Rusthuisdirecteur Eline:”Coronastorm goed doorstaan”

Eline Pollet met haar man Eyüp Özgür en de kinderen Ilyas (bij Eyüp) en Emil (bij Eline): hopelijk deze zomer toch af en toe wat tijd om uit te blazen op het strand. © Foto Kurt
Redactie KW

We hebben de coronastorm goed doorstaan tot nu toe, maar ik ben ervan overtuigd dat het nog niet voorbij is“, zegt directeur Eline Pollet (34) van woonzorgcentrum Hof Demeersseman in Ichtegem. “Toch hoop ik op een min of meer normale zomer.”

“Ik was me er meteen van bewust dat deze crisis van lange duur zou zijn”, aldus Eline. “En ook nu ben ik nog niet gerust. Zolang we geen vaccin hebben, zijn we er niet van af. Ik hoop wel dat we nu even op adem kunnen komen en geen tweede piek krijgen. Hoe dan ook is ons gedrag veranderd: we houden afstand, dragen mondmaskers, ontsmetten handen en blijven alert. Dat geldt ook voor de bewoners. Velen voelen zich niet op hun gemak als ze zonder mondmasker de kamer verlaten. En nu er binnenkort weer bezoek op de kamer is toegelaten, zeggen sommige bewoners: liever niet.”

Bijna weer normaal

“Veel dementerende bewoners waren er al die tijd van overtuigd dat er nog bezoek kwam, ook al was dat niet zo. Toch denk ik dat zij de bezoekers hebben gemist, ook als ze dat niet meer echt beseften. Tachtig procent van onze bewoners konden zich erbij neerleggen dat er geen bezoek kwam. Ze trokken zich op aan elkaar. De familieleden hadden het er dikwijls moeilijker mee dat ze niet op bezoek konden komen dan de bewoners zelf. Ze moesten hun familielid helemaal aan ons toevertrouwen en ook de mantelzorg die ze nog doen zoals de was halen en brengen viel weg.”

“Hopen op min of meer normale zomer”

“Wij hadden amper drie besmettingen op 75 bewoners”, zegt Eline. “Zij waren niet eens ziek. Personeelsleden raakten niet besmet en de afwezigheden door ziekte waren nog nooit zo beperkt. Maar natuurlijk verlangt iedereen naar het moment dat het vaste patroon terugkeert. Sinds vorige week donderdag komt er weer bezoek binnen in de brasserie en sinds maandag eten onze bewoners weer samen. Op 6 juli wordt ook bezoek toegelaten op de kamers. Dan is alles voor ons min of meer weer normaal.”

Bang hartje

“Voor mezelf was dit een heel drukke periode, met vele uren extra werk. Ook thuis kan je het veel minder loslaten dan anders. Het is toch nodig om even los te laten en daarom heb ik volgende week een weekje vakantie gepland. Via mails en WhatsApp volg ik wel wat er in het woonzorgcentrum gebeurt. Ik hoop toch op een min of meer normale zomer, met een bezoekje aan het strand met onze twee zoontjes en tijd om met mijn man iets te gaan eten of een terrasje te doen.”

We boekten een reis naar Turkije, waar mijn man vandaan komt, maar het is nog niet zeker of de reis mag doorgaan. En als het mag, zal het toch met een bang hartje zijn. Wat als er een besmetting wordt vastgesteld in het hotel? Als we niet naar Turkije mogen, gaan we wel ergens anders op reis. Al moet je altijd rekening houden met onvoorziene omstandigheden. Dat heb ik in die tweeënhalf jaar dat ik aan het hoofd van het woonzorgcentrum sta, wel geleerd.”

(HH)

Zeg et ne keer

Waar heb je een fout gezien of heb je zelf een suggestie? Laat het ons dan weten.