Schrijver Peter Verhelst creëert kunstwerk voor crematorium Uitzicht in Kortrijk

Het gedicht van Peter Verhelst zal al op de buitenmuren starten.© AN
Het gedicht van Peter Verhelst zal al op de buitenmuren starten.© AN
Annelies Nollet
Annelies Nollet medewerker KW Kortrijk-Menen

Crematorium Uitzicht in Kortrijk is op het gebied van architectuur een pareltje, maar het gebouw oogt, zeker binnenin, nog wat steriel. Schrijver Peter Verhelst en letterkunstenaar Maud Bekaert brengen daar binnenkort verandering in. “In deze tijden is wat extra warmte zeker welkom”, zegt Jan Sabbe, directeur van het crematorium.

De gebouwen van crematorium Uitzicht op ’t Hoge stralen rust uit. Maar aan de binnenkant ogen ze wat steriel. “We hebben ons best gedaan om de warmte hier binnen te brengen met onze mooie houten vloeren, en dat lukt ook best goed”, aldus de directeur. “Maar aan de muren heb ik altijd een beetje een gemis gehad. Daarom vroegen we aan de bekende schrijver Peter Verhelst of hij het zou zien zitten om een gedicht te schrijven. Dat is ondertussen gebeurd. Op dit moment is Maud Bekaert bezig met een ontwerp om dat gedicht om te zetten in een kunstwerk voor aan onze muren.”

Aandacht afleiden

Het ontwerp is nog niet helemaal af, maar het zou de bedoeling zijn om het gedicht op de buitenmuren al te laten starten. “Daarnaast komen er ook flarden in de hal en de grote aula. Het gedicht leent zich daar uitstekend voor, het zal mensen door onze gebouwen gidsen”, legt Jan uit. “Er zijn op dit moment bovendien weinig dingen in onze aula die de aandacht afleiden. Mensen kunnen bij ons enkel focussen op de persoon die aan het woord is, of op beeldmateriaal van de overledene. Soms is dit nogal overweldigend. Dan is het goed als er iets is om je aandacht wat af te leiden. Dat is precies wat ik met het kunstwerk hoop te bereiken.”

De installatie van het project zal wel nog niet voor morgen zijn. “Maud werkt met een speciaal soort metaal”, legt Jan uit. “Alleen al de teksten laseren en op een speciale, natuurlijke manier laten roesten, zal een maand of vier duren. Volgend jaar bestaat crematorium Uitzicht tien jaar. We hopen het werk dan te kunnen onthullen.”

Floriste Ann Desmet van De Egelantier zal de nodige decoratie voorzien ter afwerking. (AN)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier