Ruiselede brengt hulde aan Poolse bevrijders: “We zijn ze nooit vergeten”
Zaterdag 7 september brachten het gemeentebestuur, de Nationale Strijdersbond België (NSB), de Heemkring Ruiselede en talloze Poolse afgevaardigden hulde aan de gesneuvelde soldaten van de 1ste Poolse Pantserdivisie, die Ruiselede op 8 september 1944 bevrijdde. Speciale gasten waren Joanna Wielgat, dochter van de Poolse luitenant Marian Plichta, Karolina Maczek, kleindochter van generaal Maczek en Astrid Christiaens, kleindochter van Edmond Mauws, die als verzetsman omkwam in het Oostenrijkse kamp Graz-Liebenau.
Na de misdienst om 9.30 uur in de kerk van Ruiselede ging het in optocht naar de Vredeskapel in de Aalterstraat. Dit onder muzikale begeleiding van drumband Staccato en de Silver Thistle Pipes & Drums. Tijdens een speciale plechtigheid werden bloemen neergelegd en het nieuwe Vredesmonument onthuld in de vorm van een vredesduif. “Deze vredesduif symboliseert de nood voor een duurzame vrede, die niet vanzelfsprekend is”, liet de Ruiseleedse NSB-voorzitter Paul Desmet eerder al weten. “Het wordt ook een hommage aan alle gesneuvelden bij tal van conflicten wereldwijd, waarbij ook Belgische militairen betrokken zijn.”
Marnik Braet en Frank Gelaude van Heemkring Ruiselede hadden niets dan woorden van dank voor de vele aanwezigen. Leerlingen van de 5de klas uit basisschool De Kiem – die eerder al een bezoek brachten aan de boeiende tentoonstelling ‘Onze Poolse Bevrijders’ in het Heemkring-lokaal boven het Sociaal Huis – lieten vervolgens rode en witte ballonnen op.
Vijf dochters
Opvallende aanwezigen waren de vijf dochters van de vijf Poolse soldaten, die in Ruiselede gesneuveld zijn: Nikol Bardzinsky, Marie-Thérèse Klei-Smet, Thérèse Reckowski, Miriam Wenda en Hedwige Ruckowski.
De Poolse ambassadrice in Brussel Libicka-Rugulska was eveneens aanwezig, net als luitenant-kolonel van het Vliegwezen Isabelle Lahaye, Dirk Verbeke namens de vereniging 1ste Poolse Pantserdivisie België en afgevaardigden van de Poolse steden Warschau en Krasnik. Daarop ging het in optocht naar zaal Sport en Spel, waar het gemeentebestuur een receptie hield ter ere van alle genodigden.
80 jaar vrede
Burgemeester Greet De Roo stipte aan dat met de bevrijding ook al 80 jaar vrede in België mag gevierd worden. “Dat is niet zo vanzelfsprekend als je bedenkt wat er zich vandaag aan de Poolse grens, in Oekraïne, afspeelt. Er is in Ruiselede hard gevochten en we zijn onze bevrijders nooit vergeten”, aldus De Roo.
Daarop vertelde NSB-voorzitter Desmet hoe de zeven burgerslachtoffers in Ruiselede feitelijk aan hun einde kwamen.
Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier