Sint-Godelieve bijt vaccinatiespits af: zaterdag worden 101 bewoners ingeënt
Zaterdag 16 januari starten de vaccinaties van de bewoners van woon-zorgcentrum Sint-Godelieve. Daarmee wordt voor het eerst op Gistels grondgebied gevaccineerd. “In één dag moeten alle bewoners een prikje krijgen tegen het coronavirus”, zegt Luc De Jonghe. Overleg moet duidelijkheid scheppen wanneer en hoe de andere Gistelnaars worden gevaccineerd.
Het is een dag waar ze met heel Sint-Godelieve naar uitkijken: het vaccineren van de 101 bewoners. Zaterdag wordt een hele dag prikjes uitgedeeld aan de verblijvers van de verschillende afdelingen. “Dat zou allemaal vlot moeten verlopen”, zegt directeur van Sint-Godelieve Luc De Jonghe. “Het is niet omdat het vaccineren op een zaterdag valt, dat we extra personeel moeten optrommelen. Ons werk stopt niet op een vrijdagnamiddag. Na het vaccineren blijven een toezichthoudend arts en verpleegkundigen ter plaatse om na te gaan of er bij de bewoners eventuele bijwerkingen optreden. Alles verloopt dus zeer geordend en gestructureerd.”
Eerste stap naar normale situatie
Alle bewoners stemmen in met het vaccin. Maar wie is nu de eerste vrouw of man die een coronavaccin krijgt? “Dat is nog niet duidelijk en zal lukraak worden beslist”, weet De Jonghe. “Op zich is dat ook niet zo belangrijk, want iedereen wordt toch dezelfde dag behandeld. Kijk, dat het vaccineren kan beginnen, betekent ook een eerste stap in een normalisatie van de situatie. We hopen op termijn de bezoekregeling en andere coronamaatregelen te versoepelen, al moet dat niet binnen de eerste weken verwacht worden.”
Zaterdag volgt dus het begin van de vaccinaties, binnen de drie weken volgt een tweede vaccinatieprik. Het personeel, zowel verplegers als keukenmedewerkers en directie, worden voor het einde van de maand ingeënt. “90 procent van de personeelsleden heeft al toegezegd om het vaccin te krijgen. De resterende 10 procent zegt voorlopig niet toe om medische redenen of mogelijke allergische reacties. Het zijn dus geen antivaxers , hé.”
Geen zieke bewoners
Ook opvallend: sinds de uitbraak van de coronacrisis is er bij geen enkele bewoner corona vastgesteld. Bij vier personeelsleden was dat wel het geval, maar dat werd tijdig ontdekt en dus niet aan de bewoners van het woon-zorgcentrum doorgegeven. “We hebben de coronamaatregelen steeds strikt en consequent opgevolgd”, zegt Luc De Jonghe. “En bij het personeel was een groot engagement om de maatregelen die in ons centrum gelden ook door te trekken in hun privéleven. Een derde factor is – en daar moeten we niet flauw over doen – toeval. Je kan altijd bezoekers hebben die geen coronasymptomen vertonen, maar wel drager zijn van het virus. Gelukkig hebben we dat hier niet gekend.”
Rest de vraag: wanneer worden de andere inwoners van Gistel gevaccineerd? En hoe zal die procedure verlopen? Overleg binnen de eerstelijnszone, waartoe ook Oudenburg, Ichtegem, Koekelare, Kortemark en Torhout behoren, moet duidelijkheid scheppen. Het hele gebied krijgt, behoudens een verrassing, twee vaccinatiecentra.
In zaal Zomerloos?
Het is zo goed als zeker dat het eerste in Torhout zal zijn, waar een ziekenhuis en grote sportzaal (De Mast) gevestigd zijn. De kans is reëel dat het tweede centrum in Gistel komt te liggen. Eerder werd in zaal Zomerloos al een triagecentrum ingericht. “Indien nodig zullen wij onze verantwoordelijkheid opnemen, zoals we dat ook al gedaan hebben bij het oprichten van het triagecentrum”, zegt burgemeester Gauthier Defreyne (Open Vld). “We doen dat in de eerste plaatst om een zo toegankelijk mogelijke locatie te voorzien voor onze inwoners. Het gebruik van zaal Zomerloos betekent echter ook dat men deze voor de komende negen maanden niet zal kunnen reserveren voor andere evenementen. Maar het is nu het moment om prioriteiten te stellen en verantwoordelijkheden op te nemen. Op die manier kunnen we alle inwoners zo snel als mogelijk inenten en terug naar normale levensomstandigheden gaan.” (TVA)
Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier