Rudi Buyse maakt schildering op dorpsplein Den Hoorn in Damme

Kunstenaar Rudi Buyse en burgemeester Coens bij de tekening. © Davy Coghe
Redactie KW

Het recent heraangelegde dorpsplein van Den Hoorn in Damme ziet er nu nog wat fraaier uit. Kunstenaar Rudi Buyse (74) bracht immers een schilderwerk aan op een van de ramen van de luifel naast de kerk. “Het zou mooi zijn mocht er enkele keren per jaar een nieuw kunstwerk komen”, zegt Rudi.

Een goed half jaar geleden werd de vernieuwde dorpskern van Den Hoorn feestelijk geopend. Het plein naast de kerk werd vernieuwd, de doorgang werd veiliger gemaakt en door de afbraak van een oud niet meer gebruikt gebouw werd een mooi uitzicht op de achterliggende polders mogelijk. En er werd ook een soort luifel of doorgang ingericht om in te verpozen of bij slecht weer te schuilen. Het is met dit gebouwtje, waarvan de bewoners aanvankelijk niet goed wisten wat de bedoeling er van was, dat Rudi Buyse creatief aan de slag is gegaan. Rudi is gepensioneerd kippenkweker maar ontpopte zich als beeldend kunstenaar. In de voormalige kippenkwekerij realiseerde hij zelfs ateliers waar ook andere kunstenaars hun ding kunnen doen.

Burgemeester enthousiast

“Hoe dit project nu tot stand is gekomen? Wel, ik heb eerder al in Maldegem een gelijkaardig project met raamschilderingen uitgevoerd”, zegt Rudi. “En toen ik onlangs met burgemeester Joachim Coens (CD&V+) aan de praat was zei ik hem dat dit gebouwtje in Den Hoorn ideaal is om ook een tekening op aan te brengen. De burgemeester was meteen enthousiast en ik kreeg toelating om aan de slag te gaan.”

Inspirerend voor anderen

Rudi bracht de tekening aan op de binnenkant van de luifel, om weerbestendig te zijn. “Ik omschrijf het als een lijnenspel waarmee dan vlakken gecreëerd worden en waar vervolgens figuren uit ontstaan. In mijn werk laat ik me steeds inspireren door het moment en ik hoop dat het inspirerend werkt voor anderen. Wat ik wel leuk zou vinden is om het werk na een aantal maanden af te wassen en dan een nieuw werk aan te brengen. Maar het moet misschien ook niet iedere keer van mij komen. Het zou mooi zijn mochten verschillende kunstenaar zo deze of misschien ook andere dorpskernen verfraaien.”

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier