Schaatsbaan De Piste hoopt sluiting te kunnen vermijden

Kenneth Deryckere weigert de strijd op te geven.© CLL
Kenneth Deryckere weigert de strijd op te geven.© CLL
Christophe Lefebvre
Christophe Lefebvre Medewerker KW

Het was het meest waanzinnige project dat het land in 2019 wist te veroveren. Ze overtuigden politici, verkregen vergunningen en wisten de aarzelende houding van banken om te bouwen tot een succesverhaal. Voor de Kortrijkse schaatsbaan De Piste zag de toekomst er rooskleurig uit, tot het coronavirus genadeloos hard toesloeg. “We kregen dan wel een premie van 3.000 euro, onze vaste kosten alleen al bedragen meer dan 30.000 euro”, zucht Kenneth Deryckere, een van de drijvende krachten achter het project.

Ze verbaasden in 2019 vriend en vijand toen Kenneth en Marie Joye schaatsbaan De Piste openden. Na de onverwachte sluiting van Finlandia stonden heel wat recreatieve en competitieve schaatsers en clubs op straat en met hun gedurfde project werd Kortrijk de nieuwe hotspot voor schaatsplezier .

“Het ging snel, erg snel zelfs en tegen alle verwachtingen in zouden we dit jaar al met winst kunnen afsluiten. Een ongezien succes waar we met trots op konden terugkijken.”

Calvarietocht

Helaas werd de eerste verjaardag er eentje in mineur. “We hadden natuurlijk geen rekening gehouden met een virus en een sluiting van vele maanden”, zucht hij. “Niemand had zoiets zien aankomen. We werden verplicht de deuren te sluiten en het succesverhaal werd al snel een calvarietocht zonder gelijke.”

De schaatsbaan moest de deuren sluiten, een gevolg van de coronamaatregelen, maar van echte steun was geen sprake. “We hadden inderdaad recht op het steunpakket dat de regering had uitgewerkt”, gaat Kenneth verder.

“Die waren helaas ronduit ontoereikend om alles draaiende te houden. Tijdens de eerste lockdown hadden we recht op een hinderpremie van ongeveer 4.000 euro, tijdens de tweede lockdown bedroeg die ongeveer 3.000 euro.”

Hoge energiekost

“Dat is vanzelfsprekend veel geld en we zijn daar ook dankbaar voor maar onze vaste kosten alleen al bedragen 30.000 euro per maand. Het is vooral de energiekost die astronomisch hoog is want we moeten het ijs onderhouden natuurlijk.”

Tijdens de eerste lockdown overwoog Kenneth om het ijs te doen smelten om zo die kost weg te werken, maar het zou bijna zes weken hebben geduurd om alles dan weer op te starten. “We keken vooruit naar de toekomst en hoopten natuurlijk dat het geen tweede keer tot een sluiting zou komen of dat we toch op zijn minst onze activiteiten voor een deel zouden kunnen laten draaien.”

De realiteit werd heel wat minder rooskleurig, maar toch weigert Kenneth de armen te laten zakken. “Omdat we konden starten onder het pop-upstatuut moesten we niet bij banken gaan aankloppen”, sluit hij af.

Alleen min 12-jarigen

“Alles wat we hebben opgebouwd, werd louter met ons eigen kapitaal bekostigd. Ondertussen hebben we de definitieve vergunningen gekregen, maar zitten we in volle coronacrisis zodat we bij banken al helemaal niet moeten gaan aankloppen.”

“We zaten ondertussen ook al samen met verschillende instanties en hadden zelfs contact met Stad Kortrijk maar dat overleg heeft voorlopig ook nog niet tot een oplossing geleid. We gaan vechten voor wat we hebben opgebouwd, maar er zit ook geen oneindige rek op onze mogelijkheden.”

“Schaatsen is uitermate coronaproof en ook onze horecafaciliteiten zijn volledig klaar om mensen op een veilige manier te ontvangen. We hebben geen waanzinnige eisen maar laat ons gewoon de deuren opnieuw openen zodat we De Piste van een definitieve sluiting kunnen sparen. Nu kunnen enkel kinderen jongeren dan 12 jaar hier terecht maar daar redden we het absoluut niet mee.”

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier