Siebe roept op om alle Leopold II-lanen in West-Vlaanderen te hernoemen

Siebe Jonckheere: "Alle straatnamen en parken verwijzend naar Adolf Hitler werden na de Tweede Wereldoorlog ook allemaal veranderd, waarom zouden er dan Leopold II-lanen moeten zijn?" © SM
Redactie KW

Onder de noemer ‘Leopold II Must Fall’ doet student antropologie Siebe Jonckheere (21) uit Veurne een oproep om alle Leopold II-lanen in West-Vlaanderen te hernoemen. “Door Leopold II in het straatbeeld te behouden, normaliseren we ons gruwelijke koloniale verleden”, zegt Siebe.

In West-Vlaanderen zijn er zes Leopold II-lanen: in Brugge, Nieuwpoort, Oostende, De Haan, De Panne en Koksijde. “Ik deed in november al een oproep om deze straten te hernoemen, maar die viel toen grotendeels in dovemansoren“, vertelt Siebe. “De stad Kortrijk schrapte ondertussen wel al zijn Leopold II-laan. Met de huidige Black Lives Matter-beweging leek het me het ideale moment om de kwestie weer onder de aandacht te brengen.”

Het bewind van koning Leopold II behoort tot een van de donkerste bladzijden uit onze koloniale geschiedenis en wordt gekenmerkt door moordpartijen, slavernij, verkrachtingen, martelingen en het afhakken van handen. Naar schatting vijf miljoen Congolezen waren slachtoffer van het regime. “Hoe moet een kleurling of Congolees zich voelen als hij of zij door de Leopold II-laan wandelt? Door deze massamoordenaar te tolereren in onze straten, normaliseren we racistisch geweld“, zegt Siebe. “Alle straatnamen en parken verwijzend naar Adolf Hitler werden na de Tweede Wereldoorlog ook allemaal veranderd, waarom zouden er dan Leopold II-lanen moeten zijn?”

“Hoe moet een kleurling of Congolees zich voelen als hij of zij door de Leopold II-laan wandelt?”

Siebe lanceerde een petitie om zijn vraag kracht bij te zetten. Na een week telt die al meer dan 1.700 handtekeningen. “Ik richt me met deze petitie aan alle West-Vlaamse steden en gemeentes die nog steeds een Leopold II-laan tellen. Ik hoop op een symbolische politieke beslissing tegen 30 juni 2020, dan viert Congo zestig jaar onafhankelijkheid. In het kader van de ‘Meer vrouw op straat’-campagne van Sofie Lemaire en Canvas denk ik voor de wijziging van de Leopold II-laan aan Rosette Dewitte, die midden twintigste eeuw burgemeester van Oostduinkerke was. Er zijn genoeg vrouwen die bij het grote publiek onbekend zijn, maar zeker een plaats verdienen in het straatbeeld.”

Administratieve rompslomp

Burgemeester van De Panne Bram Degrieck (Het Plan-B) staat niet weigerachtig tegenover het voorstel. “Door corona staan er momenteel andere punten op ons prioriteitenlijstje, maar ik sta zeker open voor een gesprek hieromtrent.” In Koksijde is er iets minder enthousiasme. “Dat wordt een administratieve rompslomp. Dan moeten alle handelszaken hun adres veranderen. Bovendien wordt de straat nu al in de volksmond gewoon ‘de Leopoldlaan’ genoemd”, klinkt het bij burgemeester Marc Van den Bussche (LB).

(SM)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier