Schepen Michèle Hostekint over nood aan sociale wasserette: “Er zijn al initiatieven, maar we onderzoeken ook samenwerking met commerciële sector”

© BELGA
© BELGA
Wouter Vander Stricht

Gerdi Casier (Vooruit) deed het voorstel om in Roeselare een sociale wasserette te installeren. Zo kunnen kwetsbare gezinnen aan een voordelige prijs hun was doen en hoeven ze niet te investeren in een dure wasmachine. Schepen en partijgenote Michèle Hostekint toonde zich het idee genegen.

Gerdi Casier: “Voor gezinnen die het financieel niet breed hebben, is de aankoop van een wasmachine, een droogkast of een diepvriezer niet zo vanzelfsprekend. Om de kost te drukken wordt dan heel dikwijls voor een inferieur goedkoop model gegaan of schaft men zich een tweede- of zelfs derdehands exemplaar aan met alle nefaste gevolgen van dien. Die toestellen verslinden heel dikwijls energie en het onmiddellijk gevolg daarvan is, is dat de energiefactuur de hoogte inschiet. Zou een sociale wasserette voor de stad een meerwaarde kunnen zijn? Of kan een samenwerking met bestaande wasserettes eventueel een piste zijn? Dit zou voor kwetsbare gezinnen die thuis de mogelijkheid niet hebben om hun kledij te wassen of te drogen tegen een voordelige prijs een grote hulp kunnen zijn.”

Weerwerk en De Living

Schepen Michèle Hostekint (Vooruit): “Een sociale wasserette is er nog niet, maar voor diverse doelgroepen zijn er wel al oplossingen voorzien. In de nachtopvang is er een wasmachine voorzien. Er is een samenwerking tussen Weerwerk en Motena waar voor een divers publiek de was wordt opgehaald en teruggebracht. Ook in de Living is een wasmachine en droogkast aangekocht waar jonge kwetsbare gezinnen hun was kunnen gaan doen. Er is een duidelijke nood in Roeselare aan een plek waar we aan een sociaal tarief de was te kunnen doen. We mogen de commerciële sector geen oneerlijke concurrentie aan doen, maar bekijken waar we kunnen gaan samenwerken. We zijn het idee zeker genegen.”

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier