Seniorenadviesraad geeft bestuur advies

Schepenen Jens Balliere en Gino Dumon, Willy Ballière (SAR), gemeenteraadsvoorzitter Stefaan Reynaert, Ehsan Malik (SAR), burgemeester Romina Vanhooren, schepenen Tahira Malik en Stijn Jonckheere, Peter Velle (CD&V+). (foto LIN) © Laurette Ingelbrecht
Redactie KW

De Seniorenadviesraad heeft een prioriteitenlijst opgesteld met enkele aandachtspunten. Leden van de SAR gaven dit memorandum vorige week af aan het stadsbestuur en de gemeenteraad.

“Met onze prioriteitenlijst willen we aandachtspunten naar voren brengen die, naar onze inzichten, van belang zijn voor het lokale ouderenbeleid. Onze lijst staat los van elke politieke stroming, maar we hopen dat de politieke partijen er ideeën uit putten”, aldus voorzitter Ehsan Malik.

“Op 1 januari 2024 bedroeg het aantal 65-plussers in Oudenburg 22 procent van de bevolking. Dit percentage zal blijven oplopen. Dit is toch een belangrijke groep in onze gemeenschap”, aldus de Seniorenadviesraad. De nota vertegenwoordigt de mening van vele seniorenverenigingen en hun leden in Oudenburg.

“Mobiliteit is een basisrecht en de beste garantie om niet in een sociaal isolement te verzeilen. Het nieuwe vervoersplan van De Lijn is op niet al te veel enthousiasme onthaald. Naarmate men ouder wordt, neemt de afhankelijkheid van het openbaar vervoer toe. We pleiten ervoor om dat niet af te bouwen maar zeker verder te ontwikkelen en te ondersteunen. Toegankelijke en comfortabele haltes en oversteekplaatsen zijn een evidentie. Onze vraag is dan ook om de bereikbaarheid van belangrijke plaatsen voor de senioren te garanderen”, luidt het.

Woonvormen

“We vragen om sociale huur- en koopwoningen die zijn afgesteld op senioren te blijven voorzien. Het wonen in eigen huis moet worden gepromoot en betaalbaar worden ondersteund met thuiszorg, poetsdienst, warme maaltijdbedeling, prestaties via dienstencheques … Meer en meer zal er nood zijn aan meegroeiwoonvormen, assistentiewoningen, serviceflats. Oudenburg is de enige stad die geen dergelijke woonvormen heeft”, stelt de SAR.

Andere punten zijn gezondheid en welzijn, lokale economie, verenigingsleven en inspraak. (LIN)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier