Schepen Hilde Decleer over naakte poetsvrouwen: “De kat bij de melk zetten”

Cecylia Kociuba richtte het poetsbedrijf 'Dust Bunnies' op. © Davy Coghe
Piet De Ville
Piet De Ville Medewerker KW

De meningen zijn verdeeld over ‘Dust Bunnies’, het poetsbedrijfje dat de Brugse Cecylia Kociuba oprichtte. Haar concept: poetsvrouwen én -mannen aanbieden die de klus klaren in lingerie of zelfs naakt. “Het is toch een beetje de kat bij de melk zetten”, vindt Brugs schepen van lokale economie Hilde Decleer.

Kort nadat op kw.be het verhaal van Cecylia Kociuba en haar bedrijfje ‘Dust Bunnies’ gepubliceerd werd, ging het nieuwsbericht viraal. Iederéén leek wel een mening te hebben over de naakte poetsvrouwen van de Brugse onderneemster, tot zelfs radiostem Jan Hautekiet toe. Woensdagavond ging Cecylia dan weer in Adamskostuum poetsen in Gert Late Night op Vier. Wij polsten bij zes Bruggelingen naar hún mening over de naakte poetsvrouwen.

Schepen van lokale economie Hilde Decleer: “De kat bij de melk zetten”

“Dit verhaal heeft misschien niet veel om het lijf, maar mogelijk is het wel een gat in de markt”, zegt Hilde Decleer, die zich bedient van de nodige woordspelingen. “Ik denk niet dat het nieuwe bedrijf schade toebrengt aan de stad of haar reputatie, omdat achter gesloten deuren wordt gepoetst. Ik houd enkel mijn hart vast voor de dames wanneer diegene bij wie ze poetsen zichzelf niet meer zal kunnen beheersen. Het doet me denken aan ‘de kat bij de melk zetten’. De poetsdames bij de stad Brugge hebben uiteraard gepaste werkkledij aan, zodat onze werknemers hun hoofd koel kunnen houden.”

Gemeenteraadslid Marleen Ryelandt (Groen): “Vrouw als lustobject, zelfs tijdens poetsen”

“Ik vind dit zeker geen positieve zaak. Dit heeft niets meer te maken met creatief ondernemerschap. Het lijkt toch vooral op een stigmatisering van de vrouw en van het beroep van schoonmaakster”, zegt gemeenteraadslid Marleen Ryelandt. “De vrouw moet nu blijkbaar ook als lustobject bekeken worden als ze aan het werk is. Voor wie echt op een reguliere manier actief is in de schoonmaaksector, is dit zeker geen goede zaak.”

Poetsvrouw Stephanie Devulder: “In een uurtje kan je toch niet deftig poetsen?”

“Ik vind dit zeker niet positief voor de schoonmaaksector”, stelt poetsvrouw Stephanie Devulder. “Dit gaat over het inhuren van een dienstverlening die eigenlijk niet veel meer met schoonmaken te maken heeft. Er mag enkel naar de dames, of heren, gekeken worden, hoor ik, maar zal dat zo blijven?

Ik vernam trouwens dat zo’n ‘poetsvrouw’ ook al voor kortere periodes van bijvoorbeeld een uurtje langskomt. Dan is dat toch meer voor de show. Bij een regulier poetsbedrijf wordt er minstens drie uur gepoetst. In een uurtje kan je een huis niet deftig schoonmaken.”

Kristof Ghekiere, zaakvoerder poetsbedrijf: “Is daar wel een markt voor?”

“Mijn bedrijfje is vooral gericht op schoonmaak bij bedrijven en eigenlijk niet bij particulieren. Maar sowieso vraag ik me af of er in België eigenlijk wel een markt is voor dergelijke activiteit”, zegt Kristof Ghekiere van het Brugse poetsbedrijf TCQ Schoonmaak. “Zal dit nog wel geaccepteerd worden in deze ‘me too’-tijden? In ieder geval zou men het dan best ook met mannen toepassen, om zo ook een vrouwelijk publiek te bedienen, maar dat doen ze blijkbaar. Er wordt wel veel gesproken over dit initiatief. Al mijn klanten spreken me erover aan en ik moet zeggen dat de reacties zeker niet negatief zijn.”

Danseres Agar Dedeene: “Een slimme zet van dat bedrijf, die een pak geld zal opbrengen”

“Ik stond zelf al wel eens naakt voor de lens van een fotograaf”, stelt danslerares Agar Dedeene, die ook ervaring heeft als model. “Niet voor de naaktheid op zich, maar wel op een kunstzinnige en dus niet seksuele manier. Om waarde toe te voegen aan een project. Ik voelde me daar heel natuurlijk bij. Ik heb geen probleem met naakt zijn, enkel met hoe anderen daar al dan niet mee omgaan. Dat heeft natuurlijk ook alles te maken met de mensen met wie je samenwerkt en het vertrouwen dat je hebt in die mensen. En het project, waar je volledig moet achter staan. Nare ervaringen heb ik daar dan ook niet mee gehad. Wel oneerbare voorstellen, maar je beslist zelf of je daar in meegaat. En dat heb ik dus voor alle duidelijkheid niet gedaan.”

“Ik denk dat het zogeheten poetsbedrijf een goede commerciële zet heeft gedaan en dat het concept hen een pak geld zal opbrengen”, vervolgt de Brugse danslerares. “Persoonlijk heb ik er ook geen problemen mee dat iemand ervoor kiest om ergens naakt of in lingerie te gaan poetsen. Zelf zou ik het zeker niet doen, omdat ik het als iets seksueels en niet artistiek ervaar. Ik hoop wel dat er aan de veiligheid van de werkneemsters wordt gedacht, aangezien er in zo’n context wellicht wel eens vaker oneerbare voorstellen zullen gedaan worden…”

Seksuoloog Wim Slabbinck: “Zolang mensen dit uit vrije wil doen, zie ik helemaal geen probleem”

“Zolang mensen dit uit vrije wil doen, denk ik niet dat er een probleem is”, zegt de Brugse seksuoloog Wim Slabbinck. “Maar er zijn potentieel toch wel wat risico’s aan verbonden. Is bijvoorbeeld duidelijk wie die mannen, of misschien ook vrouwen, zijn die een beroep doen op deze diensten? Worden die mensen gescreend? Welke garanties zijn er voor de veiligheid van deze poetsdames? Ik stel me daar dus toch wel wat vragen bij. Ook de dames, of eventueel mannen, die (half)naakt komen poetsen zouden best gescreend worden. En ook voldoende gewaarschuwd voor wat hen te wachten kan staan. Het is wel duidelijk dat het verlangen naar ‘meer’ er al vlug zal zijn als een man alleen in huis is met aan (half)naakte vrouw.”

“Of dit initiatief vrouwen zal aantrekken die zich als prostituee willen aandienen? Dat is natuurlijk mogelijk, maar ik denk dat wie zich echt wil prostitueren, daar geen zo’n systeem voor nodig heeft. Voor die dames zijn er voldoende kanalen om rechttoe rechtaan hun diensten aan te bieden.”

(PDV/TV-foto Davy Coghe)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier