Sint-Lucasschool krijgt nieuwe bestemming

De Sint-Lucasschool krijgt een nieuwe invulling.© ZB
De Sint-Lucasschool krijgt een nieuwe invulling.© ZB
Redactie KW

De toekomstige bestemming van de Sint-Lucasschool zorgde al een tijdje voor onrust in Zonnebeke. Nu is er een overeenkomst gesloten met de gemeente en Fietstechniek Gheysen. Voor de fanfare en de kunstacademie wordt nu uitgekeken naar een andere locatie.

De Sint-Lucasschool maakt al jaren deel uit van het dorpsgezicht van Zonnebeke. Het gebouw dateert van 1922 en kwam er op initiatief van pastoor Lammens. De plannen waren geïnspireerd op de stijl van het vooroorlogse gemeentehuis met trapgevels en een spits torentje. Dit complex omvatte aan beide zijden een brede inrijpoort, een ruime werkplaats en drie klaslokalen. Het was de bedoeling van pastoor Lammens om de kinderen van Zonnebeke te laten studeren in de eigen gemeente. De lessen gingen van start in oktober 1922.

Fanfare

In de voorgevel verwijzen emblemen zoals een schilderspalet, een hamer, een beitel en een winkelhaak naar het onderwijs dat er gegeven werd. Door de opkomst van het VTI in Ieper was de school een kort leven beschoren. Later was de vrije bibliotheek gehuisvest in het gebouw.

Toen die verdween, trok de koninklijke fanfare Sint-Cecilia van Zonnebeke erin. Het andere gedeelte werd gebruikt als vergaderlokaal, later nog door de vrije basisschool de Wijzer en ook een afdeling van de academie Ieper had er tijdelijk een thuis.

Fietsenzaak

“Het was bekend dat de dekenij, eigenaar van de school, het gebouw wilde verkopen”, vertelt burgemeester Dirk Sioen (#team89810). “Na vruchtbare onderhandelingen is er een overeenkomst gesloten met de gemeente en met een ondernemende, lokale, jonge handelaar, namelijk Fietstechniek Gheysen. Hij brengt er zijn zaak in onder en zal het gebouw laten renoveren. Voor Zonnebeke en de lokale economie is dit een opsteker. Dit is uitstekend want projectontwikkelaars waren ook geïnteresseerd.”

“De parking, die ongeveer een 36-tal plaatsen telt, zal door de gemeente aangekocht worden en blijft op die manier ter beschikking van inwoners en bezoekers. Het is een cruciale centrumparking, belangrijk voor de verkeersveiligheid en mobiliteit. De aankoop wordt een agendapunt voor een komende gemeenteraad.”

Onze-Lieve-Vrouwkerk

“Op dit ogenblik maken de fanfare met het jeugdmuziek, de majorettes, het trommelkorps en de academie nog gebruik van de Sint-Lucasschool. Tot de zomer van 2022 kunnen zij daar blijven. Voor de fanfare bewandelen we twee pistes”, vertelt schepen Koen Meersseman (#team8980). Deze bloeiende vereniging kan rekenen op ondersteuning van de gemeente om een nieuwe locatie te vinden die aan hun verwachtingen voldoet. Zo bekijken we de mogelijkheden in het OC’ t Zonnerad.”

“Er is echter nog een tweede mogelijkheid. Met de kerkfabriek van de Onze-Lieve-Vrouwkerk wordt afgetoetst om de kerk gedeeltelijk te delen met de gemeenschap en ze deels open te stellen voor niet-religieuze doeleinden, zoals tegenwoordig wel vaker en met groot succes gebeurt. De fanfare zou hier gebruik van kunnen maken.”

Pastorie

“De kunstacademie en ook de muziekacademie zouden een nieuwe locatie krijgen in de pastorie die als bouwkundig erfgoed is vastgesteld en gerenoveerd. Ook dit gebouw zou dus gedeeltelijk opengesteld kunnen worden voor culturele doeleinden. Naast de drie lokalen in het jeugdhuis van Zonnebeke zal de muziekacademie dus op twee sites haar totale werking kunnen uitvoeren. Een huurovereenkomst wordt uitgewerkt en zal ter goedkeuring voorgelegd worden op de gemeenteraad.”

“Er werd reeds samengezeten met de fanfare, die hun wensen nog zal formuleren en ook met de kerkfabriek. Tegen oktober zou alles rond moeten kunnen zijn. Volgens dit plan blijven de beschermde en waardevolle gebouwen in het centrum van Zonnebeke behouden met respect voor het architecturale en het religieuze in de kerk. Een nieuwe invulling biedt vele mogelijkheden voor cultuur, tentoonstellingen of als ontmoetingsplek”, besluit Koen Meersseman. (NVZ)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier