Sint-Vincentiusvereniging start mobiliteitsproject: Fietsbieb tegen armoede
Sint-Vincentius Veurne (SVV) engageert zich al meer dan 150 jaar om de armoede te bestrijden en richt nu vooral de aandacht op kinder- en jongerenongelijkheid. Daarom zijn ze gestart met een mobiliteitsproject als remedie tegen kinderarmoede. In een eerste fase heeft dit geleid tot een samenwerking met de Fietsbieb.
Voorzitter Paul Declerck legt uit: “De Sint-Vincentiusvereniging is ooit gestart met voedsel- en kledingbedeling, maar in 2019 werden die in een afzonderlijke beheerstructuur ondergebracht. Onze historische vereniging zal zich voortaan toeleggen op de andere activiteiten. Die zullen minder gericht zijn op de invulling van directe noden van mensen die het financieel moeilijk hebben, maar meer focussen op hun algemeen welzijn op middellange termijn.”
“Om dat te concretiseren hebben we in een eerste fase een samenwerking opgezet met de Fietsbieb, waar Patrick Dedrie zich met hart en ziel inzet. Daar zullen fietsen worden geleend aan kinderen tot 12 jaar. Er zijn onder meer heel wat fietsen nodig in het College (Campus SBC) Nieuwpoort. Met Talent-Is Campus Engineering Veurne werken we samen met het BSO-onderwijs om fietsen te herstellen. Ook het GO! Atheneum Calmeyn in De Panne zal fietsen van de Fietsbieb mogen gebruiken.”
Oproep naar fietsen
Ine Lievens, directeur van Atheneum Calmeyn, reageert tevreden: “Onze leerlingen van de sportafdeling moeten zich drie of meer keer per week verplaatsen naar sportplekken buiten de school, zoals de voetbalvelden (er is 6 uur voetbal per week voor de optie voetbal), de surfclub (hoort bij de optie adventure/omnisport), en verspreid over het schooljaar meerdere keren naar het zwembad, de klimmuur, en dergelijke. Daarom deden we via Facebook een oproep naar fietsen.”
Ervoor zorgen dat jongeren zich kosteloos kunnen verplaatsen met de fiets is zeer zinvol
De vereniging SVV helpt financieel met tussenkomst in de huur, software, logistiek… en neemt in het project de coördinerende rol op zich (zoals het verhuren van de fietsen). “Zo ontdekken we moeilijke situaties zodat ook die families aan een goede fiets geraken”, zegt Paul Declerck nog.
“Ook dat maakt deel uit van ons project. Het mobiliteitsbudget neemt een grote hap uit het budget van een gezin, vooral in landelijke gebieden zoals hier met beperkt openbaar vervoer. Ervoor zorgen dat de jongeren zich kosteloos kunnen verplaatsen met de fiets is dus zeer zinvol. Met leenfietsen kan de mobiliteit voor gezinnen met kinderen worden verbeterd.”
Crowdfunding
“Het geld dat ze zo besparen, kunnen gezinnen gebruiken om de lege brooddoos en/of uitsluiting door niet-deelname aan activiteiten in de schoolomgeving te vermijden. Om dit project een financieel ruggensteuntje te geven zijn we met een crowdfundingsactie gestart. We hebben zelf al meer dan 1.000 euro bijeengebracht. Maar alle hulp is welkom via https://crowdgiving.be/nl/donations/mobiliteit-als-voorkoming-van-armoede-bij-jongeren.” Ook extra vrijwilligers ontvangen we met open armen. Info via contact@vincentdepaul.be.”
Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier