Rustige nieuwjaarsnacht in West-Vlaanderen
Tot nu toe melden zowat alle politiezones van onze provincie dat de nacht van 31 december op 1 januari ongewoon rustig verlopen is. Op enkele uitzonderingen na hielden inwoners zich aan het samenscholingsverbod, de nachtklok en het verbod op afsteken van vuurwerk. Het grootste lockdownfeest werd stil gelegd in Houthulst. Daar bouwden elf mensen een feestje.
Zowat alle zones zetten extra agenten in, uit vrees voor lockdownfeestjes, maar die angst bleek ongegrond. Het overgrote deel van de West-Vlamingen hield zich ook op nieuwjaarsnacht aan de opgelegde coronamaatregelen.
Lockdownfeest in Houthulst
Politie Polder stuurde tijdens de overgang van oud naar nieuw extra patrouilles de baan op om toe te zien of de maatregelen wel gerespecteerd werden. “En de meeste inwoners van de politiezone gedroegen zich ook voorbeeld en respecteerden de maatregelen”, klinkt het bij de politie. “Toch klokten we af op totaal 14 pv’s.”
De meeste pv’s werden uitgeschreven op een feestje in Houthulst. “Rond 23.30 uur werden we opgeroepen”, zegt de politie. “In de woning werden 8 volwassenen en 3 kinderen aangetroffen aan de feesttafel. De organisatoren kregen een voorstel onmiddellijke schikking van 750 euro en de 6 andere aanwezige volwassenen een boete van 250 euro. Het feestje werd stilgelegd en iedereen werd naar huis gestuurd.”
“Overdag kregen 4 personen in Koekelare al een pv wegens het samenscholingsverbod. Ze verklaarden dat ze na een verhuis nog één pintje dronken maar toch werden op de keukentafel 15 lege bierflesjes aangetroffen. Zij werden in het verleden al beboet voor het niet naleven van de coronamaatregelen en zullen nu gedagvaard worden. En even na middernacht tot slot werden twee Oost-Europeanen aangetroffen in een wagen van Diksmuide of komende van Roeselare. Hun versies spraken elkaar tegen en zij kregen elk een minnelijke schikking van 250 euro voor het niet respecteren van de avondklok.”
26 pv’s in Brugge
De overgang naar 2021 verliep in Brugge rustig. Rond middernacht was er vanop t’Zand wel wat vuurwerk te horen maar grote incidenten bleven uit. Er werden een vijftal lockdown feestjes waar de aanwezigen met vijf of zes personen waren, stilgelegd.
Verder werden ook een aantal mensen beboet voor het niet respecteren van de 1,5 meter regel of voor het niet dragen van een mondmasker. In totaal werden 26 pv’s uitgeschreven. De Bruggelingen volgden dus de regels, net zoals met kerstmis goed op.
Twee mensen opgepakt in Oostende
Politie van Oostende schrijft tijdens oudejaarsnacht 17 processen-verbaal uit, Twee personen worden opgepakt
Al bij al beleefde de politie van Oostende een rustige oudejaarsnacht. Een persoon met een bevel tot gevangenneming werd naar de gevangenis gestuurd. Een andere werd opgesloten wegens het verstoren van de openbare orde. In totaal werd zeventien keer een proces-verbaal uitgeschreven wegens niet naleven van de coronamaatregelen.
Het begon al op de vooravond. Bij een verkeerscontrole werden in de Diksmuidestraat drie personen aangetroffen in één voertuig. Ze zijn allemaal woonachtig op verschillende adressen en geen van hen draagt een mondmasker of behoudt de afstand van anderhalve meter. Alle drie krijgen ze een proces-verbaal aangesmeerd.
Iets na 22 uur werd de politie opgeroepen naar de August Beernaertstraat voor nachtlawaai. Bij aankomst worden zes personen aangetroffen die een klein feestje aan het bouwen zijn. Wanneer de politie de woning betreedt nemen enkele van hen de benen via de tuin langs de achterzijde. De politie kan ze alsnog vatten op het aanpalende perceel. Er werd een perceel voor nachtlawaai opgesteld. Daarnaast kreeg elk van de aanwezigen een boete opgelegd wegens schending van de coronamaatregelen.
Omstreeks 1 uur wordt een 28-jarige man aangetroffen in de Lijnbaanstraat. “De man zorgt daarbij voor overlast in het stadscentrum”, vertelt commissaris Waldemar Leenders van de Oostende politie. “Aangezien hij de openbare orde verstoort en elke medewerking weigert, worden we genoodzaakt tot arrestatie over te gaan en de man bestuurlijk op te sluiten.” Er wordt een proces-verbaal opgesteld voor het niet naleven van de nachtklok.
Tien minuten later wordt een zestiger uit Antwerpen, met een tweede verblijf in Oostende, aangetroffen in de Zuidstraat. “De man besloot na middernacht nog een wandeling te maken in het centrum”, legt de commissaris uit. “De man draagt op de koop toe geen mondmasker. Wanneer de politiepatrouille hem opmerkt probeert hij te vluchten en verstopt zich in het portaal.” De man wordt aangetroffen en erkent de inbreuk op de coronamaatregelen. De zestiger stemt ermee in om meteen een minnelijke schikking van 250 euro te betalen.
Om 2.30 uur houdt de politie een voertuig staande in de Torhoutsesteenweg. Bij controle blijkt het voertuig niet geldig verzekerd en er kan ook geen geldige reden gegeven worden voor de nachtelijke verplaatsing. Het voertuig werd getakeld en de twee inzittenden krijgen een proces-verbaal wegens schending van de nachtklok.
Twee uur later merkt een politiepatrouille opnieuw een voertuig op. De drie inzittenden hebben eveneens geen geldig reden om zich te verplaatsen. De bestuurder van het voertuig heeft dan ook nog eens een voorlopig rijbewijs en houdt zich niet aan de beperkingen die zijn voorlopig rijbewijs inhoudt. De man krijgt daarvoor een proces-verbaal. Daarnaast mogen de drie inzittenden zich aan een boete verwachten wegens schending van de avondklok.
Kort voor 5 uur wordt een man aangetroffen in de Langestraat. De politie onderwerpt de man aan een controle waaruit blijkt dat hij nog een bevel tot gevangenneming openstaan heeft. Daarnaast heeft de man geen geldige reden om zich op het nachtelijke uur te verplaatsen. De man krijgt een proces-verbaal en wordt overgebracht naar de gevangenis.
Twee vermoedelijke inbrekers opgepakt in Kortrijk
Ook in Kortrijk zette politiezone Vlas extra agenten in, maar ook daar bleef het vrij rustig. “We hebben een paar kleinere interventies moeten doen, maar daar is het bij gebleven”, aldus politiewoordvoerder Thomas Detavernier.
De opvallendste tussenkomst vond plaats in de Zandstraat. Daar pakten agenten rond 23.30 uur twee Franse mannen op na een melding van buurtbewoners. De twee liepen langs de sporen en gedroegen zich verdacht. Ze probeerden aan een controle te ontsnappen, maar de politie kon hen toch staande houden. “Ze hadden geen geldige reden om daar te zijn en uit de spullen die ze bij hadden konden agenten opmaken dat ze van plan waren om ergens in te breken”, aldus de woordvoerder. De twee brachten de nacht door in de cel.
Verder werd er een feestje met zes mensen stil gelegd in de Baldewijn Steverlynckstraat en werden drie mensen beboet die samenschoolden in de Schaapsdreef. In de Wandelweg betrapten agenten een duo dat na middernacht nog aan het zeulen was met vuurwerk, een dubbele inbreuk.
Verder werden er nog drie mensen beboet voor het negeren van de nachtklok, twee daarvan in de Morinnestraat. In de loop van de nacht klonken ook enkele knallen. “Maar die mensen betrappen is haast onmogelijk. Gelukkig bleef dat heel beperkt”, besluit Detavernier.
Nauwelijks incidenten in politiezone Riho
Binnen de politiezone RIHO, de politiezone waarbinnen Roeselare, Izegem en Hooglede vallen, bleef het op oudejaarsavond en -nacht bijzonder rustig. Er werden elf inbreuken op het verplaatsingsverbod vastgesteld. Het gaat om mensen die zich na twaalven nog op de openbare weg bevonden. De politie werd ook enkele keren opgebeld voor nachtlawaai. Verder waren er nauwelijks incidenten.
(JH/JVMA/JR/AN/BF)
Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier