Seniorenvereniging ‘Jonger dan Oud’ stopt door corona en geeft clubkas weg

Jos Boudry (82) was een bedrijvig bestuurslid van ‘Jonger dan Oud’.© MT
Jos Boudry (82) was een bedrijvig bestuurslid van ‘Jonger dan Oud’.© MT
Redactie KW

De seniorenvereniging ‘Jonger dan Oud’ doet na 27 jaar de boeken toe. Het bestuur besliste ermee te stoppen, omdat het coronavirus blijft aanslepen en de uitbraak langer duurt dan gedacht. De vereniging schenkt de clubkas (zo’n 1.200 euro) aan het Sociaal Huis in Avelgem.

Romain Vrijghem, Jos Boudry, Bernard Mespreuve, Christianne Litaer en Ghislaine Verriest: dat zijn de vijf die jarenlang aan het roer stonden van de vereniging.

“Een vriendengroep van vijf à zes mensen richtte ‘Jonger dan Oud’ op in 1993. Ik was er niet bij vanaf de start en zit ongeveer een tiental jaar in de vereniging. In ’93 was ik nog iets te jong voor een seniorenvereniging”, lacht bestuurslid Jos Boudry. Die vriendengroep besloot activiteiten te organiseren en groeide uit tot een seniorenvereniging met zo’n 120 leden.

De vereniging deed er alles aan om haar leden zoveel mogelijk samen te brengen. “Wij gingen drie keer per jaar uit eten en gingen ook driemaal op uitstap met de bus. Daarnaast organiseerden we een maandelijkse kaarting.”

Door het coronavirus vielen al die activiteiten in het water. Ondanks de berichtgeving over de nieuwe coronavaccins die mogelijk volgend jaar naar ons land zouden komen, zag het bestuur geen reden meer om te blijven bestaan.

Risicogroep

“Zowat alle leden, inclusief het bestuur, hebben een leeftijd rond de 70 à 80 jaar en vormen daarmee dus een risicogroep”, zegt Jos Boudry. “Ook al gaan we van het beste uit, ik zie volgend jaar mensen van die leeftijd nog niet samen op een grote bus stappen of afkomen naar een feest van meer dan vijftig mensen. Waarom zouden we dan voortdoen? We moeten realistisch blijven.”

“Ook het bestuur wordt altijd een jaartje ouder en niemand van ons zag het nog echt zitten. Nieuwe mensen in dat bestuur krijgen is ook niet de makkelijkste opdracht. Als er bijvoorbeeld volgend jaar of later iemand is die de vereniging nieuw leven wil inblazen, dan helpen wij met veel plezier met heropstarten.”

Door de stopzetting zijn de leden nu wel hun vertrouwelijke groep ‘kwijt’ en moeten ze op zoek naar een alternatief. “Er zijn nog andere seniorenverenigingen in Avelgem, zoals OKRA en VLAS die goed draaien. Ook al mag dat niet hetzelfde zijn, ze kunnen daar nog altijd terecht.”

Pampers

Het bestuur schenkt z’n spaarpot aan het Sociaal Huis in Avelgem, dat instaat voor allerlei zorgdiensten. “We zorgden zelfstandig voor de inkomsten en uitgaven, en hadden dus altijd een reservekas.” 1.200 euro is een mooi bedrag. “We konden dat geld wel schenken aan bijvoorbeeld De Warmste Week, maar in Avelgem kunnen ze dat ook goed gebruiken. Het Sociaal Huis zal dat geld onder andere besteden aan pampers. Dat mag dan wel een kleinschaliger probleem zijn, maar die mensen hebben evenveel recht om geholpen te worden.”

(MT)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier