Dit was een vergeten verhaal, alsof men het bewust wou vergeten”, vertelt hij. (LV)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier